Απορρίφθηκε το σχέδιο Ζελένσκι στις ΗΠΑ- Οι Ρώσοι ορμούν σε 11 κατευθύνσεις

14 Ουκρανικές Ταξιαρχίες δεν έχουν όπλα εδώ και δύο χρόνια


Επιταχύνεται η επιθετική Ρωσική προέλαση και πλέον οι Ρωσικές δυνάμεις ορμούν στην κυριολεξία προς 11 κατευθύνσεις.
Στο Kursk προέλασαν ένα χιλιόμετρο από τους 40 οικισμούς που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι ανακατέλαβαν τους 15.
Στο Kharkiv συνεχίζουν την μεθοδική τους προέλαση.
Μεγάλη αλλαγή σημειώνεται στην κατεύθυνση Kupyansk, Stavove, Kreminna όπου στόχος των Ρώσων είναι ο ποταμός Oskil
Στο Seversk οι Ρώσοι κατέλαβαν διαδρόμους υλικοτεχνικής υποστήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Έπεσαν το Chasiv Yar και Toretsk
Εκρηκτική είναι η προέλαση των Ρώσων προς το Pokrovsk.
Η πτώση του Ugledar που είναι στρατηγική νίκη των Ρώσων ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για το Kurakhove ένα επίσης κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης…
Οι Ουκρανικές δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες στην Kherson όπου οι Ρώσοι μαζί με την Zaporizhia ετοιμάζουν αντεπίθεση.
Και ενώ στο στρατιωτικό σκέλος ο Ρωσικός στρατός συντρίβει την Ουκρανία… σε πολιτικό επίπεδο οι ήττες για τον Zelensky είναι πρωτοφανείς.
Πήγε στις ΗΠΑ και δεν πήρε τίποτα, μόνο ληγμένους πυραύλους, η συνάντηση με τον Trump ήταν τραγωδία.
Αλλά και ο Biden έδωσε υποσχετικές… δεν δίνουν οι Αμερικανοί το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία.

New York Times: Η CIA δεν πιστεύει ότι τα χτυπήματα στην Ρωσία από τους Ουκρανούς θα επιφέρουν καμία αλλαγή στο μέτωπο

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «υποβαθμίζουν» την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι ουκρανικές επιδρομές στη Ρωσία με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία λόγω του περιορισμένου αριθμού τέτοιων όπλων της Ουκρανίας και της αβεβαιότητας σχετικά με τη μελλοντική παροχή περισσότερων συστημάτων μεγάλης εμβέλειας
Οι New York Times σημείωσαν ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και της κυβέρνησης Biden που υποστηρίζουν την αλλαγή πολιτικής δήλωσαν ότι τα όπλα που παρέχονται από τη Δύση θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει πιο απομακρυσμένες ρωσικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών και να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να μεταφέρει αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης, επιθετικά ελικόπτερα. και άλλο υλικό εκτός της εμβέλειας των δυτικών πυραύλων, που οι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι θα περιέπλεκαν σημαντικά τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην Ουκρανία.

Antony Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ μελετούν το «σχέδιο νίκης» του Zelensky

Η Ουκρανία ανέλυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το «σχέδιο νίκης» στο πλαίσιο της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και η Ουάσινγκτον το μελετά προσεκτικά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
«Οι Ουκρανοί μας καθοδήγησαν στο σχέδιό τους.
Το εξετάζουμε προσεκτικά και ποια πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε εμείς ή οι άλλοι εταίροι της Ουκρανίας για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν» τόνισε ο Antony Blinken.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Biden «σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα έχει όλα όσα χρειάζεται» για μια επιτυχημένη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Jack Posobiec (Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ): O Zelensky ξέρει ότι όλα έχουν τελειώσει, αποτυχία η επίσκεψη του στις ΗΠΑ

Ο Zelensky, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάλαβε ότι όλα είχαν τελειώσει, δήλωσε ο Αμερικανός ακτιβιστής και βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού Jack Posobiec.
«Κοιτάξτε τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του Zelensky, ξέρει ότι όλα έχουν τελειώσει», τόνισε ο Jack Posobiec.
Η αυτοκινητοπομπή της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας, αναχώρησε από τον Πύργο Trump στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Trump την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανού πολιτικού και του Zelensky κράτησαν περίπου μία ώρα.
Στη συνάντηση, ο Trump εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, θα μπορέσει να βρει μια «καλή λύση» και για τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί, είναι έτοιμος να εργαστεί και με τις δύο πλευρές για την επίλυση της κατάστασης.
Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Sergei Ryabkov: Η Ρωσία παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης στις αλλαγές του πυρηνικού δόγματος

