Σύνοδος G-7: Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, θα θέσει σήμερα και το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο των G-7, στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Preparations for G7 Finance Ministers meeting in Dresden

Το ξενοδοχείο Taschenbergpalais Kempinski όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος των G7.

Όπως δήλωσε στον ανταποκριτή της Αθηναϊκής εφημερίδας «Εθνος»Μιχάλη Ιγνατίου αμερικανική πηγή, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα το θέσει ως εξής: «Με εντολή του κ. Ομπάμα θα ζητήσει την ενθάρρυνση των μερών για να καταλήξουν σε μία εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».

Αναμένεται ότι η παρέμβαση θα είναι ισχυρή, αλλά την ίδια στιγμή οι παρατηρητές στην Ουάσιγκτον «κρατούν μικρό καλάθι», καθώς η μόνιμη απάντηση των Γερμανών στους Αμερικανούς είναι «δώστε δανεικά για να δικαιούστε να μιλάτε». Βεβαίως, μία αμερικανική παρέμβαση είναι πάντα καλοδεχούμενη ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει υποστήριξη από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη.

Ο κ. Λιού συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πριν αναχωρήσουν για τη Γερμανία και στα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν και η Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι δεν θα δοθούν λεπτομέρειες της συνομιλίας στη δημοσιότητα.

Αναφορικά με το μείζον θέμα των δόσεων, έγιναν γνωστά τα εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οι δόσεις από τέσσερις να γίνουν μία. Εχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα. Η διευθέτηση αυτή έχει ζητηθεί από το Ταμείο ελάχιστες φορές και μόνο μία φορά η απάντηση ήταν θετική». Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα διερεύνησε το θέμα και ειδικά τις διαδικασίες.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.