Αναβιώνει η κόντρα Νικολαϊδη -Σιζόπουλου στην ΕΔΕΚ

Aναβιώνει η αντιπαράθεση στην ΕΔΕΚ με το βουλευτή Νίκο Νικολαϊδη να δημοσιοποιεί ακόμα μια φορά τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο.Απ’ αφορμή το συνεδριο της ΕΔΕΚ που συνέρχεται στις 14 τρέχοντος με ανακοίνωση του ο   Νίκος Νικολαΐδης,εκφράζει τις διαφωνίες του για μια σειρά ζητημάτων και κύρια  για το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.Διαφωνεί επίσης για τη ρύθμιση θητειών σε αξιωματούχους του κόμματος .Untitled-1524-490x310

Η ανακοίνωση του βουλευτη Νικολαϊδη για τα θέματα του συνεδρίου  ειναι η πιο κατω:
«Λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό σε συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Κληρονομιά, εκπροσωπόντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) υπό την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος της Υπεπιτροπής για τον Πολιτισμό, τη Διαφορετικότητα και την Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν θα έχω τη δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου στο συνέδριο της ΕΔΕΚ στις 14/6 2015. Γι` αυτό παραθέτω πιο κάτω συνοπτικά κάποιες σκέψεις για τα κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο.
1. Σε μια περίοδο δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, και εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό, πρώτιστη υποχρέωση του κινήματος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του και συνεπακόλουθα της δυνατότητας του να παρέμβει αποτελεσματικά στις εξελίξεις και να προσφέρει με αυτό τον τρόπο θετικές υπηρεσίες στον τόπο και το λαό μας. Αυτό σημαίνει πρώτα και πάνω απ` όλα διαμόρφωση τεκμηριωμένων και πειστικών θέσεων και προτάσεων, οι οποίες να απαντούν στα προβλήματα και τις ανησυχίες του λαού μας και να μπορούν να συμβάλουν σε θετικές προοπτικές για την πατρίδα μας.
2. Το κυπριακό βρίσκεται ήδη σε μια καθοριστική φάση, με υπαρκτές τις πιθανότητες και για θετικές εξελίξεις, αλλά και για επικίνδυνες εκτροπές. Αυτή την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικεντρωθούμε πάνω στην πεμπτουσία του κυπριακού, που δεν είναι άλλη από το πως θα απελευθερωθεί ο τόπος μας από την τουρκική κατοχή, πως θα τερματιστεί ο εποικισμός, και πως θα ζήσει ο λαός μας σε συνθήκες ασφάλειας και διασφάλισης των ανθρώπινων και πολιτικών του διακαιωμάτων. Αυτές οι βασικές επιδιώξεις μας έχουν κωδικοποιηθεί με τις ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Η ΕΔΕΚ, οφείλει να επιμένει σε αυτές τις θέσεις, αναβαθμίζοντας την προσπάθεια της που έκανε όλα αυτά τα χρόνια για να αποφευχθεί η κάθε απόκλιση, στην πράξη, από τις θέσεις αυτές.
3. Η ανάδειξη της ονοματολογίας της λύσης και η απόρριψη της ΔΔΟ σε αυτή τη φάση, δεν προσφέρει στην υλοποίηση των πιο πάνω στόχων. Ναι μεν ήταν λάθος της πλευράς μας που δεν απέτρεψε εισαγωγή του όρου της ΔΔΟ στο πλαίσιο αναφοράς για το κυπριακό, όμως υπάρχουν σήμερα δεκάδες σημαντικές αποφάσεις και ψηφίσματα που αποτελούν μέρος του βασικού μας οπλοστασίου, στα οποία υπάρχουν αναφορές στη ΔΔΟ. Είναι αυτονόητο ότι τυχόν ανάδειξη τώρα του θέματος της ονοματολογίας θα ερμηνεύετο ως υπαναχώρηση και θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη διαπραγματευτική θέση και την αξιοπιστία της πλευράς μας διεθνώς, με άκρως επικίνδυνες προεκτάσεις.
4. Η απόφαση για ανάδειξη θέματος ΔΔΟ από μέρους της ΕΔΕΚ σε αυτή τη φάση, είναι μια απόφαση η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις γιατί τείνει να υποβαθμίσει τις θέσεις τις ΕΔΕΚ επί της ουσίας του κυπριακού, αλλά και αφαιρεί από την ΕΔΕΚ την απαραίτητη αξιοπιστία να προβάλει αποτελεσματικά τις θέσεις της αυτές. Για τους πιο πάνω λόγους, θεωρώ ότι το επικείμενο συνέδριο θα πρέπει να επεναδιευκρινήσει τη θέση του κινήματος ότι εκείνο που επιβάλλεται αυτή την ώρα δεν είναι ο εγκλωβισμός μας στην ονοματολογία της λύσης, αλλά η επικέντρωση στην ουσία της επιδιωκόμενης λύσης, και στο πως οι χειρισμοί της πλευράς μας θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
5. Βασικό στοιχείο των προσπαθειών μας για μια σωστή λύση του κυπριακού είναι και οι σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Σε αυτό τον τομέα, η ΕΔΕΚ κάνοντας πρόσφατα την αυτοκριτική της, διαπίστωσε ελλείματα στην μέχρι σήμερα δράση της και έθεσε ως στόχο την ουσιαστικοποίηση και αναβάθμιση των σχέσεων της με τους Τ/Κ, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει των θετικών προοπτικών που προκύπτουν με την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τ/Κ. Τυχόν αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τις συναντήσεις των Ε/Κ και Τ/Κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, όσον και αν αμφισβητείται η ουσιαστική συμβολή των συγκεκριμένων συναντήσεων, θα ήταν μια κίνηση προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε να κινηθεί το κίνημα.
6. Η εισήγηση για καταστατική ρύθμιση για περιορισμό στον αριθμό των θητειών στους αξιωματούχους του κινήματος θα μπορούσε να συμβάλει, μαζί με άλλα πιο ουσιαστικά μέτρα, στην απαραίτητη ανανέωση στις ηγετικές θέσεις του κινήματος και στην αναβάθμιση της συμμετοχής νέων ανθρώπων στα κομματικά δρώμενα. Τυχόν όμως αναδρομικότητα στην ρύθμιση αυτή θα ήταν λάθος για λόγους δεοντολογίας, γιατί αποφάσεις που αφορούν εκλογικές διαδικασίες δεν πρέπει να έχουν άμεση ισχύ. Ταυτόχρονα πρέπει να τονιστεί ότι με δεδομένη την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών για το μέλλον του κινήματος, δεν θα πρέπει, για οποιαδήποτε σκοπιμότητα, να αποκλειστεί η συμμετοχή στις εκλογές στελεχών του κινήματος που έχουν αποδείξει πως έχουν μια ευρύτερη κοινωνική καταξίωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για την ενότητα και για τις προοπτικές της ΕΔΕΚ.»