Καταστρέφουν τη Λεωφόρο Τσερίου για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα

Σπίτια θα διαμελιστούν, καταστήματα  θα κλείσουν και αυτά όλα στο βωμό των συμεφερόντων  μιας δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών ώστε όλη η εμπρική κίνηση της Λεωφόρου Τσερίου να διοχετευτεί στα ifaisteio-etoimo-na-ekragei-i-leoforos-tseriouπολυκαταστήματα. Κάτοικοι και εμπορευόμενοι που επηρεάζονται από την κατασκευή της Λεωφόρου πολλαπλής κυκλοφορίας είναι αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στον ετσιθελισμό του ΥΠΕΣ και του Δημάρχου Στροβόλου που παρά τις εκθέσεις εμεπιρογνωμώνων επιμένουν στον αρχικό τους σχεδιασμό. Σαν αποτελέσμα αυτού του εκτρώματος οι κάτοικοι για να εσέλθουν στα σπίτια τους θα πρέι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ενώ όσο πράσινο υπάρχει στη λεωφόρο από τις αυλές των σπιτιών θα καταστραφεί και στη θέση του θα χυθεί μπετόν και άσφαλτος.

Αύριο το απόγευα κάτοικοι και εμπορευόμενοι ετοιμάζουν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν το περιβαλλοντικό κακούργημα που επίκειται.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων και Καταστηματαρχών Λεωφόρου Τσερίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων, με ανακοίνωση της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της και τους έντονους προβληματισμούς της με την απόφαση που πάρθηκε.

Η Ομάδα, όπως αναφέρει, παρουσίασε τη σχετική γνωμάτευση απο το ΕΤΕΚ η οποία τονίζει ότι ο σχεδιασμός του δρόμου είναι ακατάλληλος για διάφορους τεχνικούς λόγους. Επίσης, τοποθέτηση του Δρ. Λουκά Δημητρίου, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου, Έργ. Συγκοινωνιακής Μηχανικής, σημειώνει ότι “ είναι χρήσιμη επικαιροποίηση του σχεδιασμού της οδού, ώστε να λαμβάνονται υπόψη σύγχρονες αντιλήψεις ή στόχοι κατά την λειτουργία της”.
Δυστυχώς, σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, στη συνάντηση μας ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις του ΕΤΕΚ, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και των δικών μας πολεοδόμων, με τον ισχυρισμό “εάν κάθε φορά που έχουμε νέα δεδομένα και ακούμε τις απόψεις των πολιτών, στο τέλος δεν θα γίνονται έργα”.

Η εξ Υπουργών Επιτροπή, προστίθεται στην ανακοίνωση, απέρριψε όλες τις θέσεις και τα επιχειρήματα μας, αγνοώντας πλήρως τη γνώμη των πολιτών και τη θέση της επιστημονικής κοινότητας του τόπου.

“Οι Υπουργοί διέταξαν όπως τα κρατικά τμήματα προχωρήσουν με τον ισχύον σχεδιασμό, που θα επιφέρει ένα τσιμεντένιο κατασκεύασμα με προτεραιότητα στο ιδιωτικό όχημα, χωρίς κανένα σεβασμό στους πεζούς, τα ΑΜΕΑ και το πράσινο. Επιπλέον, οι Υπουργοί επέλεξαν να κλείσουν τα αυτιά τους στις κραυγές αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ευημερούν επί της Οδού, ενισχύουν την οικονομία του τόπου και με τον αναχρονιστικό σχεδιασμό που επιδιώκεται, κινδυνεύουν να κλείσουν αφήνοντας πολύ κόσμο χωρίς δουλειά και εισόδημα”, καταλήγει η ανακοίνωση.