H Mέρκελ έθεσε στο περιθώριο τον ισχυρό Σόιμπλε

«Εμφύλιος» στη Γερμανία ξέσπασε για το θέμα της Ελλάδας, με την Άνγκελα Μέρκελ να βάζει στο περιθώριο το σκληρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να επιδιώκει εξεύρεση συμφωνίας μέσα από πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης.merkel-soible_2

Κάτι που δεν ήθελε καν να ακούσει ο υπουργός Οικονομικών και επιθυμούσε να σφίξει η θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας φτάνοντας και σε ρήξη.

Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πως θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για την Ευρωζώνη αλλά και για τη δική της πολιτική εικόνα.

Το παρασκήνιο αυτής της ενδογερμανικής ρήξης είναι ιδιαίτερα έντονο και κορυφώθηκε τα τελευταία 24ωρα, όπου η ελληνική κυβέρνηση εμμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» της, έκανε δύσκολη τη ζωή του κ. Σόιμπλε και πολλών ακόμη στην Ευρώπη. Αποκαλύπτεται δε ακόμη πιο καθαρά μετά τη Σύνοδο των G7 στη Βαυαρία, όπου υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα για το θέμα της Ελλάδας.

«Αν θέλετε να σωθεί η Ελλάδα, δώστε 50 δισ. ευρώ» εμφανίστηκε να λέει ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζακ Λιου, ο οποίος του ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία. Η δήλωση αυτή ήταν όμως αυτή που διέρρευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τους δικούς του λόγους.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μέρκελ, Ομπάμα, Λιού και Ντράγκι αποφάσισαν στη Βαυαρία πως πρέπει να διασωθεί η ενότητα της ΕΕ και η ακεραιότητα της ευρωζώνης με κινήσεις απεμπλοκής τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έτσι ερμηνεύεται η συμφωνία που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι, όπως επίσης το άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ χθες κατά 2,3 δις. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και φυσικά η αποδοχή της συγχώνευσης των δόσεων από το ΔΝΤ σε μία με πληρωμή τέλος Ιουνίου.

Η διαρροή της συνομιλίας από τον Σόιμπλε με τον Λιου, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς διαπίστωσε πως ο υπουργός Οικονομικών της κάνει τα πάντα για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας σπρώχνοντας στα άκρα την κατάσταση, ίσως και επιδιώκοντας ένα Grexit, το οποίο κανείς δεν θέλει (ανεξάρτητα τι λέγεται μπροστά στις κάμερες).

Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έβαλε στο περιθώριο τον κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνεται με τη συνάντηση της, το βράδυ της Τρίτης και εν’ όψει της τριμερούς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι πιο διαλλακτικός στο θέμα της Ελλάδας.

Ήρθε δε η δήλωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, αφενός να διαλύσει κάθε αμφιβολία πως ο κ. Σόιμπλε είναι στην άκρη και αφετέρου ότι το Βερολίνο πλέον θέλει μία οριστική λύση για την Ελλάδα.

Τί είπε ο κ. Σνάιντερ, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε εν συνεχεία και επίθεση από τον κ. Σόιμπλε; Ότι, «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με το συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη. Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Συμπλήρωσε πως τώρα «μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν…».

Και δεν στάθηκε μόνο εκεί ο κ. Σνάιντερ, ο οποίος σίγουρα δεν μίλησε τυχαία, αλλά εκπροσωπώντας το κόμμα του που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, πρόσθεσε πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί» κατά 50-60 δισ. ευρώ. Ήταν ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ZDF που χτύπησε κατακέφαλα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν θέλει να ακούσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους.