Με τις ευλογίες του κράτους η κερδοσκοπία στα καύσιμα!

 

  • Καμιά ουσιαστική παρέμβαση για προστασία του καταναλωτή

 

Κρυφτό παίζουν υπηρεσίες και θεσμοί του κράτους σχετικά με την επίμονη άρνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών να μειώσουν τη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων, η οποία έχει κατρακυλήσει από τα 114 δολάρια το βαρέλι στα 87 δολάρια με πτωτική τάση, καταγράφοντας μια ποσοστιαία μείωση της τάξης 4281c1bac9bd171b513d2332ef1364c5_XLτου 15% περίπου! Τοσο η Υπηρεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιοηχανίας, όσο και η ίδια Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ουσία δηλώνουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να υποχρεώσουν το ολιγοπώλιο των εταιρειών καυσίμων στην Κύπρο να προβεί σε ανάλογες διορθωτικές κινήσεις, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κερδοσκοπίας που καταλήγει σε βάρος του καταναλωτή.

Είναι γι αυτό το λόγο που υπήρξε ξέσπασμα από Ραδιοφώνου του Λουκά Αριστοδήμου , της παγκύπριας Ενωσης Καταναλωτών και ποιότητας Ζωής , ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τόσο τις αντίστοιχες υπηρεσίες, όσο και τους βουλευτές για την έλλειψη αποφασιστικότητας και σωστού νομοθετικού πλαισίου για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο που πλήττει πρώτα απ’ όλα τον καταναλωτή αλλά έχει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην οικονομία.

Είναι ενδεικτικές της κυβερνητικής προσέγγισης , οι δηλώσεις που έκανε το πρωϊ στο ΡΙΚ ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου τιμών και προστασίας του καταναλωτή που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου κ. Χαραλάμπους ο οποίος φάνηκε να μην θεωρεί ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις πέραν από αυτές που γίνονται, δηλαδή τίποτα. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν καθορίζουμε τιμές. Η αγορά καθορίζει τιμές και η αγορά είναι ελεύθερη. Οι τιμές καθορίζονται με τους νόμους της αγοράς. Το Υπουργείο Εμπορίου διερωτούμαι γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο. Το Υπουργείο κάνει τη δουλιά του. Παρατηρεί τις αγορές , ενημερώνει τους καταναλωτές όπως πρέπει να τους ενημερώνει και μάλιστα με καλό τρόπο και έχει το δικαίωμα να επιβάλει πλαφόν όταν και μόνο όταν παρατηρηθούν στην αγορά εξαιρετικά ψηλές τιμές.»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου που σίγουρα επηρεάζει την τιμή , υποστηρίζοντας ότι το μεγσλύτερο μέρος της μείωσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου το είχε καλύψει η συναλλαγματική αξία του ευρώ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ντόπια αγορά καυσίμων λειτουργεί σε ολιγοπωλιακό περιβάλλον.

Στη δική της παρέμβαση  η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι το θεσμικό όργανο για να παρεμβαίνει και να καταδικάζει όποιους παραβιάζουν τους νόμους του υγιούς ανταγωνισμού  διακιολογήθηκε για τη στάση που τηρεί, λέγοντας ότι η υπηρεσία της λειτουργεί με ολιγομέλές προσωπικό και οι διαδικασίες που ακολουθούντια στη διερεύνση είναι πολύ χρονοβόρες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου  είπε  ότι θεωρεί πως ο νόμος προσφέρει τα όπλα στα θεσμικά όργανα για να κάνουν αυτό που πρέπει.

Το αποτέλεσμα όμως είναι εκείνο που μετρά. Και δυστυχώς ο πολίτης πληρώνει το τίμημα της πλήρους απάθειας και αδράνειας, που προφανώς είναι έτσι για να ευνοεί μεγάλα συμφέροντα και να εξυπηρετέι ανομολόγητες σκοπιμότητες. Με τέτοιες νοοτροπίες η οικονομία δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα. Γιατί όταν για ένα προϊόν πρώτης ανάγκης που είναι απαρταίτητο στην καθημερινή ζωή όλων δεν μπορεί να υπάρξει σωστή τιμολογιακή προσέγγιση, τότε αυτόματα αρχίζουν οι παρενέργειες. Κι όταν αυτές οι παρενέργειες έχουν διάρκεια τότε η νοσηρότητα γίνεται ανίατη.