Η Λευκορωσία διέταξε γενικό συναγερμό – Στρατιωτικός νόμος σε Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ

Αυξάνεται η πίεση των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στον θύλακα του Κούρσκ. Μία Ταξιαρχία των Ουκρανών πέρασε και αυτή από τα σύνορα και έχει εμπλακεί σε μάχες.

Η Μόσχα κήρυξε σε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», δηλαδή στρατιωτικού νόμου, Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ. Εκτός από το Κούρσκ οι Ρώσοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχουν επιθέσεις και στις δύο άλλες πόλεις.

Την ίδια ώρα η Λευκορωσία κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της και υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο της «συμμαχικής αλληλεγγύης» του CSTO και να μπει στο ουκρανικό έδαφος προς την κατεύθυνση του Κιέβου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι Ουκρανοί συνέχισαν την πίεση γύρω από το Κορένοβο, όπου βρίσκεται το ρωσικό κέντρο διοίκησης και προσπαθούν να καταλάβουν ολοκληρωτικά την κωμόπολη Σούντζα, αλλά δεν το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής καθώς  στοιχεία της ρωσικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της 810ης Φρουράς, απέτρεψε την ολοκληρωτική κατάληψή της.

Η μάχη-«κλειδί», για την ώρα, δίνεται στο Κορένοβο.

Οι αρχικές 2.000 του ουκρανικού προσωπικού στον θύλακα του Κούρσκ έχουν ξεπεράσει τις 10.000 σε ανάπτυξη στο ρωσικό έδαφος, αλλά και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεπεράσει τις 20.000 πλέον.

Οι ρωσικές πηγές είναι συγκρατημένες για την πορεία των επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείουν διάσπαση της άμυνάς τους, ειδικά στην γραμμή Gornal – Guevo – Plekhovo, νότια της Σούτζα, αλλά επικεντρώνονται στην άμυνα του πυρηνικού σταθμού για τον οποίο εξέδωσε ανακοίνωση ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ρ.Γκρόσι.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να εφαρμόσουν τακτικές «κεραυνοβόλου πολέμου», παρακάμπτοντάς τις εστίες αντίστασης των Ρώσων και προχωρώντας με ελιγμούς σε σημεία που θα μπορέσουν να στήσουν ισχυρή άμυνα αναμένοντας την ρωσική αντεπίθεση.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο δεν ανακοινώνει τίποτα

Ο τ. πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρα,  Ν.Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «Τα ρωσικά άρματα μάχης μπορεί να φτάσουν πάλι στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο» εξαπολύοντας ευθεία απειλή κατά της Γερμανίας!

Σίγουρα η ουκρανική ορμή δεν θα εξαντληθεί τις επόμενες 48 ώρες παρά το σφυροκόπημα που δέχεται από την ρωσική Αεροπορία.