Το ΕΔΑΔ αποφασίζει αύριο για την κλοπή περιουσίας Ίμβριας από το τουρκικό δημόσιο

Την απόφασή του για την περίπτωση της ιδιοκτησίας της Ευθαλίας Ιψευτέλ από την Ίμβρο, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα της, όμως το τουρκικό δημόσιο την απέδωσε στο Γενικό Λογιστήριο, αναμένεται να εκδώσει αύριο, Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο.E01AAD9F68F372753DA8012D5D343084

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, η Ευθαλία Ιψευτέλ (Eftaliya İpseftel), κάτοικος Αθηνών με τουρκική υπηκοότητα και καταγωγή από την Ίμβρο, κληρονόμησε από τον πατέρα της ένα κτήμα, που αγοράστηκε το 1967.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του κτήματος δεν ενεγράφη ποτέ στο κτηματολόγιο, ενώ αργότερα η κ. Ιψευτέλ και ο πατέρας της έφυγαν από την Τουρκία για να εγκατασταθούν στην Αθήνα.

Ο πατέρας πέθανε, ενώ το κτήμα 110 m², στο οποίο είχε χτιστεί πετρόκτιστο οίκημα, καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 1995 στο κτηματολόγιο ως περιουσία του Γενικού Λογιστηρίου.

Η κ. Ιψευτέλ δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει πρόσβαση στην περιουσία που άνηκε στον πατέρα της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η προσφεύγουσα καταγγέλλει παραβίαση του δικαιώματός της στην προστασία της ιδιοκτησίας της.

Παράλληλα, η καταγγελία της στρέφεται και κατά των τουρκικών δικαστηρίων, διότι απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα ώστε να διασαφηνίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πριν αποφασίσουν επί της διένεξης, αλλά και διότι απέτυχαν να επεξηγήσουν επαρκώς την απόφασή τους.