Υποχωρούν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

 

Το Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δημοσιεύει σήμερα τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια σε ευρώ για το μήνα αναφοράς Μάρτιο 2015. Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων καθώς και υφιστάμενες συμβάσεις οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης και Cyprus request financial assistance from ESMπαρουσιάζονται στους Πίνακες 7, 8, 9 και 10 της έκδοσης Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Απριλίου 2015.

Οι κυριότερες εξελίξεις συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων

  • Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά συνέχισε την πτωτική του πορεία υποχωρώντας στο 1,73% σε σύγκριση με 2,30% τον προηγούμενο μήνα.
  • Παράλληλα, το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, πέφτοντας στο 1,57% σε σύγκριση με 2,26% τον προηγούμενο μήνα.

 

Επιτόκια Δανείων

  • Οι περισσότερες κατηγορίες επιτοκίων δανείων προς νοικοκυριά παρουσίασαν σημαντική μείωση.
  • Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα στο 4,69% σε σύγκριση με 5,19% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 3,76% σε σύγκριση με 4,45% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατήλθε στο 4,28% σε σύγκριση με 5,00% τον προηγούμενο μήνα.