Ν.Αναστασιάδης:«Θα εξαντλήσω όλες μου τις δυνάμεις για λύση και επανένωση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα πως θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας και για την ανάκαμψη της οικονομίας μας το συντομότερο δυνατόν, αλλά και για την επανάκτηση της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας που αξίζει στον λαό μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με αυτά δεν εκφράζει μόνο το δικό του όραμα αλλά και το όραμα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας ευρύτερα.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μιλώντας κατά την πρώτη Εθνική Σύνοδο Νεολαίας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή η Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι θα πρέπει να κάνει πράξη τα όσα και δημοσίως διακηρύττει, δηλαδή τα περί της αποφασιστικότητας και ειλικρινούς βούλησής της να στηρίξει μια συμφωνημένη και δίκαιη λύση «που εμείς οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, θα διαπραγματευτούμε και θα συμφωνήσουμε».

«Γνωρίζετε πως με την εκλογή του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με την ανάκληση των τουρκικών απειλών και επεμβάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Έχουμε γνώση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε και δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι το καλό κλίμα είναι ικανό από μόνο του να παραμερίσει τους συσσωρευμένους εκείνους παράγοντες που κρατούν την πατρίδα μας διχοτομημένη για πάνω από τέσσερις δεκαετίες», ανέφερε.

«Από δικής μας πλευράς είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με ειλικρίνεια και θέληση για μια λύση που θα τερματίζει επιτέλους την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Λύση βιώσιμη και λειτουργική που θα επανενώνει τον τόπο μας και τον λαό μας. Αυτές – και θέλω να το τονίσω – δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ούτε και τυχόν υλοποίηση τους θα συνιστούσε δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο. Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, τους Λατίνους, τους Αρμενίους, τους Μαρωνίτες και ακόμα για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, ό,τι και αν πιστεύει», πρόσθεσε.

Τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν τη διεκδικούμε ανταγωνιστικά, ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι επιτέλους να εργαστούμε συστηματικά και με αποφασιστικότητα για να επανενώσουμε αυτό τον τόπο, διότι – το νιώθω έντονα – δεν σας αξίζει να ζείτε σε λιγότερη πατρίδα. Αυτό που αξίζει σε όλους μας και σε όλους σας είναι να νιώθουμε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Πως τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων νομίμως κατοικούν στην Κύπρο είναι κατοχυρωμένα. Ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει πλήρη την εφαρμογή του και στη δική μας πατρίδα, ότι δεν είμαστε δεύτερης τάξης κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους νέους», υπογράμμισε.