Η Ρωσία παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης στις αλλαγές του πυρηνικού δόγματος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov.
«Όταν εκδοθεί το διάταγμα που εγκρίνει τις «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», τότε θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για αντίληψη της νέας κατάστασης. Αλλά καταγράψαμε την πρώτη αντίδραση», τόνισε ο Sergei Ryabkov.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, ο Putin στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή, ανακοίνωσε την ενημέρωση των «Βασικών αρχών της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης θα θεωρηθεί ως κοινή τους επίθεση.
Η Ρωσία επιφυλάσσεται επίσης του δικαιώματος χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης, ακόμη και εάν ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.
Όπως σημείωσε ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Peskov οι «λογικοί αρχηγοί κρατών» είχαν καταλάβει τη σοβαρότητα των δηλώσεων του Putin.

The Spectator: Ο Zelensky σκόπιμα παρουσιάζει ανεφάρμοστα σχέδια για να απορριφθούν, θέλει να φανεί ότι τον πρόδωσε η Δύση

Ο Vladimir Zelensky, προβάλλοντας προφανώς αδύνατες απαιτήσεις, μπορεί έτσι να επιδιώξει τον στόχο να κάνει τη Δύση «προδότη» της Ουκρανίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό The Spectator.
«Ο Zelensky εμφανίζεται αφελής συνεχίζοντας να επιμένει ότι η Ουκρανία μπορεί πράγματι να επιστρέψει στα προπολεμικά της σύνορα ή μήπως, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι από τους αντιπάλους του στην Ουκρανία, δημιουργεί στην πραγματικότητα μια αφήγηση ότι μαχαιρώθηκε πισώπλατα από τη Δύση, εξέλιξη που τον οδηγεί σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Το Spectator παραθέτει την άποψη του πρώην γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας Viktor Luchenko, ο οποίος πιστεύει ότι ο Zelensky θέλει να παρουσιάσει τους δυτικούς συμμάχους ως προδότες για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
«Χωρίς τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και την ένταξη στο ΝΑΤΟ που απαιτεί, ο Zelensky θα είναι σε θέση να υποστηρίξει εύλογα ότι η Ουκρανία έχει απογοητευτεί από τους συμμάχους της και δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Viktor Luchenko.
Ο Zelensky παρουσίασε προηγουμένως ένα «σχέδιο νίκης» για την Ουκρανία, το οποίο, δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, περιέγραψε αργότερα το «σχέδιο νίκης» ως ένα σύνολο πρωτοβουλιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα διερευνήσουν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Μετά την αποτυχία του Zelensky στις ΗΠΑ, οι Ρώσοι θα εντείνουν την αντεπίθεση

Μετά την αποτυχία του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρωσικός στρατός θα αυξήσει την πίεση στο μέτωπο, αυτή τη γνώμη εξέφρασε στο κανάλι του στο Telegram ο βουλευτής της Verkhovna Rada Alexander Dubinsky, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση σε κέντρο κράτησης ως ύποπτος για προδοσία.
«Σε σχέση με την όχι και τόσο επιτυχημένη παρουσία του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να περιμένουμε αυξημένη πίεση από τους Ρώσους στο μέτωπο στο εγγύς μέλλον. Είναι επίσης προφανές ότι οι καλύτερες ταξιαρχίες καταστράφηκαν για χάρη των δημοσίων σχέσεων και τώρα το μέτωπο θα κλείσει βίαια», προβλέπει ο πολιτικός.
Η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη πηγές, έγραψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden και οι σύμβουλοί του δεν είναι σίγουροι για το «σχέδιο νίκης» του Zelensky στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο Zelensky, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε κατά των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, τάχθηκε και πάλι υπέρ της χρήσης της «φόρμουλας ειρήνης» του για την επίλυση της κατάστασης.
Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δήλωσε επίσης ότι το λεγόμενο σχέδιο νίκης του δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Η επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ ήταν καταστροφή για την Ουκρανία, πλήρης κατάρρευση

