Ικανοποίηση ΠΟΒΕΚ για την επαναφορά της αργίας της Κυριακής

Την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και τον Ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, εκφράζει η ΠΟΒΕΚ για τη σταθερή και θετική τους ψήφο στα νομοθετικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, την επαναφορά της αργίας της Κυριακής, την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο, όπως επίσης και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι τελικά επεκράτησε η φωνή της λογικής, του δικαίου και ενός ισορροπημένου συμβιβασμού, προσθέτοντας ότι “αποτελεί τιμή η στάση των βουλευτών και των κομμάτων που αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς και τις απειλές μερίδας μεγαλοεπιχειρηματιών, προστατεύοντας τους θεσμούς της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

“Με βάση το Σύνταγμα ο νόμος που ψήφισε η Βουλή χθες θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο και καλούμε να προσυπογράψει. Εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς, Σύνδεσμοι και Οργανώσεις, που αποδεδειγμένα αποτελούμε όχι μόνο την καταπληκτική πλειοψηφία στο χώρο του εμπορίου, αλλά είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του τόπου δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θα είμαστε δίπλα στα γνήσια συμφέροντα του καταναλωτή και του πολίτη”, σημειώνει.

Καταληκτικά αναφέρει ότι θα ανταποδώσει και θα δικαιώσει με εργατικότητα, με ευελιξία και επιχειρηματικότητα την κοινωνία ολόκληρη, γεγονός που και στο παρελθόν έχει αποδείξει.

Το ΑΚΕΛ  για ενέργειες Προέδρου

Από την πλευρά του ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε ως λανθασμένη τυχόν απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για το νόμο που ψηφίστηκε χθες για τα ωράρια των καταστημάτων.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Βουλή υποχρεώθηκε να πάρει αυτή την απόφαση “γιατί δυστυχώς ένας πολύ μικρός αριθμός επιχειρηματιών, θέλοντας να προωθήσει τα οικονομικά του συμφέροντα επιχείρησε να επιβάλει την άποψή του πάνω στο σύνολο της κυπριακής αγοράς”.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που απέρριπταν αυτή την επιμονή της μικρής ομάδων των επιχειρηματιών και βρέθηκε η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε, να στηρίζει μονομερώς τα συμφέροντα αυτής της μικρής ομάδας των επιχειρηματιών.

“Εμείς τους είχαμε κατ` επανάληψη καλέσει τα τελευταία δύο χρόνια να διαπραγματευτούμε για να βρούμε την καλύτερη λύση. Μας αγνόησαν παντελώς. Υποχρεωθήκαμε να νομοθετήσουμε λοιπόν για να προστατεύσουμε από τη μια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό όσο και αν κάποιοι χλευάζουν αυτήν την προσέγγιση”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε επίσης τη θέση ότι δεν ωφελήθηκε η κυπριακή οικονομία από τα ωράρια των τελευταίων δύο χρόνων και εκείνο που έγινε ήταν η μεταφορά χρημάτων από τις μικρομεσαίες σε τέσσερις με πέντε μεγάλες επιχειρήσεις και δεν αυξήθηκε ο αριθμός των εργοδοτούμενων στο λιανικό εμπόριο αλλά αντιθέτως τα στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης δείχνουν ότι μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων.

“Δεν μπορεί να κρύβονται οι διάφοροι πίσω από ψεύτικα στοιχεία για να λένε ότι εργοδοτήθηκε περισσότερος κόσμος. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε εκβιασμούς που εκφράζονται από διάφορες πλευρές”, είπε και επανέλαβε ότι η μείωση του χρόνου εργασίας πάνω σε ετήσια βάση για τις επιχειρήσεις είναι γύρω στο 6% και αυτό μπορεί ο καθένας να καταλάβει αν μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε επίσης πολύ λανθασμένη τυχόν απευθείας αναφορά στο Ανώτατο του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο που ψηφίστηκε χθες, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια έχει προσφύγει η ΠΟΒΕΚ και το όλο θέμα εκδικάζεται. “Ας αφήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκδικαστεί το ζήτημα στα Δικαστήρια και ας μην συγκρουστεί για ακόμα μια φορά με όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από τον ΔΗΣΥ για να εξυπηρετήσει κάποια μικρά ιδιωτικά συμφέροντα”, κατέληξε.