Μποζκίρ: Ο λόγος που δεν επιλύθηκε το Κυπριακό ίσως να ήταν και ο Ραούφ Ντενκτάς

Ο λόγος που δεν επιλύθηκε το Κυπριακό ίσως να ήταν και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ενώ για τον Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως “είναι γιος του πατέρα του”, κατηγορώντας τον ότι με την παραίτησή του έδωσε την εικόνα ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό.images-Bozkir-EU-N-02290130-717e-11e4-bb83-09137c619cbb-jpg201411211823515-300x204

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “επειδή με τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου τέθηκαν οι παράμετροι της λύσης, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν από το μηδέν”, προσθέτοντας ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση. Ανέφερε ότι οι ελπίδες για επίτευξη τελικής λύσης έπειτα από το Σεπτέμβριο είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Αναφερόμενος στην παραίτηση Σερντάρ Ντενκτάς από τη θέση του “υπουργού” τουρισμού, ο κ. Μποζκίρ είπε ότι “ο μακαριστός πατέρας του κ. Ντεντκάς ήταν ασφαλώς ο ήρωας της `ΤΔΒΚ`, ιστορικό όνομα”. “Αλλά ίσως ο λόγος που δεν επιλύθηκε το Κυπριακό να ήταν και ο μακαριστός Ντενκτάς. Για πολλά χρόνια όταν το Κυπριακό έφτανε σε σημείο λύσης, επεδείκνυε συνέχεια συμπεριφορά μη λύσης”.

Συνεχίζοντας την αναφορά στο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε, “μπορώ να πω ότι είναι γιος του πατέρα του. Πάντα είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν. (Την παραίτησή του) τη βρίσκω εκτός χρόνου, ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όταν εμφανίστηκε μια δυνατότητα για λύση του Κυπριακού. Είναι δικαίωμα του καθενός να παραιτείται, είναι πολιτική επιλογή, αλλά η χρονική στιγμή έχει σημασία. Αυτή η παραίτηση είναι μια παραίτηση που δίνει την εικόνα του να μην βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις. Μακάρι να μην παραιτείτο”, είπε ο κ. Μποζκίρ.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέσα σε δύο μήνες μπορούν να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια. “Αν μπούνε ανοίγουμε δέκα κεφάλαια τα ανοίγουμε σε δύο μήνες. Αν δεν εργαζόμασταν για οχτώ χρόνια ίσως να πηγαινοερχόμαστε άλλα πέντε χρόνια καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να τα ανοίξουμε. Οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ημερομηνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων αλλά όταν αρθεί το πολιτικό εμπόδιο εμείς ως Τουρκία μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε σε δύο χρόνια και να ανοίξουμε και να κλείσουμε όλα τα κεφάλαια μέχρι το 2017”, δήλωσε.