Mε ρυθμό χελώνας η εκδίκαση της υπόθεσης των 5 κατηγορουμένων της Τρ. Κύπρου

Συνεχίστηκαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας οι προδικαστικές ενστάσεις που εγείρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.ÔÑÁÐÅÆÁÓ ÊÕÐÑÏÕ - ×ÑÇÌÁÔÉÓÔÇÑÉÏ ÁÎÉÙÍ ÊÕÐÑÏÕ

Μετά τις νέες προδικαστικές ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, το Δικαστήριο όρισε ως επόμενη δικάσιμο την 22η Μαΐου στις 8.30 ώστε να δοθεί χρόνος στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου να μελετήσει τις ενστάσεις και να τοποθετηθεί.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων 2, 3 και 5 Κρις Τριανταφυλλίδης ζήτησε την παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με το κατά πόσον ήταν ορθή ή όχι η προηγούμενη δικαστική διαδικασία, όταν το Κακουργιοδικείο εξέδωσε την ενδιάμεση του απόφαση, στις 5 Μαΐου, στη βάση του άρθρου 148,1, σε σχέση με τον 3ον κατηγορούμενο αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Επιπλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης ήγειραν θέμα ότι δεν αποκαλύπτονται ποινικά αδικήματα αναγνωρίσιμα από το νόμο για τον 4ον κατηγορούμενο από τις λεπτομέρειες των κατηγοριών, τις οποίες χαρακτήρισαν μη επαρκείς.

Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου τάχθηκε κατά της δυνατότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εκδίδει κανονιστικές/διοικητικές πράξεις και επί του προκειμένου εκλήθη λειτουργός της Βουλής, η οποία παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εξηγούν τι είναι χειραγώγηση της αγοράς και στις οποίες βασίζονται οι κατηγορίες της Επιτροπής δεν κατατέθηκαν στη Βουλή για ψήφιση ή απόρριψη.

Ο κ. Ευσταθίου επικαλέστηκε το Σύνταγμα στο οποίο δεν αναφέρεται σε κανέναν άλλο όργανο του κράτους πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να εκδίδει δευτερογενή νομοθεσία υπό την μορφή κανονιστικών/διοικητικών πράξεων, ενώ σημείωσε πως εξουσία ακόμη και για έκδοση πρωτογενούς νομοθεσίας έχει μόνο η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν θέμα πολλαπλότητας των κατηγορητηρίων για τον 4ον κατηγορούμενο, ενώ ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης Δημήτρης Αραούζος ζήτησε λεπτομέρειες για τα αδικήματα αφού οι πληροφορίες, όπως υποστήριξε, που δίδονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επέβαλε τα πρόστιμα δεν είναι επαρκείς. Ειδικότερα, ζήτησε μεταξύ άλλων να προσδιοριστεί η φράση “είχαν αυξηθεί σημαντικά” οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατομμυρίων που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους κατηγορούμενους (πλην του Αντρέα Αρτέμτη, ο οποίος έχει απαλλαχθεί των κατηγοριών).