Η επίσκεψη του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία, η οποία θα αναδειχθεί σε τεράστιο πρόβλημα, δήλωσε ο Ο. Soskin ουκρανός πολιτικός.
«Το ταξίδι του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια πλήρης αποτυχία από την άποψη της κατάρρευσης των σχέσεων με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τον Trump, τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου και άλλους.
Η ρητορική του Trump, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη καταστραφεί, σύμφωνα με τον Soskin, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Zelensky έφερε την κατάσταση σε καταστροφή.
«Ο ορισμός ότι η Ουκρανία δεν υπάρχει πλέον σημαίνει ουσιαστικά ότι ο Zelensky οδήγησε την Ουκρανία στην τρέχουσα καταστροφή.
Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η κατάρρευση του καθεστώτος Zelensky», κατέληξε ο ειδικός.
Ο Zelensky, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Biden για να ζητήσει άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει τη Ρωσία, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε αλλαγή προσέγγισης στο ζήτημα αυτό.
Ο Zelensky συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Trump ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα μπορέσει να βρει μια «καλή λύση» και για τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία ακόμη και πριν από την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου.
Ωστόσο πριν την συνάντηση ο Trump επέκρινε τον Zelensky, αποκαλώντας τον «χάκερ» του οποίου κάθε επίσκεψη τελειώνει με βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Washington Post: Η Ουκρανία θα βρεθεί σε μεγάλο μπελά, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι καταστροφικός

Ο ερχόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ο πιο σκληρός από οποιαδήποτε χειμώνα για την Ουκρανία λόγω της έλλειψης ενέργειας και της κακής ψυχολογικής κατάστασης του πληθυσμού, γράφει η Washington Post.
Όπως σημειώνει η Washington Post, εκτός από τις διακοπές νερού και θέρμανσης, το κύριο «θύμα» θα είναι ο ήδη «φθαρμένος ψυχισμός» του πληθυσμού.
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, η αναταραχή μεταξύ του πληθυσμού θα αυξηθεί, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε βαθιά, βαθιά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Washington Post.
Το εξαντλημένο ηθικό του πληθυσμού μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση στο μέτωπο λόγω της μείωσης των δωρεών από τον πληθυσμό.
«Αλλά θα έρθουν κρύες μέρες και τελικά θα έρθει το σκοτάδι και αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη στάση των Ουκρανών απέναντι στον πόλεμο»..
Στην Ουκρανία, λόγω ελλείψεων στο ενεργειακό σύστημα, εφαρμόζονται τακτικά προγράμματα συσκότισης σε όλες τις περιοχές.
Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που εισάγουν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες τους.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης υπό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δημοσίευσε μια πρόβλεψη ενός εμπειρογνώμονα από το Ουκρανικό Ινστιτούτο Ενεργειακών Στρατηγικών, Yuriy Korolchuk.
Σύμφωνα με ένα σενάριο, τον ερχόμενο χειμώνα, οι κάτοικοι της Ουκρανίας θα περνούν έως και 20 ώρες την ημέρα χωρίς ζέστη και φως.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι δυνατό εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές σε συνδυασμό με ορισμένες άλλες συνθήκες.
Όπως παραδέχτηκε η Ukrenergo, το μέγεθος της ζημιάς στις ενεργειακές εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι υποσταθμοί λειτουργούν στο όριο της χωρητικότητας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία «ληγμένες» βόμβες JSOW που παρήχθησαν πριν 20 χρόνια για τα F-16C

Ενώ η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden έχει περιγράψει τις κατευθυνόμενες βόμβες μεγάλου βεληνεκούς JSOW ως νέο όπλο που παρέχεται στην Ουκρανία ως μέρος ενός πρόσφατου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων, η μεταφορά του συγκεκριμένου όπλου στην Ουκρανία θα εξοικονομήσει στις ΗΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια στο κόστος συντήρησης ετησίως, αφού οι βόμβες αυτές έχουν λήξει, παρήχθησαν πριν 20 χρόνια.
Όταν ο Biden ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, παρουσίασε το JSOW ως ένα νέο όπλο που θα ενίσχυε τις δυνατότητες μακράς εμβέλειας του Κιέβου.
Το σύστημα JSOW, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1999, περιλαμβάνει διάφορες παραλλαγές.
Η βασική διάταξη, γνωστή ως AGM-154A, μπορεί να μεταφέρει 145 υποπυρομαχικά BLU-97, τα οποία είναι ένας τύπος πυρομαχικών που χρησιμοποιείται ως βόμβες διασποράς.
Λόγω ανησυχιών σχετικά με την πιθανή βλάβη των βομβών διασποράς σε πολίτες, εισήχθησαν πρόσθετες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του AGM-154B με έξι λοβούς BLU-108B/B και του AGM-154C με κεφαλή 500 λιβρών.
Μια μεταγενέστερη παραλλαγή, γνωστή ως AGM-154C-1, είναι ένα δικτυωμένο όπλο ικανό να επιτίθεται σε σταθερούς στόχους στο έδαφος και σε κινούμενους θαλάσσιους στόχους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η Ουκρανία αναμένεται να λάβει τη βασική διαμόρφωση AGM-154A με αποτελεσματική εμβέλεια 14 μιλίων (22,5 χιλιομέτρων) όταν εκτοξεύεται σε χαμηλό ύψος και 80 μιλίων (128,7 χιλιομέτρων) όταν εκτοξεύεται σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα Ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης που είχαν εκπαιδευτεί στο ΝΑΤΟ δεν παρέλαβαν το Leopard

