Σε πενταμερή και εγγυήσεις αναφέρθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Εάν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες μπορεί να υπάρξει εντός του έτους μια μόνιμη λύση στο νησί, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ και ευχήθηκε και η αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεχισθεί.ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΚ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί μετά την κατ` ιδίαν συνάντηση και το γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές και στο τέλος του οδικού χάρτη, στην πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει θα συζητηθούν θέματα όπως οι εγγυήσεις. “Το να συζητούμε από τώρα αυτά και να τα φέρουμε στην επικαιρότητα δεν υπάρχει κανένα νόημα, κανένα όφελος”. ` Επειδή δεν ήρθε η ώρα για αυτά τα ζητήματα δεν θέλησε, είπε, να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αλλά όταν έρθει η ώρα, “θα ανακοινώσουμε την στάση μας και τις θέσεις μας, αλλά τώρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει όφελος να τα συζητάμε”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο κ. Τσαβούσογλου και το τουρκικό ΥΠΕΞ από την αρχή έχουν συμβάλει σοβαρά σε αυτή τη διαδικασία και ότι πλέον ήρθε ο καιρός για λύση το πιστεύουν και αυτοί από καρδιάς. Ήρθε πλέον η ώρα η κοινότητά μας να ζήσει στην Κύπρο με ισότητα και ασφάλεια και οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε, ευχόμενος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ολοκληρώσουν αυτή διαδικασία με ένα θετικό αποτέλεσμα και “οι νεότερες γενιές στην Κύπρο να έχουν ένα διαφορετικό μέλλον”.
Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι η σημερινή τους συνάντηση είναι συνέχεια εκείνης που είχαν στις 6 Μαίου στην Άγκυρα και βρήκαν την ευκαιρία για αξιολόγηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστώντας την τουρκική κυβέρνηση, τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό για την στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις. “Και εγώ πιστεύω από καρδιάς ότι μετά από χρόνια μη λύσης ότι πλέον ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια νέα εποχή όπου η κοινότητά μας θα ζήσει με ασφάλεια και ισότητα λαμβάνοντας υπόψην τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών”. Ευχήθηκε δε όπως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει την Πέμπτη την δεύτερη συνάντηση, όπως είπε, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν θετικά αυτή τη διαδικασία και να μπορέσουν οι νεότερες γενιές να έχουν ένα διαφορετικό μέλλον στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τέλους με την ευχή να φτάσουμε στην επιτυχία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαίου με την επιστροφή – όπως είπε – του κ. Αναστασιάδη στο τραπέζι μετά το διάλλειμα στις διαπραγματεύσεις που είχε δοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Εξέφρασε επίσης στήριξη στην απόφαση των ηγετών να συναντώνται δύο φορές το μήνα και οι διαπραγματευτές τους ακόμη περισσότερες. Ευχήθηκε δε όπως οι διαπραγματεύσεις φέρουν ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί. “Και οι δύο πλευρές εάν είναι αποφασισμένες εντός αυτού του έτους στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μια μόνιμη λύση, μια μόνιμη ειρήνη”. Ο ίδιος, είπε, διαμηνύει σε όλα τα φόρα την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως ήταν η αποφασιστικότητά τους το 2004 έτσι συνεχίζεται και περισσότερο από ποτέ,πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτό δεν είναι υποχώρηση, όπως γράφει κάποτε ο Τύπος, αλλά η απόφαση της Τουρκίας για μια μόνιμη λύση. Βλέπει, συνέχισε, την ίδια αποφασιστικότητα στον κ. Ακιντζί, τον Οζντίλ Ναμί και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ευχήθηκε επίσης ότι η αποφασιστικότητα που υπάρχει τώρα στην ε/κ πλευρά αυξηθεί στη συνέχεια και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν είναι μόνο οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία που την παρακολουθούν, αλλά “την παρακολουθεί από κοντά και η ΕΕ και ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί”. Γι` αυτό, είπε, μια λύση θα είναι προς όφελος όλων και η Κύπρος θα μετατραπεί σε νησί ειρήνης και ανάπτυξης, ευμάρειας προς όφελος και των δύο “λαών”. Όπως πάντα, πρόσθεσε, θα είναι στο πλευρό της `ΤΔΒΚ” και του τ/κ “λαού” και θα συνεχίσουν την στήριξή τους για την οικονομική και άλλη ανάπτυξη και σταθερότητα των Τ/κ. “Αλλά η πιο μεγάλη στήριξή μας είναι προς τις συνεχιζόμενος διαπραγματεύσεις και μακάρι εντός του έτους να φτάσουμε σε μια μόνιμη λύση”.
