Ανοίγουν τα οδοφράγματα Λεύκας και Δερύνειας.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σήμερα σε πέντε συγκεκριμένα βήματα αρχίζοντας με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÇÃÅÔÇÓ Ô/Ê AÊÉÍÔÆÉ - ÓÕÍÏÌÉËÉÅÓ

Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δεύτερης συνάντησης τους που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, πλαισιούμενος από τους ηγέτες, είπε ότι συμφώνησαν επίσης στη σύνδεση των δύο δικτύων ηλεκτρισμού και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα  προς επίτευξη αυτού του στόχου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επιθυμητή η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και θα δώσουν οδηγίες στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα και τους εμπειρογνώμονες τους προς επίλυση αυτού του θέματος. Συμφώνησαν ακόμα να γίνει αρχή στις εργασίες για τερματισμό των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στην ίδρυση τεχνικής επιτροπής ισότητας του φύλου, ενώ αντάλλαξαν τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή πολιτισμού που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά.

Παράλληλα, απεύθυναν κοινή έκκληση για το θέμα των αγνοουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε «η εργασία θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

«Ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ «υπογράμμισαν και πάλι την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης». Πιστεύουν, είπε, «ότι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο νησί».

«Σ` αυτή την διαδικασία που την καθοδηγούν οι δύο ηγέτες (leader-led), ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, συμφώνησαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 17 Ιουνίου, την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου».

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και στους δύο διαπραγματευτές, λέγοντας ότι συναντήθηκαν πέντε φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι εργάστηκαν ακούραστα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό «το που βρίσκονται οι δύο πλευρές τώρα».

Υπήρξε, σημείωσε, πρόοδος σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές παρουσίασαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους μέχρι στιγμής στους δύο ηγέτες οι οποίοι «τους καθοδήγησαν περαιτέρω και τους ζήτησαν να συνεχίσουν την κοινή τους εργασία».

Οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συμφώνησαν να διερευνήσουν μια σειρά από άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Κοινή έκκληση για τους αγνοούμενους

Εξάλλου, ο κ. Έιντε διάβασε κοινή δήλωση – έκκληση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων.

«Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «η επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».

Στο πέρασμα του χρόνου, σημειώνουν, η προοπτική εξεύρεσης αγνοουμένων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη γι αυτό «καλούμε τον οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) χωρίς δισταγμό».

«Εγγυόμαστε ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή η εμπιστευτικότητα τους» υπόσχονται οι δύο ηγέτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί».