Ακιντζί: «Απομένει πολύς δρόμος να διανύσουμε…»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΗΓΕΤΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙΥπήρξε πρόοδος μέχρι τη σημερινή συνάντηση, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα ρόδινα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων και της Επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την ισότητα του κοινωνικού φύλου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι καθόρισαν σήμερα τις επόμενες συναντήσεις τους για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και με ένα εποικοδομητικό πνεύμα έκαναν νέα βήματα και διαπίστωσαν σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η εργασία που έχει γίνει από τους διαπραγματευτές στις πέντε φορές που έχουν βρεθεί από την τελευταία συνάντηση των ηγετών.

“Είναι εφικτό να πούμε ότι υπήρξε πρόοδος σε διάφορους τομείς και βεβαίως ζητήσαμε από τους διαπραγματευτές να συνεχίσουν αυτή την εργασία μέχρι την επόμενη συνάντηση και στην επόμενη συνάντηση θα μοιραστούν μαζί μας το τι θα έχει βγει”, είπε.

Επιπλέον, σήμερα κάναμε κοινή έκκληση σχετικά με τους αγνοούμενους, μια ανοικτή πληγή, μια έκκληση που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, σημείωσε. “Οι δύο ηγέτες πρώτη φορά με μια κοινή έκκληση απευθύνθηκαν έντονα προς όσους έχουν πληροφορίες να μην τις αποκρύπτουν και να τις μοιραστούν με την Επιτροπή για τους αγνοούμενους, χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο χρέος, σημείωσε, επειδή ο χρόνος περνά και μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν οι αγνοούμενοι”. Γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό όποιος έχει πληροφορίες να τις μοιραστεί το συντομότερο για να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Αποφασίσαμε να αρχίσουν οι διεργασίες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, που ήταν και ευρύ αίτημα της κοινωνίας, ενώ μπορεί να έρθουν στην επικαιρότητα και άλλα οδοφράγματα για τα οποία ωστόσο πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με το Μουσταφά Ακιντζί. Γι` αυτό και αποφάσισαν, σημείωσε, αυτά να συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρισμού και της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας ο κ. Ακιντζί είπε ότι γίνεται εδώ και καιρό εργασία επί αυτού, σημειώνοντας ότι από τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα ανακουφιστεί το σύστημα και στις δύο πλευρές, θα επωφεληθούν οι καταναλωτές κυρίως αλλά και ο κόσμος. Αναμφίβολα οι δύο αρχές, η τ/κ KIB TEK και η ε/κ αρχή, όπως ανέφερε, θα συναντηθούν για να χειριστούν τα τεχνικά θέματα και να επιτευχθεί η σταδιακή ενοποίηση των συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα σταθεροποιηθούν τα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, θα είναι σημαντικό να αυξηθεί η ποιότητα του δικτύου, οι σταθμοί να δουλεύουν πιο οικονομικά και αποδοτικά και στο τέλος μπορεί να έρθει στην ατζέντα το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως σημείωσε.

Σε περίπτωση που κάποιος σταθμός μείνει εκτός λειτουργίας αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στους συμπολίτες μας με διακοπή ρεύματος, επειδή τα συστήματα θα αλληλοϋποστηρίζονται, παρατήρησε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα υπάρχει καταγραφή δεδομένων ως προς ποιος σε ποιον θα δώσει ρεύμα. Τεχνικά, συμπλήρωσε, υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την κινητή τηλεφωνία ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές και αυτό επαναβεβαίωσαν σήμερα οι δύο ηγέτες. “Όπου και να πάμε στον κόσμο σήμερα δεν χάνουμε την επαφή με το σπίτι μας από το κινητό μας. Και στην πιο απόμακρη γωνιά της Αφρικής μπορούμε να μιλήσουμε με το σπίτι μας, αλλά στο άλλο μισό της Κύπρου όταν περάσουμε αυτή η σύνδεση διακόπτεται. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν το λύσουμε αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε σημείο που το έχουμε διευθετήσει”. Υπάρχει, πρόσθεσε, η επιθυμία και η βούληση γι` αυτό και εξουσιοδότησαν τις επιτροπές να δουν πώς μπορεί να λυθεί και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες. “Δηλαδή εμείς θέλουμε να μας βρουν τεχνικούς τρόπους για το πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα”.

Για τις ραδιοσυχνότητες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η δυσκολία στο να ακούς κάποιους ραδιοσταθμούς καθαρά φαίνεται να υπάρχει και στις δύο πλευρές και γι` αυτό αποφάσισαν να γίνει μια τεχνική εργασία και γι` αυτό.

Και στις δύο κοινότητες ο μισός πληθυσμός είναι γυναίκες ανέφερε επίσης ο Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνοντας ότι στην προεκλογική του εκστρατεία το θέμα της ισότητας των φύλων είχε σημαντική θέση. Υπάρχει, είπε, κοινή κατανόηση στο θέμα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στη διαδικασία της λύσης, να εξασφαλίσουμε την ευαισθητοποίηση για την ισότητα του κοινωνικού φύλου στην ομοσπονδιακή δομή που θέλουμε να δημιουργηθεί στο μέλλον και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο οι γυναίκες σε αυτή τη διαδικασία. Γι` αυτό και αποφάσισαν, εξήγησε, τη δημιουργία μιας επιτροπής για την ισότητα του κοινωνικού φύλου, την οποία και θα ανακοινώσουν μόλις δημιουργηθεί.

Ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε επίσης τα Τ/κ μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού για την οποία είχαν λάβει απόφαση στην περασμένη συνάντησή τους και αυτά είναι: Γιασάρ Ερσόϊ, Ζεχρά Σόνια, Κανί Κανόλ, Ρουζέν Ατακάν, Ουμίτ Ινατζί, Μουσά Καϊρά, Εμίν Τσιζενέλ, Μεχμέτ Κανσού και Γιλτάν Ταστσί. Με την πρώτη ευκαιρία, πρόσθεσε, αυτοί θα έρθουν σε επαφή με τα Ε/κ μέλη της Επιτροπής για να συζητήσουν πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο.

Κληθείς να πει σε ποια θέματα υπήρξε πρόοδος στις πέντε συναντήσεις των διαπραγματευτών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πιστεύει πως δεν χρειάζεται να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο. Υπάρχουν κάποια κεφάλαια για τα οποία είχαν υποβληθεί χωριστές προτάσεις από τις δύο πλευρές από πριν και στα επόμενα στάδια, γι` αυτό μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα έχουν να κάνουμε τη διοίκηση, την ομοσπονδιακή δομή, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία.

Γι` αυτά συνέχισε, θα μπορεί να γίνει αναφορά όταν έρθει η ώρα και για τώρα ας συνεχίσουν τη διαδικασία. “Ναι θα ήθελα να πω ότι όλα δεν είναι ρόδινα, υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα, ένα θετικό μομέντουμ και επιτεύχθηκε πρόοδος, αλλά μπροστά μας υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να το υπογραμμίσω”. Η μεγαλύτερή τους ευχή, είπε, να συνεχίσουν θετικά και να φτάσουν καλά στο τέλος. “Γι` αυτό υπάρχει πρόοδος. Δεν είμαστε στο χθεσινό σημείο, αλλά υπάρχει και πολύς δρόμος να διανύσουμε”.