Δεν μίλησε για «Grexit» η Λαγκάρντ

 

Για ένα ολόκληρο 24ωρο έπαιζε η συνέντευξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία φέρεται να δήλωσε ότι το «Grexit είναι μία πιθανότητα». Χθες το βράδυ ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο πως ειπώθηκε κάτι τέτοιο.ImageHandler.ashx
Όπως αναφέρουν με έμφαση τα ιταλικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις προχώρησε σε διάψευση. «Οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές», είπε ο κ. Ράις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «γενικά υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης».

Η παραπληροφόρηση και οι ανακρίβειες , όπως και οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη διαπραγματευση  της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει γίνει πλεον καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα το  τελευταίο διάστημα που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών να παραφράζονται δηλώσεις.

Μέσα σε δύο ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να διαψεύσει δύο φορές δηλώσεις που φέρονταν να είχε κάνει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ε. Τσακαλώτος μία για «χρεοκοπία» και μία για «νέο πακέτο στήριξης». Προφανώς και αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι τυχαία αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Τι είπε και τι δεν είπε η Λαγκάρντ

Στον αρχικό τίτλο της συνέντευξης της επικεφαλής του ΔΝΤ αναφερόταν πως η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το Grexit ως «μία πιθανότητα», ενώ στον νέο τίτλο αναφέρεται πως η κυρία Λαγκάρντ «δεν αποκλείει Grexit» – Από το νέο κείμενο έχει επίσης αφαιρεθεί η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ πως ενδεχόμενο Grexit «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση το κοινό νόμισμα

Aνακριβή χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη μετάφραση και την απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα FAZ η Κριστίν Λαγκάρντ και απόσπασμα της οποίας προδημοσιεύθηκε χθες.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, κατά τη συνέντευξή της τόνισε ότι «το Grexit είναι μια πιθανότητα». Όπως αναφέρουν με έμφαση, όμως, χθες το βράδυ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις «προχώρησε σε διάψευση».

Σύμφωνα με τον Ράις «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπήρξαν προβλήματα με τη μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης».

Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου στον ιστότοπό του, στην ανακοίνωση του Ταμείου, αναφέρεται η ερώτηση της εφημερίδας και η απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ:

-Ως πρώην Υπουργός Οικονομικών γνωρίζετε την επιχειρηματολογία πολύ καλά. Τα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν την νομισματική ένωση να είναι σε κίνδυνο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει. Είναι αυτό θέμα για το ΔΝΤ, το έχετε υπόψη σας;

– Η εντολή μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανά την υφήλιο. Συνεπώς οποιαδήποτε αβεβαιότητα, πιθανή ευθραυστότητα ή αστάθεια, μας απασχολεί. Δεν είμαστε αφελείς και δεν νομίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι ή θα ήταν περίπατος. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι ένα θέμα το οποίο ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, διότι ελπίζω ότι θα βρουν έδαφος συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε, είναι μια πιθανότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αντέδρασε τόσο έντονα στο εν λόγω δημοσίευμα, που πριν καν έρθει η διάψευση δια στόματος Τζέρι Ράις, η FAZ είχε αλλάξει τον τίτλο του. Συγκεκριμένα, στον αρχικό τίτλο αναφερόταν πως η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το Grexit ως «μία πιθανότητα», ενώ στον νέο τίτλο αναφέρεται πως η κυρία Λαγκάρντ «δεν αποκλείει Grexit».

Από το νέο κείμενο έχει επίσης αφαιρεθεί η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ πως ενδεχόμενο Grexit «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση το κοινό νόμισμα.

Στην ίδια πάντως συνέντευξη, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει ακόμη ότι «είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών».