Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καλεί τους εργαζομένους να αντισταθούν στο ξεπούλημα της CYTA

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για δημιουργία κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου και τη μεταφορά σ’ αυτή όλης της περιουσίας και της δραστηριότητας της ΑΤΗΚ, επιβεβαιώνουν την προσήλωση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στη βάση των διαδικασιών που ακολουθεί ο έφορος αποκρατικοποιήσεων, επεσήμανε το ΔΣ που εκλέγηκε στο 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συνήλθε σήμερα 21/5/15 στην πρώτη του Συνεδρία.ÂÏÕËÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÓÇÄÇÊÅÊ-ÐÅÏ
Τα επόμενα στάδια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, είναι να ζητήσουν από τους ιδιώτες επίδειξη ενδιαφέροντος, να υποβάλουν μη δεσμευτικές και ακολούθως δεσμευτικές προσφορές για ξεπούλημα του συνόλου του Οργανισμού και χωρίς κανένα περιορισμό.

Όσον αφορά τις προτάσεις του για τους εργαζόμενους που μέχρι πρόσφατα δαιμονοποιούσε, σημειώνεται, εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους και στόχο έχουν να εξουδετερώσουν την αντίδραση τους.

“Για το λόγο αυτό η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους και τις Συντεχνίες που τάσσονται ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΗΚ να αγωνισθούν συντονισμένα και κατά συγκεκριμένο τρόπο με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής”, προστίθεται.

Μέσα στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. αξιολόγησε τις αποφάσεις του Συνεδρίου και στη βάση των προτεραιοτήτων που καθορίζονται από τις εξελίξεις αποφάσισε να αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής, και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τις οποίες να ζητείται η αναστολή ή κατάργηση του Νόμου 28(Ι)2014 για τις αποκρατικοποιήσεις καθότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους η Κυβέρνηση ζήτησε τη ψήφιση του επικαλούμενή το Μνημόνιο για είσπραξη €1.4 δισεκατομμύρια.

Με την ίδια επιστολή θα ζητείται η απόρριψη του Νομοσχεδίου για τους Δημόσιους και Κρατικούς Οργανισμούς γιατί τυχόν ψήφιση του θα περιορίσει την αυτονομία, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα τους μετατρέποντας τους περίπου σε Κυβερνητικά Τμήματα.

Το νέο Δ.Σ. εξέλεξε τους αξιωματούχους και την Κεντρική Γραμματεία της Συντεχνίας :
Αντώνης Νεοφύτου Γενικός Γραμματέας

Σύμος Ευτυχίου Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας

Δώρος Χαριλάου Κεντρικός Ταμίας

Πέραν του Γενικού και Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα στην 9μελή Παγκύπρια Γραμματεία εκλέγηκαν οι Κώστα Κώστας, Επιφανείου Δημήτρης, Κωνσταντίνου Δημήτρης, Χαριλάου Δώρος, Βασιλείου Γεωργία, Σουρουλλάς Γιαννάκης και Θεοδώρου Δώρος.

ΑΚΕΛ:Δημόσια παραδοχή ΥΠΟΙΚ για αντισυνταγματική ιδιωτικοποίηση της CYTA

Εξάλλου με δήλωση του σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαϊδης  σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χ.Γεωργιάδη σχετικά με τη CYTA ανέφερε:

«Ο Υπ. Οικονομικών για πρώτη φορά χθες, προέβηκε σε δημόσια παραδοχή ότι είναι αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της CYTA, όπως το ΑΚΕΛ, άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα σύνολα από την αρχή επισημαίνουμε.
Η δημόσια παραδοχή της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη συνοδεύτηκε και από την αποκάλυψη της μεθόδευσης για παράκαμψη των προνοιών του συντάγματος, ώστε να καταστεί εφικτή η παράδοση της CYTA, και της ΑΗΚ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι μεθοδεύσεις όμως των κυβερνώντων δεν σταματούν εδώ. Όπως ήδη καταγγείλαμε, με ξεχωριστά νομοσχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής, επιχειρεί όχι μόνο την παράκαμψη του Συντάγματος, αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Συμβουλίων των Δημόσιων Οργανισμών και των κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα τετελεσμένα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Σ΄ αυτή τη μεθόδευση θα πρέπει να προστεθεί η δημόσια παραδοχή της Κυβέρνησης- ΔΗΣΥ ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτικό καθώς και η έμμεση παραδοχή τους ότι συνειδητά παραπλανούσαν τον κυπριακό λαό όταν δεσμεύονταν γραπτώς ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού πλέον επανήλθαν στην παλιά δογματική τους εμμονή παρουσιάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις ως δήθεν αναγκαίες και επωφελείς για την οικονομία μεταρρυθμίσεις.
Επειδή δεν πρόκειται όμως για μεταρρυθμίσεις αλλά για απορρυθμίσεις άκρως ζημιογόνες για το κράτος, την οικονομία, τους καταναλωτές, τους φορολογούμενους και τους εργαζομένους, αλλά και επειδή πρέπει να δοθεί τέλος στην αλαζονεία, τον εμπαιγμό και τις μεθοδεύσεις από πλευράς των κυβερνώντων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε σοβαρή ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στο λαό μας και την κοινωνία, να χαράξουμε μια κοινή πορεία πλεύσης που θα τερματίσει το συντομότερο τον οικονομικό παραλογισμό της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων, στρατηγικής σημασίας ημικρατικών οργανισμών.