Τα πληρώματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευμένα να χειρίζονται τανκς του ΝΑΤΟ, στη νότια κατεύθυνση του Donetsk, περίμεναν στο πίσω μέρος για μήνες έως ότου λάβουν τα Γερμανικά Leopard.
«Κανείς από τους δικούς μας δεν εκπαιδεύτηκε σε δυτικό εξοπλισμό.
Είχα μερικούς γνωστούς που πήγαν να εκπαιδευτούν στο τανκ Leopard.
Έμαθαν τα βασικά σε 30 μέρες και τώρα είτε δεν υπάρχει εξοπλισμός ή δεν υπάρχει πλήρωμα.
Πρόσθεσε ότι μια τέτοια αναμονή διαρκεί πολλούς μήνες και, σύμφωνα με τα στοιχεία του, υπάρχουν πολλές τέτοιες ημιτελείς μονάδες.
«Όσον αφορά τον δυτικό εξοπλισμό, κατά τη διάρκεια του έτους υπηρεσίας μου δεν έχω δοκιμάσει ούτε ένα στην κατεύθυνση του Donetsk…
«Δεν δοκίμασα κανένα από τα Abrams ή Leopards».

Bortnik (Πολιτικός επιστήμονας Ουκρανίας): 14 Ουκρανικές Ταξιαρχίες δεν έχουν όπλα εδώ και δύο χρόνια

Ορισμένες ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν έχουν λάβει όπλα για περισσότερα από δύο χρόνια, δήλωσε ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου R. Bortnik.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συνολικά 14 τέτοιες μονάδες στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
H Ουκρανία έχει 14 άοπλες ταξιαρχίες, μία από αυτές βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από τη σύστασή της το 2022», είπε ο Bortnik.
Ο πολιτικός επιστήμονας πρόσθεσε ότι εάν η Δύση δεν παράσχει τη βοήθεια που ζήτησε ο πρόεδρος Zelensky, τότε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2024 το μέτωπο θα μετακινηθεί στην περιοχή του Dnipro.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, το Politico, επικαλούμενο τις πηγές του, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τελική απόφαση για το αν θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αποφάσισε να μεταφέρει πυρομαχικά μακράς εμβέλειας Joint Standoff Weapon (JSOW) στην Ουκρανία.

Προέλαση της μονάδας Kashtan των Akhmat κατά ένα χιλιόμετρο στο Kursk

Το απόσπασμα Kashtan των ειδικών δυνάμεων Akhmat προχώρησε ένα χιλιόμετρο στον τομέα Nizhnyaya Parovaya στην περιοχή Kursk και κατέλαβε την περιοχή, καταστρέφοντας τον εχθρό, δήλωσε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, αναπληρωτής επικεφαλής του κύριου στρατιωτικού-πολιτικού τμήματος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Alaudinov
«Το απόσπασμα Kashtan έκανε πολύ καλή δουλειά στο τμήμα Nizhny Parovoy, προχώρησε σχεδόν ένα χιλιόμετρο στο δάσος», είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Στις 6 Αυγούστου 2024, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν στην επίθεση για να καταλάβουν εδάφη στην περιοχή του Kursk. Όπως δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Gerasimov, η προέλασή τους ανακόπηκε.

Marochko (Στρατιωτικός ειδικός): Οι Ρώσοι ανέλαβαν 5 διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης των Ουκρανών στο Seversk

Πέντε διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού μέσα σε μια εβδομάδα, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Marochko.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι διαδρομές είναι υπεύθυνες για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στο Seversk στο Luhansk.
Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, τα στρατεύματά κατάφεραν απλώς να θέσουν υπό έλεγχο πυρών περίπου πέντε τέτοιες σοβαρές διαδρομές επιμελητείας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό επηρεάζει πολύ σοβαρά τον Ουκρανικό στρατό στην περιοχή Seversk».

