Με τρεις NAVTEX η Τουρκία αμφισβητει εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας -Κύπρου

 

Με τριπλό «κτύπημα» και την έκδοση τριών NAVTEX η Τουρκία ανοίγει ξανά  ζητήματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επανέρχεται το Barbaros σε μια ευαίσθητη περιοχή.KastelorizoNaytikoL_0

Χθες η Αγκυρα με μία ακόμη NAVTEX παρατείνει την παρουσία του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa και των δύο συνοδευτικών του, μέχρι τις 15 Αυγούστου στο όριο της κυπριακής υφαλοκρηπίδα

Το γεγονός ότι η τριπλή αυτή παρέμβαση γίνεται λίγα μόνον εικοσιτετράωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κόμμα του Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για τις προθέσεις της Αγκυρας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX 547/15 γνωστοποιώντας το πρόγραμμα υποθαλάσσιων εργασιών πόντισης, ελέγχου καλωδίων από το πλοίο OGS EXPLORA, από τις 15-18 Ιουνίου, σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου. Σε περιοχές δηλαδή που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωγραφικής-Υδρογραφικής-Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 06-06-2015, το ιταλικό πλοίο ΟGS EXPLORA θα πραγματοποιήσει εργασίες πόντισης καλωδίου, από 01-06-2015 και μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κρήτης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προηγούμενη δραστηριότητα του ιταλικού πλοίου OGS EXPLORA, το οποίο, μετά από τη ελληνική αντίδραση, σταμάτησε τις εργασίες πόντισης καλωδίου και απεχώρησε στις 24-02-2015.

Χθες η Αγκυρα με μια ακόμη NAVTEX 556/15 παρατείνει την παρουσία του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa και των δύο συνοδευτικών του, μέχρι τις 15 Αυγούστου, για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, στο όριο της κυπριακής υφαλοκρηπίδας (σε σημείο που ελέγχεται από το ψευδοκράτος) και στη νοητή γραμμή μεταξύ Aκαμα και της απέναντι τουρκικής ακτής.

Η παραμονή του Barbaros στην περιοχή είναι ανησυχητική, καθώς δείχνει τη διάθεση της Aγκυρας να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα της ενέργειας, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί προετοιμάζουν το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ομως οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και με NAVTEX που εξέδωσε το Κέντρο της Αττάλειας δεσμεύοντας περιοχές νοτίως της Καρπασίας, αλλά και ανοιχτά της Αμμοχώστου για την πραγματοποίηση Ασκησης Ερευνας και Διάσωσης από τις 11-12 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή ευθύνης SAR της Λευκωσίας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέσμευσαν περιοχή ανατολικά της Ρόδου για πραγματοποίηση πυρών στις 11 και 12-06-2015.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται μαζικές παραβιάσεις 40 στον αριθμό (24 προχθες και 16 χθες) του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). πλοία μισθωμένα από την Τουρκία προβαίνουν σε πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια και νοτιανατολικά της Κρήτης αδιαφορώντας για τις ελληνικές διαμαρτυρίες και το τουρκικό πολεμικό σκάφος υποκλοπων, Tσαρνταλί (ÇANDARLI ), μπήκε στο Πεδίο Βολής Άνδρου και αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να δεσμεύει την περιοχή για ασκήσεις!

Παρά τις διαρκείς κλήσεις για να αποχωρήσει το τουρκικό σκάφος,εκείνο δεν υπάκουε και απαντούσε μονότονα ότι “το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο”!

Δύο μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ έκαναν χαμηλή διέλευση πάνω από αυτό. Ο κυβερνήτης του όμως δεν άλλαζε πορεία μέχρι τη στιγμή που μια βολή από πλοίο του ΠΝ “έσκασε” περίπου 300 γιάρδες από τη πλώρη του.

Δίπλα του είχε φθάσει ήδη η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», η οποία μέσω ασυρμάτου ενημέρωνε το τουρκικό σκάφος ότι “δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σου, αποχώρησε τώρα”.