Εκτεταμένα σκληρά μέτρα για την Ελλάδα

Τις τελικές πινελιές για το προσχέδιο που θα στείλουν στην Αθήνα, με στόχο την άμεση επίτευξη συμφωνίας, βάζουν οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το κείμενο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Έλληνας πρωθυπουργός, περιλαμβάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις, μεταδίδει η Wall Street Journal.newego_LARGE_t_1101_54513783_type12713

«Έχουμε σχεδόν τελειώσει», δηλώνει η πηγή του Reuters αναφερόμενη στην γραπτή πρόταση ενώ προσθέτει ότι ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποιούν αυτή τη στιγμή τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Wall Street Journal, κάποιες διαφωνίες οι οποίες προέκυψαν χθες κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ – Ολάντ – Λαγκάρντ – Ντράγκι – Γιούνκερ αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεπεράστηκαν.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ μαλάκωσε την επιμονή του να προσφέρει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση μέρους τους ελληνικού χρέους.

«Η πρόταση των δανειστών για συμφωνία αναμένεται να τεθεί σύντομα υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις πάνω στο συνταξιοδοτικό, το εργασιακό και άλλους τομείς, καθώς και με την επιμονή των πιστωτών για οδυνηρά μέτρα στον προϋπολογισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζεται.
Σύμφωνα πάντα με την WSJ, οι πιστωτές εμφανίζονται να έχουν χάσει την υπομονή τους και πλέον αναμένεται να επιμείνουν ο κ. Τσίπρας να αποδεχτεί τους όρους τους αν θέλει επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Επίσης, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της του EuroWorking Group, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.
Κομισιόν: Ανταλλάσσουμε πολλά έγγραφα
Η Αθήνα και οι πιστωτές ανταλλάσσουν έγγραφα για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ξεκλειδώσει η βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας την αποκάλυψη του πρωθυπουργού, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως «θετικό σημάδι».

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για να ξεκαθαρίσει πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι ανταλλάσσονται έγγραφα είναι καλό σημάδι. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχίσουν για να υπάρξει συμφωνία. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο».

Πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Μπροστά μας υπάρχει εντατική δουλειά», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες».
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.