Υπόθεση ΑRISTO: Η εταιρεία κατηγορείται για λανθασμένη απόδοση πρασίνου

Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης της Ρούλας Αριστοδήμου από την Κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’ Νίνο Κέκκο συνεχίστηκε σήμερα η 36η ακρόαση της υπόθεσης διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ  ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους όρισε την υπόθεση για τις 27, 28 και 29 Μαΐου στις 09:00 το πρωί.

Στην επόμενη δικάσιμο αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου.

Η κ. Αριστοδήμου ρωτήθηκε όσον αφορά την σχετικότητα δύο επιστολών Κυβερνητικών υπηρεσιών με την εν λόγο υπόθεση οι οποίες στάλθηκαν αφού έγινε γνωστή η υπόθεση.

Η μία αφορά επιστολή της Πολεοδομίας και η άλλη του Κτηματολογίου. Στις εν λόγω επιστολές ανέφερε η μάρτυρας, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο τους , επειδή και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ακολουθούσαν παρόμοιες πρακτικές σήμανε συναγερμός σε κάποια θέματα όσον αφορά την Πολεοδομία και σε θέματα του Κτηματολογίου, διότι ανησύχησαν και οι ίδιοι για τις δικές τους πρακτικές.

Περαιτέρω η κ. Αριστοδήμου πρόσθεσε, ότι η εταιρεία είχε εκ των προτέρων προβεί σε διαβήματα και διαδικασίες για τις οποίες δεν ήταν υπόχρεη να κάνει και οι οποίες αφορούν εισηγήσεις που περιέχονται στις εν λόγω επιστολές.

Σε σχέση με τις πολυσέλιδες καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία η κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι ήταν μια εκ μέρους της προσπάθεια να εξηγήσει και να ξαναεξηγήσει όσες φορές χρειαζόταν την θέση της και τα γεγονότα.

Ωστόσο στην προτελευταία κατάθεση ένιωσε ότι οι αρχές δεν καταλάβαιναν ή ότι δεν ήθελαν να καταλάβουν τις εξηγήσεις στις καταθέσεις της και ενώ η ίδια έκανε ότι μπορούσε με σκοπό να μην κρύψει οτιδήποτε και να αφεθεί ελεύθερη η λήψη καταθέσεων απέβηκε μάταια διότι όπως έμαθε εκ των υστέρων δεν πήγαιναν στην Νομική υπηρεσία αυτούσιες για μελέτη και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για την λήψη καταθέσεων αφιέρωσε 65 ώρες.

Ερωτηθείς σε σχέση με τεκμήρια που κατέθεσε την προηγούμενη δικάσιμο και πιο συγκεκριμένα για το σκοπό κατάθεσης σχεδίων που ετοίμαζε η Πολεοδομία η κ. Αριστοδήμου απήντησε ότι ο λόγος κατάθεσης τους ήταν για να δείξει ότι για τους αρχιτέκτονες τους πολεοδόμους και τους πολιτικούς μηχανικούς είναι αναγκαίο να απεικονίζεται ολόκληρη η ανάπτυξη πάνω σε ένα ενιαίο σχέδιο προκειμένου να μπορούν να μελετήσουν τη σύνδεση του οδικού δικτύου , τη χωροθέτηση του πρασίνου και άλλων κάτι ακριβώς – όπως είπε- που έπραξε και η εταιρεία στον επίδικο διαχωρισμό προς διευκόλυνση μελέτης της αίτησης των τεχνικών.

Σε σχέση με χθεσινή αναφορά που έκανε η κ. Αριστοδήμου ότι από ένα εκ των σχεδίων που κατάθεσε προκύπτει ότι παραλιακό ξενοδοχείο της Πάφου δεν έδωσε καθόλου πράσινο τεκμηρίωσε την απάντηση της με αναφορά σε σχετικούς κανονισμούς αλλά και στο επίσημο σχέδιο.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκκλησίας, επί των τεμαχίων της εταιρείας, η κ. Αριστοδήμου ενίσχυσε την θέση της ότι από τους επίσημος τίτλους του κτηματολογίου προκύπτει ότι η εκκλησία ανήκει στην εταιρεία με αναφορά σε άλλους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους οποίους οποιοδήποτε στοιχείο δεν αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας του τεμαχίου που αφορά ο τίτλος, γίνεται ρητή αναφορά στον τίτλο ότι το εν λόγω στοιχείο είτε αυτό είναι δένδρα, είτε αργάκι είτε εκκλησία εξαιρείται από τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Σε ερώτηση του κ. Κέκκου αναφορικά με τα αποτελέσματα της τελικής χωρομετρίας η κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι ενώ αυτά ήταν γνωστά στην Αστυνομία καιρό πριν η ίδια δώσει καταθέσεις , η Αστυνομία και η Χωρομετρία ουδέποτε γνωστοποίησε τα αποτελέσματα αυτά παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εκκλήσεις της ιδίας. Με την τελική χωρομετρία αποκρυσταλλώνετε το πραγματικό εμβαδόν των τεμαχίων της εταιρείας βάση του οποίου θα διδόταν ο αναλογούν χώρος πρασίνου τα αποτελέσματα της οποίας ωστόσο γνωστοποιήθηκαν σημείωσε , στην εταιρεία στις 14.10 .2014.

Συνεπώς χωρίς η εταιρεία να γνωρίζει το πραγματικό εμβαδόν των τεμαχίων της βάση των επίσημων αποτελεσμάτων της τελικής χωρομετρίας, η εταιρεία κατηγορείται για λανθασμένη απόδοση πρασίνου.

Περαιτέρω τόνισε, ότι αν αυτά τα αποτελέσματα γνωστοποιούνταν στην εταιρεία έγκαιρα και για τα οποία η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις από το 2006 με 2007 θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει – όπως είπε- τροποποιητική αίτηση και να μην κατηγορείται αδίκως για θέματα που αφορούν παραλείψεις κυβερνητικών τμημάτων.

Ο κ. Κέκκος υποστήριξε πως όλοι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν από κοινού καταθέτοντας σχέδια της κλίμακας 1:5000 και 1: 1000 στα οποία δεν μπορούν να γίνουν μετρήσεις.