Ο Ντάιζελμπλουμ κομπάζει πως αυτός «περιθωριοποίησε» το Βαρουφάκη

Η Αθήνα διαψεύδει 

Με άτυπο σημείωμά της αργά χθες βράδυ από πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση διαψεύδει τον επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι η περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη όσον αφορά τον ρόλο του στις διαπραγματευτικές ομάδες, επετεύχθη και κατόπιν δικής του παρέμβασης προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που φέρεται μάλιστα να συμφώνησε μαζί του το περασμένο Σαββατοκύριακο.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας επιπλέον ότι:.

“Ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, έδωσε συνέντευξη στο RTL Nieuws για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Το σχετικό θέμα τιτλοφορήθηκε από το κανάλι με την πρόταση «Ο Ντάισελμπλουμ απομάκρυνε τον Βαρουφάκη».

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο. Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό.

Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» ήταν τα λόγια του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αργά το βράδυ χθες από το Μαξίμου.

«Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις», αναφέρουν οι πηγές, κοντά στον Πρωθυπουργό.
.
Στην ίδια συνέντευξη, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τα προηγούμενα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αν και αποτελεί «μια καλή είδηση», δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, ο Γερουν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει.

«Η πραγματικότητα – είπε – είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει».

Ένα πρόσωπο, συνέχισε, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης επάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. «Δεν πρόκειται μόνο για τα οικονομικά – διευκρίνισε – αλλά και για την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις εξωτερικές υποθέσεις… είναι τόσο μεγάλο το πεδίο που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα».

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας ότι ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες. «Κάποιες φορές μάλιστα έγιναν και βήματα προς τα πίσω», είπε.

Η διενέργεια δημοψηφίσματος για να κρίνει ο λαός εάν πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την τελική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Είναι μια πολυδάπανη διαδικασία, λέει. Θα προκαλέσει «σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα». Και δεν έχουμε χρόνο, συμπληρώνει. «Ούτε εμείς, ούτε και οι Έλληνες, πιστεύω».

Σχολιάζοντας τέλος τη μη χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των κανόνων για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε «να πέσει χρήμα στην αγορά» και να αναπνεύσει η χώρα από την «ασφυξία ρευστότητας» που τώρα υποφέρει, ο επικεφαλής του Eurogroup παρατήρησε ότι δεν πρέπει να εκπλήττεται για αυτό η Αθήνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση – είπε – έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες». Και κατέληξε προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».