«Ασκήσεις επί χάρτου» για το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

«Χωρίς ημερήσια διάταξη το δείπνο» Αναστασιάδη-Ακιντζί λέει ωστόσο η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη για το αποψινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που φιλοξενεί στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ

Σε ό,τι αφορά το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη επί του θέματος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου”, προσθέτοντας πως “αυτή τη στιγμή εκείνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας (για την Αμμόχωστο). Εμείς επίσημα δεν έχουμε την όποια ενημέρωση για τις προθέσεις ή θέσεις της τουρκικής πλευράς. Πρόκειται για σοβαρό θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε δημόσιες δηλώσεις”, επεσήμανε.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στις 8 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και στο δείπνο, ακολούθως, θα παρακαθίσουν και οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως “ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή εκείνο που αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη για την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εντός Μαΐου και πως η συγκεκριμένη ημερομηνία θα συμφωνηθεί απόψε.

Για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων είπε πως είναι “ότι έχει συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο του 2014, ότι η πρώτη ομάδα θεμάτων που θα τύχουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης είναι το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις που σχετίζονται με την προσπάθειά μας, με αφορμή και την επανέναρξη των συνομιλιών, για εμπλοκή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Πρέσβη της Γερμανίας. Εξάλλου, την Πέμπτη θα δει τον Πρέσβη της Γαλλίας, την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας, και την ερχόμενη βδομάδα με τον Πρέσβη της Ισπανίας, η οποία είναι μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών στις 13 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου – Δηλώσεις ΥΠΕΞ

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών απαντούσε σε σχετικό ερώτημα Τούρκου συναδέλφου σας, για το συγκεκριμένο θέμα, και απάντησε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας προοπτικής, πριν την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να διασφαλίζεται το θέμα της νομιμότητας της μιας και μόνο κυριαρχίας, κάτι που σας έχω αναφέρει και εγώ την προηγούμενη βδομάδα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι για το θέμα «υπάρχουν ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή τη στιγμή εκείνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς επίσημα δεν έχουμε την όποια ενημέρωση για τις προθέσεις ή θέσεις της τουρκικής πλευράς”.

“Πρόκειται για σοβαρό θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε δημόσιες δηλώσεις. Εάν και εφόσον προκύψει κάποιο θέμα, δύο είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη: Το ένα είναι το καθεστώς της νομιμότητας, της μιας και μόνης κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μιλάμε πριν την επίλυση του Κυπριακού, και το δεύτερο είναι το ότι το όποιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης – και τα δύο σημεία που αναφέρω αφορούν γενικότερα όλα τα ΜΟΕ- πρέπει να υποστηρίζουν το στόχο για τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο και η επανένωση της πατρίδας μας. `Αρα τα ΜΟΕ πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο».

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει νομική ρύθμιση για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, πριν τη λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Εκείνο στο οποίο αναφερόταν χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν απόψεις του σχετικού διεθνούς οργανισμού για το θέμα, που εκφράστηκαν κατ’ αρχήν, ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία μπορούν να το επιτρέπουν. Δεν είναι, όμως, κάτι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση ποιος ζήτησε γνωμάτευση από αυτόν το διεθνή οργανισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κανένας δεν ζήτησε γνωμάτευση, από μόνος του (ο οργανισμός). Η ενημέρωση από πλευράς του ΓΓ του οργανισμού έγινε το 2012, δεν έγινε τώρα, σε συνάντηση που υπήρξε και ανεπίσημα εκφράστηκε αυτή η θέση. Αυτό απαντούσε ο Υπουργός Εξωτερικών. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να αναφερθεί στις ασκήσεις επί χάρτου είπε ότι «υπάρχουν διάφορες ιδέες, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου επί όλων των θεμάτων και είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου επί όλων των θεμάτων. Δεν υπάρχει όμως κάτι αυτή τη στιγμή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν ενεργήσει η τουρκική πλευρά σε οποιαδήποτε θέματα εμείς είμαστε έτοιμοι για το πώς θα αντιδράσουμε».

Απόφαση ΚΕ ΕΔΕΚ
——————-
Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “αυτό είναι ένα θέμα που αποκλειστικά αφορά την ΕΔΕΚ, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος».