Κατά της ιδιωτικοποίησης Ημ. Οργανισμών το 56% των Κυπρίων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση  της εφ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Κατά της ιδιωτικοποίησης Ημικρατικών Οργανισμών τάσσεται η πλειοψηφία των Κυπρίων, σε ποσοστό 56%, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη εφημερίδα  «Σημερινή».24ÙÑÇ ÁÐÅÑÃÉÁ CYTA

Το ποσοστό αυτό συνιστά αύξηση, σε σχέση με τις απόψεις, που καταγράφηκαν για το ίδιο ζήτημα το 2013. Οι πολίτες θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα, φοβούνται και για τις επιπτώσεις, που αυτές θα έχουν για τους εργαζομένους στους επηρεαζόμενους οργανισμούς. Ωστόσο, οι Κύπριοι αναγνωρίζουν πως ήρθε ο καιρός να επέλθει κάποια αλλαγή, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, την πρακτική διορισμού της Διοίκησης των Ημικρατικών οργανισμών από τους κόλπους των κομμάτων.

Μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και των μετοχοποιήσεων, οι πολίτες προκρίνουν ως σύστημα αποκρατικοποίησης τις μετοχοποιήσεις. Εκτιμούν, ωστόσο, πως ό,τι και να γίνει, δεν θα σταματήσουν οι εταιρείες αυτές να έχουν μονοπωλιακό καθεστώς.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων, σε ποσοστό 56%, που συνιστά αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2013. Υπέρ τάσσονται το 44%, 2% λιγότερο απ’ ό,τι δύο χρόνια πριν.

Η μεγαλύτερη αντίθεση έναντι των ιδιωτικοποιήσεων καταγράφεται σε ό,τι αφορά τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, σε ποσοστό 68%. Ακολουθούν η Αρχή Λιμένων με 62%, η Cyta με 57% και η ΑΗΚ με 55%.

Το 62% των Κυπρίων πιστεύουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσουν ή θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό, ενώ μόλις το 11% θεωρούν ότι θα τον μειώσουν. Το ένα τέταρτο εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στις ανταγωνιστικές συνθήκες με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα ποσοστά αυτά κινούνται στο ίδιο επίπεδο με το 2013.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα των Ημικρατικών Οργανισμών, το 67% αναμένουν ότι αυτή θα αυξηθεί σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το 11% πιστεύουν ότι θα μειωθεί και το 22% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.