Ερωτηθείς για κερδοσκοπικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα και την ΕΕ που αφορούν το θέμα των εγγυήσεων ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή από τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης, στο τέλος του οποίου θα γίνει μια πενταμερής σύνοδος και εκεί θα συζητηθούν αυτά τα θέματα μεταξύ των χωρών που θα συμεμτάσχουν σε αυτή. Απο τώρα να τα φέρνουμε στην επικαιρότητα και στην ατζέντα δεν έχει όφελος, ούτε νόημα, πρόσθεσε λέγοντας ότι το να συζητούνται αυτά τα θέματα σε αυτό το στάδιο δεν έχει όφελος. Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να μην αναφέρονται σε τέτοια “σπεκουλαδόρικα” δημοσιεύματα.

Σε ερώτηση εάν θα δεχόταν η Τουρκία μια λύση χωρίς εγγυήσεις και οι Κύπριοι, Τ/κ και Ε/κ να ζήσουν στην χώρα τους χωρίς τις λεγόμενες μητέρες πατρίδες, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να συζητηθούν αυτά τα θέματα και πως η Τουρκία ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις διαδικασίες εποικοδομητικά ως εγγυήτρια χώρα. Όπως και το 2004 έτσι και τώρα αυτόν τον ρόλο επιδεικνύουν, ανέφερε σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι στα θέματα που συζητούν τώρα οι ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία. “Εάν ρίχνεις από τώρα τη μπάλα αλλού είναι σαν να γελοιοποιείς την διαδικασία. Τώρα ας επικεντρωθούμε στα θέματα που βρίσκονται μπροστά μας, δεν υπάρχει λόγος να ρίχνουμε την μπάλα αλλού. Τώρα όλα πηγαίνουν γραμμή, πηγαίνουν καλά, αυτή τη διαδικασία πρέπει να την στηρίξουμε”.
Κληθείς να πει εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του ΟΙΔ όπου το ψευδοκράτος έχει καθεστώς παρατηρητή και υπάρχουν κάποια προβλήματα κυρίως λόγω Αιγύπτου, με αφορμή το ταξίδι του στο Κουβέιτ από τα κατεχόμενα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά το στάτους του ψευδοκράτους, απλά υπήρξε ένα πρόβλημα με μια ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη που είχε αναφορά στο “τ/κ κράτος”, πράγμα το οποίο η Τουρκία επεσήμανε και εκείνη η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν, όπως ανέφερε. Θα μεταβεί είπε στην σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών και υπενθύμισε ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει αποδεκτό ως παρατηρητής με το όνομα που είχε στο σχέδιο Ανάν και δεν θα ήθελαν, πρόσθεσε, να υπάρξει κάποια δυσκολία σε αυτό λέγοντας ότι είναι μια απόφαση που λήφθηκε πριν 11 χρόνια και δεν υπάρχει νόημα να αρθεί.

Ερωτηθείς για την συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για στήριξη από αέρος της συριακής αντιπολίτευσης που αν και ο ίδιος έχει ανακοινώσει, από αμερικανικής πλευράς ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η εκπαίδευση – εξοπλισμός άρχισε με μικρές ομάδες, έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή και οι βάσεις και τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πάρει τις θέσεις τους. Αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε, την τρέχουν με τις ΗΠΑ μαζί παίρνουν τις αποφάσεις και αρμόδιοι των δύο χωρών μελετούν αυτή τη στιγμή θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους ανθρώπους που θα τύχουν αυτής της εκπαίδευσης και τι θα γίνει όταν επιστρέφουν από τη Συρία.