Οι Ουκρανοί επιχειρούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Σκληρές μάχες γύρω από το εργοστάσιο – Β.Πούτιν: «Μεγάλη πρόκληση»

Οι Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Κούρσκ εκμεταλλευόμενοι τον πλήρη αιφνιδιασμό τον οποίο πέτυχαν δύο ουκρανικά Τάγματα Εφόδου στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ο ίδιος ο Β.Πούτιν χαρακτηρίζει την επιχείρηση ως «μεγάλης κλίμακας πρόκληση», διότι στην Μόσχα είναι πεπεισμένοι ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για να μπορέσει να εκβιάσει σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ρωσία. 

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ που ρωσικό έδαφος κατέχεται από ξένη δύναμη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα στην περιφέρεια Κουρσκ χθες αργά το βράδυ Αυγούστου και αιφνιδίασαν τις ασθενείς ρωσικμές δυνάμεις μεγέθους λόχου που βρίσκονταν στην περιοχή.

Η ουκρανική επίθεση πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια του Σούμι και έχουν μπει 11 χλμ. μέσα στο ρωσικό έδαφος μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, εξοντώθηκε η τέθηκε εκτός μάχης το 1/4 του ρωσικού λόχου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις, αποτρέποντας τους από το να προχωρήσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος​, αλλά δεν έχουν εκδιωχθεί πλήρως .

Η Ρωσία απέστειλε εφεδρικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια του Κουρσκ, αλλά οι Ουκρανοί έχουν προλάβει να οχυρωθούν στις περιοχές Σούτζα και Κορένεφσκι.

Την παρτίδα, τουλάχιστον προσωρινά την έχει σώσει ένα Τάγμα συνοριοφυλακής που κατάφερε να αναπτυχθεί από τα βόρεια μέσα στη νύχτα και να αναχαιτίσει το ένα Τάγμα που είχε προχωρήσει βαθύτερα στην περιοχή Σούτζα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και κρίσιμη για τους Ρώσους, καθώς είναι άγνωστο πόσες ουκρανικές δυνάμεις έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν ως follow-on-forces.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς μια ρωσικής αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από τη Νότια Ομάδα Στρατιών.