Διάβημα «αποφασιστικής διαμαρτυρίας» από ρωσικό ΥΠΕΞ κατά πρέσβειρας ΗΠΑ

Διάβημα «αποφασιστικής διαμαρτυρίας» πραγματοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα Στέφανι Χολμς, η οποία προσκλήθηκε στο κεντρικό μέγαρο του υπουργείου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για «τις προκλητικές ενέργειες Αμερικανών δημοσιογράφων, που εισήλθαν παράνομα στην περιφέρεια του Κουρσκ για να καλύψουν προπαγανδιστικά τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς και τις μαρτυρίες, που προέκυψαν για τη συμμετοχή αμερικανικής ιδιωτικής πολεμικής εταιρείας στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά την εισβολή στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι εκπρόσωποι της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξαν ότι «παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης [σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν περί δήθεν μη εμπλοκής της στην επίθεση των Ουκρανών νεοναζί κατά της Ρωσίας, αποδεικνύουν σαφώς την εμπλοκή των ΗΠΑ ως άμεσου συμμετέχοντος της σύγκρουσης στις κακόβουλες προθέσεις του [σ.σ. προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ] Ζελένσκι».

Από ρωσικής πλευράς ιδιαιτέρως σημειώθηκε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στις απαραίτητες ανακριτικές ενέργειες για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των εμπλεκομένων σε αυτά τα αδικήματα, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Επιπλέον, «κατέστη με σαφήνεια κατανοητό ότι όλοι οι ξένοι “ειδικοί” και μισθοφόροι, που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας, καθίστανται αυτομάτως νόμιμος στρατιωτικός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».