Επαναρχίζουν την Παρασκευή, 15 Μαΐου οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν την Παρασκευή, 15 Μαΐου ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος ESPEN BARTH EIDE - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΗΓΕΤΗΣ Τ/Κ AΚΙΝΤΖΙτου ΓΓ `Εσπεν Μπαρθ Αιντα  μετά το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στο Λήδρα Πάλας.

Ο κ. Αίντα  είπε ότι το δείπνο έγινε σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τις φιλοδοξίες τους για το μέλλο της Κύπρου.
Υπέδειξε ότι συμφώνησαν να αξιοποιηθεί η δυναμική και η νέα ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς καμία καθυστέρηση και ότι και οι δύο διατύπωσαν την ισχυρή τους δέσμεση να το πράξουν.

Ο κ. Αίντα είχε ημίωρη συνάντηση με τους ηγέτες και στη συνέχεια παρακάθισαν όλοι σε δείπνο με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και την Ειδική Αντιπρόσωπο Λίζα Μπατενχάϊμ.

Σε δήλωσή του γύρω στις 10 το βράδυ, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και το δείπνο στην παρουσία των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαιϊ, ο κ.Αιντα ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στις 15 Μαΐου το πρωί, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ώρα.ESPEN BARTH EIDE - ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÇÃÅÔÇÓ Ô/Ê AÊÉÍÔÆÉ

Οι ηγέτες αφίχθησαν στο Λήδρα Πάλας στις 8 το βράδυ. Η συνάντηση των τριών, Αιντα – Αναστασιάδη – Ακιντζί, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και ακολούθησε το δείπνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν το όραμά τους για το μέλλον της Κύπρου, όπως είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

“Στο πνεύμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 συμφώνησαν ότι ήταν σημαντικό να χρησιμοποιήσουν το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και αυτή την νέα ευκαιρία για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση”, ανέφερε ο κ. Έιντε στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους, την κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό και προσηλωμένο τρόπο και για το λόγο αυτό συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή,15 Μαϊου, σημείωσε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι τότε θα γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων και θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες, τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.

“Θέλω να προσθέσω από την πλευρά μου ότι πιστεύω πως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία, μια ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και πραγματικά αποτελεί επιβράβευση να εργάζεται κανείς με δύο ηγέτες που έχουν τέτοια ισχυρή δέσμευση στο να δουν μια πραγματική πρόκληση να λύνεται και που μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινή λύση”.

Ο κ. Αιντα κατέληξε λέγοντας ότι περιμένει και ο ίδιος με μεγάλη ανυπομονησία τη συνέχεια των συνομιλιών και “όπως έχετε καταλάβει, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ήδη από το πρωί της 15ης Μαΐου, την ερχόμενη Παρασκευή”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε πρώτος από το χώρο και ακολούθησε ο κ. Ακιντζί.

Τους ηγέτες που έφτασαν με μερικά λεπτά διαφορά στο Λήδρα Πάλας υποδέχθηκε ο κ. Αϊντα. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι και δεκάδες Ε/κ και Τ/κ με συνθήματα υπέρ της λύσης, της ειρήνης και της επανένωσης