Ο Imamoglu συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή 3.000 αστυνομικών

Να συλληφθούν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoğlu και άλλα περίπου εκατό πρόσωπα διέταξε η τουρκική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Imamoglu συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή 3.000 αστυνομικών, ενώ το κρατικό πρακτορείο Anadolu είπε ότι οι εισαγγελείς εξέδωσαν επίσης εντάλματα για περίπου 100 άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Σε μήνυμά του μέσω της πλατφόρμας X, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν τη σύλληψή του και ενώ ντύνεται για να παραδοθεί στους αστυνομικούς, αναφέρει:
«Το λέω με μεγάλη λύπη, πως μια χούφτα ανθρώπων επιχειρούν να καταπατήσουν τη λαϊκή βούληση, σε αυτή την κακία τους εμπλέκουν και τους αγαπημένους μου αστυνομικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία μου, έξω από την κατοικία των 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Εκατοντάδες αστυνομικοί.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία.
Να ξέρετε πως δεν θα υποκύψω. Σας αγαπώ όλους.
Τον εαυτό μου τον παραδίδω στον λαό μου.
Ο λαός μου να ξέρει πως θα σταθώ όρθιος.
Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με εκείνο το άτομο και όσους μαζί του χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις σαν να είναι δικά τους εργαλεία»
Οι λόγοι της κατηγορίας
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατηγορείται για «πλαστογραφία» με βάση έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YΟK) της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η μετεγγραφή του το 1990 στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν νόμιμη.
Ο λόγος είναι ότι το πανεπιστήμιο ήταν στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου έκανε την αρχική εγγραφή του, και δεν αναγνωριζόταν επισήμως την εποχή εκείνη από τις τουρκικές αρχές.
Επίσης, ακυρώθηκαν οι τίτλοι σπουδών άλλων 28 ατόμων που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία.
Οι δικηγόροι του Imamoglu επιμένουν πάντως ότι η απόφαση αυτή της συγκλήτου του πανεπιστημίου είναι άκυρη, καθώς αρμόδια για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης είναι η διοίκηση της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, από την οποία αποφοίτησε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Παρόλα αυτά, χθες, 18 Μαρτίου 2025, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης προχώρησε σε ακύρωση του πτυχίου που είχε λάβει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που τον αποκλείει από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας, καθώς το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα.
Επίσης, κατά το CNN Türk, του προσάπτεται πως είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, ενέχεται σε δωροληψία, ότι έστησε μειοδοτικούς διαγωνισμούς και πως παρείχε υποστήριξη σε “τρομοκρατική” οργάνωση.
Ο Imamoglu θεωρείται κορυφαίος διεκδικητής του Erdogan
Ο Imamoglu, ένας δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), επρόκειτο να προταθεί ως ο εκλεκτός του κόμματός του για προεδρικός υποψήφιος αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο Imamoglu έχει εκλεγεί δύο φορές δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, το 2019 και το 2023, νικώντας υποψηφίους του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) του Erdogan.
Η κούρσα για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη έχει ιδιαίτερη απήχηση από τότε που ο Erdogan ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα εκεί, υπηρετώντας ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1990.
Δρακόντεια τα μέτρα
Οι αρχές έκλεισαν αρκετούς δρόμους γύρω από την Κωνσταντινούπολη και απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στην πόλη για τέσσερις ημέρες σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν τις αντιδράσεις μετά τη σύλληψη.
Επίσης, περιορίστηκε η πρόσβαση σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των X, YouTube, Instagram και TikTok, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.




