Νέο παραλήρημα Ερντογάν

Ωμή παραδοχή πως στόχος της Τουρκίας είναι η ανατροπή του Μπ Ασσαντ και όχι το Ι.Κ.

Σε παραλήρημα προκλητικότητας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε πώς δεν είναι στόχος το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Επί της ουσίας παραδέχθηκε πώς χρησιμοποιεί και ενισχύει τους τζιχαντιστές, καταδεικνύει τις επόμενες-πόλεις στόχους των τζιχαντιστών και δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμη και σε μετωπική σύγκρουση με τους Κούρδους.ERDOGAN_5

 

«Η απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους από τη Συρία δεν είναι αρκετή. Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την αναγκαιότητα του σχηματισμού μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και μιας ουδέτερης ζώνης στη Συρία. Έτσι, τον βολεύει προκειμένου να διεισδύσει στη Συρία.

«Οι ένοπλες ομάδες, παρακλάδια του εκτός νόμου PKK της Τουρκίας, συνεχίζουν των αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος το οποίο υπερτερεί σε αριθμό και σύγχρονο εξοπλισμό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Προφανώς κάτι θα ξέρει περισσότερο αυτός που τους εξόπλισε με όπλα και πυρομαχικά.

«Στη Συρία υπάρχουν πολλές πόλεις σαν την Κομπάνι. Είναι το Χαλέπι, η Λατάκια, η περιοχή των Τουρκμένων, αλλά ο στόχος μας δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος, είναι η πτώση του Άσαντ», είπε. Με δύο λόγια ο Ερντογάν κατέδειξε τους επόμενους στόχους των τζιχαντιστών σε περίπτωση πτώσης του Κομπάνι.

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση τρομοκρατικών ομάδων «μετριοπαθών ισλαμιστών της συριακής αντιπολίτευσης», σημείωσε, «για αυτό θέλουμε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μιας ουδέτερης ζώνης στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης των ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας εκεί, ώστε να αρχίσουν να διεξάγουν πόλεμο με το καθεστώς του Άσαντ».

Το παραλήρημα του δεν είχε τέλος. Εμφάνισε την Τουρκία ως τη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή και χαρακτήρισε τα σύνορα «τεχνητά».

«Τα σύνορα στη Μέση Ανατολή είναι τεχνητά και έχουν γίνει από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας τα αιτία της μακράς διάρκειας του πόνου και της κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε μία ΝΈΑ  επίδειξη του νέο-οθωμανισμού πρόσθεσε πώς «έπρεπε να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως είναι στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Η Τουρκία διαδραματίζει το δικό της ρόλο στην καταπολέμηση του σεχταρισμού, εθνικισμού και όλων των άλλων τμημάτων της Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να προσφέρει ειρήνη στην εν λόγω περιοχή. Η Τουρκία είναι η ελπίδα των λαών της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία μπορεί να άρει τα σύνορα στη Μέση Ανατολή χωρίς να αλλάξει τα φυσικά όρια, αλλά να εμπνεύσει ελπίδα και εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η μεγάλη ιδέα του νέο-οθωμανισμού που διακατέχει τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου ίσως αποδειχθεί μοιραία για την Τουρκία.