Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της τρίτομης σειράς «Κυπρίων Παροιμίες – ΤΡΙΛΟΓΙΑ»

          Έγινε το βράδυ της Πέμπτης, 27 του Ιούνη, με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέο λαογραφικού έργου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κύπρου Κουρτελλάρη με τίτλο «Κυπρίων Παροιμίες – ΤΡΙΛΟΓΙΑ». Το έργο, έκδοση του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», αποτελείταια από τρεις τόμους, με περιεχόμενο, ανά τόμο, μεγάλο αριθμό από παροιμίες γύρω από τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Ολόκληρη η σειρά περιλαμβάνει πέραν των τεσσάρων χιλιάδων παροιμιών, με μετάφραση στην απλή νεοελληνική, επεξηγήσεις, σχολιασμό και αναλυτικά σημειώματα του συγγραφέα για τη χρήση και τα μηνύματά τους.

          Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος με σύντομη ομιλία καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις του Ιδρύματος από της σύστασής του ίσαμε σήμερα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα ακριβώς χρόνια ο κατά νόμον έφορος Ιδρυμάτων όχι μόνο δεν ενέγραψε σύμφωνα με τον Νόμο το Ίδρυμα, αλλά ούτε καν απάντησε στα ερωτήματα που εκπρόσωποι του Ιδρύματος έθεσαν ενώπιόν του γιατι εδώ και τόσα χρόνια η αίτηση του δεν εξετάστηκε καν!

          Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επισταμένα στις παροιμίες ως μέρος της ευρύτερης λαογραφίας και του  λαϊκού πολιτισμού, κάνοντας μια επιστημονική ανάλυση τόσο στον όρο, όσο και στο περιεχόμενό της, παραθέτοντας σχετικές αναφορές μεγάλων λαογράφων.

          Για το υπό παρουσίαση έργο, ο Δρ. Καραμανές ανέφερε ότι «Το παρόν τρίτομο πόνημα του Κύπρου Κουρτελάρη αποτελεί μια πλούσια θεματική συλλογή παροιμιών – τριλογία που αναφέρονται α) στον άνθρωπο (τόμ. Ι) β) στα ζώα (τόμ. ΙΙ) και γ) στα φυτά (τόμ. III)». Σημείωσε δε ότι «η έκδοση τιμά την μνήμη του πατρός του συγγραφέα αειμνήστου Χρίστου Κουρτελλάρη (1919-2018) ο οποίος τον εισήγαγε στην μελέτη της Κυπριακής λαογραφίας καθώς φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από την γέννησή του».

          Κάνοντας εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο χωριστά κάθε τόμου, ο Δρ. Καραμανές σημείωσε: «Η δημοσιογραφική ιδιότητα και εμπειρία του κ. Κουρτελλάρη, με την εξασκημένη γραφή στην πληροφόρηση ευρέων, διαφορετικών και όχι εξειδικευμένων ομάδων του κοινού, το γεγονός ότι γνώρισε ο ίδιος κατά την νεότητά του την παραδοσιακή αγροτική και κοινοτική ζωή, οι πλούσιες οικογενειακές μνήμες και ιδιαιτέρως όσες αναφέρονται στην κοινωνική και πολιτική δράση του πατέρα του, αλλά και η ιδιότητα του ως οικογενειάρχη και παππού ο οποίος προσπαθεί να εξοικειώσει τα παιδιά και τα εγγόνια του που μεγαλώνουν στο σύγχρονο πλαίσιο με τον παραδοσιακό παροιμιακό λόγο, συμβάλλουν καθοριστικά στην διαμόρφωση του έργου του, και εν προκειμένω στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της έκδοσης του παρόντος τρίτομου έργου. Τα τρία βιβλία διαβάζονται ευχάριστα, ως μια ενιαία κειμενική ενότητα αλλά αποτελούν και εγχειρίδια γνώσης για επιμέρους θέματα. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ανατρέξει, χάρη στα αναλυτικά περιεχόμενα των τόμων, σε επιμέρους θέματα ενδιαφέροντός του όπως για παράδειγμα την πλούσια παροιμιολογία για την γυναίκα, τις συγγενικές σχέσεις, τα στάδια του κύκλου της ζωής του ανθρώπου, ή την σχέση του παραδοσιακού ανθρώπου με τα φυτά και τα ζώα, εξημερωμένα αλλά και “άγρια”».

          Τόσο η συλλογή παροιμιών και η ταξινομική εργασία του κ. Κουρτελλάρη όσο και τα εκτενή σχόλιά του σε καθεμιά από αυτές -αναφέρει κάπου αλλού ο κ. Καραμανές- είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά για τον χαρακτήρα της παραδοσιακής αγροτικής Κυπριακής κοινωνίας και σημειώνει: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο συγγραφέας γνωρίζει και έχει άποψη, συχνά κριτική, για τα θέματα που αναλύει. Συνεπώς, ιδιαιτέρως ο μη εξοικειωμένος με τα κυπριακά πράγματα αναγνώστης, διαβάζοντας το έργο, θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα ζητήματα νοοτροπιών, ηθικής, αντίληψης της κοινωνίας και των φύλων, της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον (κυρίως μέσω της σκληρής αγροτικής εργασίας) διότι οι παροιμίες ως είδος του λαϊκού λόγου αποτελούν, όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα εξαιρετικά διδακτικό συμπύκνωμα της βιωμένης εμπειρίας του λαϊκού ανθρώπου».

          Αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα των παροιμιών σε ότι αφορά την  ανάλυσή τους και συνδέοντάς τες με το υπό παρουσίαση έργο, ο Δρ. Καραμανές σημείωσε: «Εκτιμώ ότι θα τα διαπιστώσει και ο αναγνώστης του παρόντος έργου μελετώντας τα«κείμενα των παροιμιών αλλά και των σχολίων τα οποία έχουν διάσταση τεκμηριωτική και επεξηγηματική, στηριζόμενα σε έγκριτα κυπρολογικά λαογραφικά έργα (κυρίως τις εργασίες του Παύλου Ξιούτα), αλλά και πολιτική, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην ανάλυση της σύγχρονης κυπριακής ζωής μετά την οικονομική κρίση και τα δυσμενή κοινωνικά συνεπακόλουθά της. Από την άποψη αυτή το παροιμιολογικό έργο του κ. Κουρτελλάρη έχει και χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης και κριτικής στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα όντας πολλαπλά χρήσιμο. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, να διαβαστεί από παλαιότερους και νεότερους και να προβληματίσει τους αναγνώστες του!»

          Τέλος, αναφέρεται ότι στο πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασης της «Τριλογίας», περιλαμβάνονταν και σύντομο μουσικό δρώμενο -στην έναρξη και στο τέλος της όλης εκδήλωσης- από τους Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Σάββα Στεφάνου, ενώ τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Νικολάου, ο οποίος με το κείμενό του συνέδεε ομιλητές και Ίδρυμα Λαογραφίας όχι μόνο με το πριεχόμενο των τριών τόμων και τον παροιμιακό λόγο, αλλά και με την ιστορία και το υπόβαθρο τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», τη δράση και το έργο που αυτό παρουσιάζει από της σύστασής του το 2020.