Μεγάλη μηχανοκίνητη επίθεση των Ρώσων με 50 τεθωρακισμένα στην κατεύθυνση Kupyansk – Στόχος ο έλεγχος του ποταμού Oskil

Οι Ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια ενισχυμένη μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους τάγματος στην κατεύθυνση Kupyansk — η πρώτη μεγάλη ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna για τον χειμώνα του 2024.
Ένα ουκρανικό τάγμα που δρα κοντά στο Pishchane (βορειοδυτικά του Svatove και νοτιοανατολικά Kupyansk) δημοσίευσε γεωγραφικά πλάνα στις 26 Σεπτεμβρίου που δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν τη ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους ενισχυμένου τάγματος σε χωράφια γύρω από το Pishchane και ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς την κατεύθυνση Kolisnykivka και Kruhlyakivka (δυτικά του Pishchane και απευθείας στον ποταμό Oskil).
Το ουκρανικό τάγμα ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 50 τεθωρακισμένα οχήματα στην επίθεση και η Ουκρανική Διοίκηση Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων Εφόδου ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις σε δύο στήλες, η μία με 37 τεθωρακισμένα οχήματα και η άλλη με 13.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν στον ποταμό Oskil, αν και οι ρωσικές προελάσεις στην ανατολική (αριστερή) όχθη του ποταμού Oskil πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι σχετικά σταδιακές.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα μικρό τακτικό στοιχείο γύρω από το Pishchane τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση προς την Kolisnykivka και την Kruhlyakivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς εστιάζουν στη δημιουργία ερείσματος απευθείας στον ποταμό Oskil, επειδή θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να τυλίξουν τις ουκρανικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα νότια – δημιουργώντας ένα στενότερο ουκρανικό χαρακτηριστικό μεταξύ Kupyansk-Vuzlovyi και Hlushkivka και μια ευρύτερη ουκρανική προεξοχή νότια της Kruhlyakivka αφού ο ποταμός Oskil λειτουργεί ως φράγμα.
Η Δυτική Ομάδα Δυνάμεων διεξήγαγε την επιθετική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna σε τέσσερις αμοιβαία υποστηριζόμενους άξονες προέλασης (βορειοανατολικά του Kupyansk, βορειοδυτικά του Svatove, νοτιοδυτικά του Svatove και δυτικά της Kreminna) ειδικά έτσι ώστε η Ρωσία να κερδίσει εδαφικά.
Η επιθυμητή ρωσική κατάληψη των Kolisnykivka και Kruhlyakivka δεν διασφαλίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να μειώσουν ταχύτερα το δυνητικό ουκρανικό στοιχείο μεταξύ Kupyansk-Vuzlovyi και Hlushkivka ούτε να αυξήσουν τον ρυθμό προέλασης νότια της Kruhlyakivka.
Ο στόχος της Ρωσίας να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από την ανατολική όχθη του ποταμού Oskil είναι επιχειρησιακά σημαντικός, καθώς θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ενισχύσουν το μέτωπο κατά μήκος του ποταμού και να απελευθερώσουν μαχητική ισχύ.

Προέλαση Ρώσων στο Pokrovsk – Έχουν καταλάβει 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Pokrovsk εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νότια του Sukhyi Yar και κατέλαβαν το ορυχείο Novohrodivska No. 1/3 δυτικά της Novohrodivka (νοτιοανατολικά του Sukhyi Yar ).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Marynivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk και νότια της Novohrodivka).
Επίσης προχώρησαν στο βόρειο Hirnyk (νοτιοανατολικά του Pokrovsk).

Ελέγχουν το Ugledar οι Ρώσοι, μεγάλη στρατηγική νίκη

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μέσα και κοντά στο Ugledar ή Vuhledar εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.
Με υποστήριξη τεθωρακισμένων προχώρησαν στο ανατολικό Vuhledar, δυτικά του Vuhledar και βορειοδυτικά του Pivdennodonbaska No 3 ορυχείο βορειοανατολικά του Vuhledar.
Ο αναπληρωτής διοικητής μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που ενεργούσε στην περιοχή ανέφερε ότι η κατεύθυνση Vremivka δυτικά του Vuhledar παραμένει σημαντικό τμήμα της πρώτης γραμμής και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις χρησιμοποιώντας στήλες από πέντε έως 10 οχήματα προς αυτή την κατεύθυνση.