Πώς σχολίασαν τα κόμματα τη συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί

 

 

Διαφορετικά ως συνήθως τοποθετήθηκαν σημερα ηγέτες ή εκπρόσωποι κομμάτων για  την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του τ/κ ηγέτη Μ.ΑκιντζίΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΗΔΡΑΣ

Δείτε πως σχολίασαν τον περίπατο στην οδό Λήδρας ένθεν κακείθεν της πράσινης γραμμής:

ΔΗΣΥ:Δημιουργεί θετικές προσδοκίες 
Η σημερινή φιλική συνάντηση τους και ο περίπατος που έκαναν μαζί, στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί, είναι μια ακόμα έκφραση του καλού κλίματος που αναπτύσσεται με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Εκφράζουμε οπωσδήποτε ικανοποίηση διότι συναναστρεφόμενοι μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών, οι δυο ηγέτες επανέλαβαν με τον καλύτερο τρόπο την κοινή βούληση για να βρεθεί δρόμος ούτως ώστε οι Κύπριοι πολίτες να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον μας.

Εξάλλου, η θέρμη με την οποία πλήθος πολιτών υποδέχτηκαν αυτό τον πρωινό περίπατο στους δρόμους της Λευκωσίας φανερώνει τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για μια θετική έκβαση των συνομιλιών.

Θα πρέπει με σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα να πολιτευτούμε και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που αναπτύσσεται, έτσι που να μη διαψεύσουμε αυτές τις προσδοκίες. Εξυπακούεται, ταυτόχρονα, ότι και η ίδια η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να τηρήσει στάση που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία έντιμου συμβιβασμού που θα τερματίζει την κατοχή, στη βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, με τις προδιαγραφές που θέτει ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

ΑΚΕΛ:Να λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν φθάνουν τα μηνύματα, δήλωσε ο ΓΓ το ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

“Θα πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να δούμε πως λειτουργούμε και εμείς και η τουρκική πλευρά”, είπε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα το ΑΚΕΛ με θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Η δική μας πρόταση για Προοδευτικό Εκσυγχρονισμό».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ακούμε πολλά, δεν έχουμε δει δείγματα γραφής”, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε να δούμε πως στα ουσιαστικά ζητήματα θα τοποθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “πρέπει να λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, προωθώντας ή καταθέτοντας θέσεις οι οποίες πραγματικά να δημιουργούν την προοπτική κατάληξης σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία από τη μια θα διατηρεί τις βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού και από την άλλη θα μας διευκολύνει στο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”.

Εξέφρασε την ευχή “η δική μας διαπραγματευτική ομάδα να λειτουργεί ακριβώς μέσα σε αυτά τα πλαίσια”.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει ενημέρωση για το που κινούνται περίπου οι θέσεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, προσθέτοντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει στη σύσκεψη των Αρχηγών σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί”, το οποίο ικανοποιεί το ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι αυτές “είναι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ με κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις που έχει ο Πρόεδρος καθώς και το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014”.

“Θεωρούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε με τη λογική – δεν εννοώ με τη λογική της υποχωρητικότητας, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πράγματα τα οποία είναι λογικά και όχι πράγματα τα οποία να είναι στη σφαίρα της φαντασίας”, κατέληξε.

 

ΕΔΕΚ:Ο πραγματικός στόχος η εξεύρεση λύσης

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει:«Η κάθε κοινωνική συνάντηση όπως και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες αναμφίβολα έχουν τη δική τους σημασία και η σωστή αξιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει κλίμα καλύτερης κατανόησης και ενδεχόμενης βελτίωσης του κλίματος των συνομιλιών με στόχο την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τη δημιουργία συνθηκών αγαστής συνεργασίας για την διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος μας.

Την ίδια στιγμή όμως, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των προσπαθειών μας και το ότι ο καθοριστικός παράγοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό το συντομότερο δυνατό είναι η Τουρκία –η στάση της οποίας μέχρι στιγμής δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία και κύρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθεί μέσα από καλοπροαίρετες υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις η απόδοση πρόσθετων πολιτικών κεκτημένων και παράγωγου δίκαιου στην Τουρκία τα οποία την υποβοηθούν στο να προωθήσει τις βασικές στρατηγικές της επιδιώξεις που δεν είναι άλλες από την κατάληξη σε συνομοσπονδιακή μορφή λύσης ώστε να ασκεί πλήρη πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Ακόμα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει μέχρι στιγμής αναιρέσει τη βασική φιλοσοφία της πολιτικής του ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε ένα Τουρκοκύπριος στην Κύπρο η Τουρκία «θα έπρεπε να τον εφεύρει» για να ελέγχει την Κύπρο δεδομένου ότι την διασυνδέει με ζητήματα ευρύτερης ασφάλειας του τουρκικού κράτους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΥΡΩΚΟ:Πολλοί περίπατοι χωρίς αποτελεσμα κάνουν κακό

 

Πολλοί περίπατοι χωρίς αποτέλεσμα κάνουν μεγάλο κακό για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Η δική μας πρόταση για Προοδευτικό Εκσυγχρονισμό», ο κ. Συλλούρης είπε: “Ένας περίπατος δεν κάνει ούτε καλό ούτε κακό. Πολλοί περίπατοι, πολλά θκιανέματα χωρίς αποτέλεσμα κάνουν μεγάλο κακό για την Κύπρο”, πρόσθεσε.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην παγκόσμια ιστορία!

Σχολιάζοντας την βόλτα Αναστασιάδη Ακιντζί ο πρόεδρος της Συμμαχίας πολιτών Γ.Λιλλήκας σημείωσε επικριτικά  πως «αν κάτι το ιστορικό συνέβηκε σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους πήγε για περίπατο και καφέ σε κατεχόμενα εδάφη της χώρας του. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην παγκόσμια ιστορία!

Ανέφερε ακόμα  ότι «οι συναντήσεις και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος. Σίγουρα βοηθούν στην αλληλογνωριμία και βελτιώνουν τις συνθήκες του διαλόγου.

Το κυπριακό όμως δεν θα λυθεί με κοινωνικές συναντήσεις. Δεν είναι κοινωνικό αλλά γεωπολιτικό διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Οι πανηγυρικές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις γύρω από τον περίπατο των κύριων Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι, κατά τη δική μας άποψη αδικαιολόγητες και δεν στηρίζονται από τις σκληρές πραγματικότητες.

Κάποιοι βάλθηκαν να κρύψουν την στρατιωτική κατοχή, τις ευθύνες και το ρόλο της Τουρκίας.

Κάποιοι ξεχνούν πως ο κ. Ακιντζί πριν από λίγες μέρες απέρριψε την επιστροφή της Αμμοχώστου και την αποδοχή του 357 ως διεθνή κωδικό για τις τηλεπικοινωνίες σε όλη την Κύπρο. Κάποιοι καμώνονται πως δεν κατάλαβαν πως ο κ. Ακιντζί, ίσως κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, ουσιαστικά επεδίωξε αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας και απέρριψε τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύντομα θα σβήσουν τα φαντασματαγορικά φώτα των πανηγυρισμών και τα πυροτεχνήματα και θα παραμείνουμε αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της τουρκικής κατοχικής και διχοτομικής πραγματικότητας.

Αν κάτι το ιστορικό συνέβηκε σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους πήγε για περίπατο και καφέ σε κατεχόμενα εδάφη της χώρας του. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην παγκόσμια ιστορία!