Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ,Ολάντ

Κίνηση απεμπλοκής στη Ρίγα

 

Ενα ταξίδι που θα σφραγίσει στην κρισιμότερη στιγμή και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την ελίτ της ευρωζώνης , ενώ το ασφυκτικό πλαίσιο της ρευστότητας χτυπάει ήδη «καμπανάκια», ξεκινά σήμερα για τον Ελληνα  πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει στη Ρίγα της Λετονίας για τη Σύνοδο Κορυφής.newego_LARGE_t_420_54508324_type12713

Μπορεί εντός της Συνόδου να μην υπάρχει «χώρος» για την ανάλυση του ελληνικού ζητήματος, ωστόσο στο περιθώριο σήμερα αργά το βράδυ (και μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών), ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και ίσως με άλλους κορυφαίους της Ευρωζώνης (όπως με τον Ζαν-Κλοντ Γούνκερ), προκειμένου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενος και την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Brussels Group.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είναι όλο το τελευταίο διάστημα σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο τεχνικό επίπεδο, το αντίθετο. Αλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ στρέψει τους «προβολείς» του ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Brussels Group, όπου η ελληνική πλευρά προσήλθε με συγκεκριμένη πρόταση για τον ΦΠΑ και πασιφανή στόχο την απεμπλοκή από χρονοβόρες διαδικασίες.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει η Ρίγα να αποδειχθεί ένας ισχυρός «ενδιάμεσος σταθμός» για τη συμφωνία και ει δυνατόν να ανάψει αύριο εκεί το «πράσινο φως» για τη σύγκληση του έκτακτου Eurogroup εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση  προσβλέπει ότι στο προσεχές έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα και σε κάθε περίπτωση εντός της προσεχούς εβδομάδας (πριν εκπνεύσει ο Μάιος) θα υπάρξει ανακοινωθέν που θα κάνει λόγο χωρίς περιστροφές «για ορατή συμφωνία με την Ελλάδα», ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρηματοδοτικά κενά (καταβολή της οφειλόμενης δόσης και «άνοιγμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Στόχος ταυτόχρονα της κυβέρνησης είναι να μην απορριφθεί η πρόταση για τον χρόνο μέσα στον οποίο θα «καθαρογραφεί» η συμφωνία, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία «ανάσα» για περαιτέρω αλλαγές από το φθινόπωρο και μετά.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα το πρωί για την πρωτεύουσα της Λετονίας αποφασισμένος να σφραγίσει την πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο, εντάσσοντας στην κουβέντα και την προοπτική για την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο καθοριστικής σημασίας ταξίδι στη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, που έχει την ευθύνη του συντονισμού της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, Ευ. Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, και οι δύο βασικοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ. Μιχόπουλος και Καλπαδάκης.