Το ΔΝΤ σφίγγει τη θηλιά στην Ελλάδα

*Αποσύρθηκε από το  λεγόμενο Brussels Group ενώ εκπρόσωπος του δηλώνει πως δεν σημειώθηκε καμιά πρόοδος

Το ΔΝΤ αποσύρεται από το λεγόμενο Brussels Group επιχειρώντας να προκαλέσει ρήξη λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως δείχνουν άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις της Α.Μέρκελ αλλά και του Α.Τσίπρα ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση σε καλό κλίμα μεταξύ των Ζ.Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, όπως μεταδίδει το CNBC

«Σοβαρές διαφορές» υπάρχουν με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους.IMF_4

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» είπε ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράις, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, έκανε λόγο για μείζονες (major) διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των δανειστών και στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, φέρεται να προέβη σε σχόλια ακόμα και για το ύψος των συνταξεων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις συντάξεις που απονέμονται στους Γερμανούς πολίτες.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου προσθέτοντας  ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».

Χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πετυχαίνουν τους στόχους

Ο Τζέρι Ράις μίλησε και για τις συντάξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξαν παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Πολύπλοκο το ΦΠΑ

Χαρακτήρισε, ακόμη, εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι η απλοποίησή της θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να βγαίνει η χρηματοδότηση»

Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογραμμίζοντας «Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους».

Στο μεταξύ νωρίτερα μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα η οποία διήρκησε δύο ώρες, πληροφορίες  από την ελληνική πλευρά ανέφεραν πως συμφώνησαν να βρεθεί σύντομα μια «αμοιβαία επωφελής λύση».

Ο Ελληνας Υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή  αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στους εταίρους πρόταση – σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που οδηγεί τεχνικά σε ένα κούρεμα της τάξης του 40%.

«Θα κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους δανειστές» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα άφησε και αιχμές κατά του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου υποστηρίζοντας πως «δεν θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο».