Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί ξανά στην Ουκρανία με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Πολωνίας να μεταβαίνουν στο Κίεβο προκειμένου από εκεί να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων», μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο για ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως στην τηλεδιάσκεψη η οποία θα γίνει στις 11:45 π.μ. θα λάβει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μέρτς και Κιρ Στάρμερ ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με τρένο δημοσιεύοντας τις σχετικές φωτογραφίες στα social media ενώ εκεί θα τους συναντήσει ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για συνομιλίες με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρεται στη δήλωση.
«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, να συζητήσουμε την τεχνική εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και να προετοιμαστούμε για μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία.
Είμαστε σαφείς ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει και η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να ευημερήσει ως ασφαλές, σίγουρο και κυρίαρχο έθνος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της για τις επόμενες γενιές» προσθέτουν, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία».