Στην τελική ευθεία οι εκλογές: Όλες οι πληροφορίες από τον Γενικό Έφορο Εκλογών

Όλες τις πληροφορίες για τις διπλές εκλογές συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

«Βρισκόμαστε ουσιαστικά στην τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας. Μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκληρή δουλεία από όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις, την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες για την προετοιμασία των εκλογών, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, είναι οι πιο σύνθετες και ιδιαίτερες που διεξήχθησαν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο που αφορά τις επικείμενες εκλογές αποτελείται από οκτώ διαφορετικούς νόμους με τους τέσσερις από αυτούς να αποτελούν τη βάση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου από τα άτομα που θα αναδειχθούν μέσα από αυτές τις Εκλογές.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Ηλία, οι ανακοινώσεις των επίσημων αποτελεσμάτων για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τους Εφόρους Εκλογής για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν το πρωί της Δευτέρας και οι τελετές ανακήρυξης των εκλεγέντων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.

Τέσσερις εκλογικοί κατάλογοι

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, οι Εκλογές θα διεξάγονται στη βάση τεσσάρων διαφορετικών εκλογικών καταλόγων.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στους 698.896 εκλογείς. Από αυτούς, 568.608 Κύπριοι, εκ των οποίων 834 Τουρκοκύπριοι με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές, ψηφίζουν για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Επιπλέον, 252 εγκλωβισμένοι ψηφίζουν για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις κατεχόμενες Κοινότητες. Δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις Εκλογές έχουν και οι 26.755 πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν εγγραφεί στους αντίστοιχους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επίσης, για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν και 103.281 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Δημοκρατίας, που διαμένουν στις περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε 313 φυλακισμένοι εκλογείς να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικό εκλογικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργήσει εντός των Κεντρικών Φυλακών.

Εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό

Για σκοπούς διενέργειας των εκλογών, θα λειτουργήσουν συνολικά 1.864 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ανέφερε.

Το μικρότερο εκλογικό κέντρο αριθμεί 34 εκλογείς, ενώ το μεγαλύτερο 683. Ακόμα, 4.643 εκλογείς έχουν υποβάλει σχετική δήλωση και θα ψηφίσουν σε 17 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 13 πόλεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.

Οι εκτοπισθέντες εκλογείς θα ψηφίσουν σε 397 κέντρα, τα οποία αφορούν κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, καθώς και ημικατεχόμενα δημοτικά διαμερίσματα.

Επιπλέον, οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της Επαρχίας Κερύνειας θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα στον Άγιο Δομέτιο, ενώ οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της Αμμοχώστου σε εκλογικά κέντρα στην Δερύνεια.

Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στα κατεχόμενα θα ψηφίσουν σε 32 ειδικά εκλογικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργήσουν σε εννέα περιοχές που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Πιο συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα για Τουρκοκύπριους θα λειτουργήσουν στην Επαρχία Λευκωσίας στον Κάτω Πύργο, στη Φλάσου, στον Αστρομερίτη, στον Άγιο Δομέτιο, στα Κεντρικά Γραφεία Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και στην Παλαιά Αγορά Λευκωσίας. Στην Επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσουν κέντρα για τους Τουρκοκύπριους εκλογείς στην Ξυλοτύμπου, ενώ στην Επαρχία Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν στην Αχερίτου και στη Δερύνεια.

7.280 υποψήφιοι για 3.277 θέσεις

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Κοινοταρχών, Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Όπως είπε ο κ. Ηλία, τα αξιώματα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικά 3.227 θέσεις, τις οποίες διεκδικούν 7.280 υποψήφιοι. Δεκατέσσερις Αντιδήμαρχοι έχουν εκλεγεί χωρίς ανθυποψηφίους, καθώς και περίπου το 42% των αξιωμάτων των Κοινοτήτων, δηλαδή Κοινοτάρχες και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων.

Καθοδήγηση εκλογέων για θέματα εκλογών

Σύμφωνα με τον Έφορο, όλη η ενημέρωση που αφορά τις επικείμενες Εκλογές έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εκλογών στη διεύθυνση www.elections.gov.cy. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα και σε αυτή αναρτώνται και όλες οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις Εκλογές.

Μέσω της υπηρεσίας «Πού και Τι Ψηφίζω» κάθε ψηφοφόρος, καταχωρίζοντας τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του, μπορεί να ενημερωθεί, συγκεκριμένα για το άτομό του, για τα εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίσει, τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές.

Μεταξύ των ωρών 8 το πρωί και 6 το απόγευμα, καθώς και το Σάββατο μεταξύ των ωρών 8 το πρωί και 1 το μεσημέρι, λειτουργεί ειδική τηλεφωνική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο, στο οποίο ψηφίζουν, μέσω υπηρεσίας γραπτού μηνύματος SMS.

Εξοικείωση με ψηφοδέλτια εκ των προτέρων

Ο Έφορος Εκλογών ζήτησε από τους ψηφοφόρους να εξοικειωθούν με τα ψηφοδέλτια εκ των προτέρων, ώστε να διευκολυνθούν κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Όπως είπε, στην ιστοσελίδα των εκλογών έχουν αναρτηθεί όλα τα δείγματα ψηφοδελτίων. Στην ιστοσελίδα των εκλογών έχει αναρτηθεί και σχετικό βίντεο, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με το οποίο επεξηγείται ο ορθός τρόπος ψηφοφορίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί για αυξημένο αριθμό άκυρων ψηφοδελτίων στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Ηλία είπε ότι “δεν είναι εύκολα τα ψηφοδέλτια. Κάναμε πολύ καλή ενημέρωση και μας έχουν βοηθήσει και τα ΜΜΕ, το ΓΤΠ, τα κόμματα, οι ίδιοι οι υποψήφιοι. Εμείς καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει με έγκυρο τρόπο”.

Πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα ψηφοδέλτια και μπορεί κάποιοι να αποφασίσουν για κάποιου είδους αναμέτρηση να μη θέσουν οποιοδήποτε σταυρό και να βάλουν στην κάλπη λευκό. “Δεν με ανησυχεί, αυτό είναι το δημοκρατικό μας πολίτευμα”, είπε, διευκρινίζοντας ότι όσα έγκυρα ψηφοδέλτια θα υπάρξουν μέσα στην κάλπη, εκείνα θα καθορίσουν και ποιος θα εκλεγεί. “Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο να ψηφίσει. Έχει τη δυνατότητα να δει εκ των προτέρων τα ψηφοδέλτια”, επανέλαβε.

Στελέχωση Εκλογικών Κέντρων

Κάθε εκλογικό κέντρο θα στελεχώνεται από έναν προεδρεύοντα υπάλληλο, δύο μέχρι τέσσερις βοηθούς και έναν αστυνομικό, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων και τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα φιλοξενήσει.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι όπως και σε προηγούμενες εκλογές, τα εκλογικά κέντρα στελεχώνονται και από άνεργους πτυχιούχους. Συγκεκριμένα, την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν συνολικά περίπου 12.435 υπάλληλοι, αστυνομικοί και άνεργοι πτυχιούχοι.

Ώρες ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία την Κυριακή θα αρχίσει η ώρα 7 το πρωί, θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι για διάλειμμα μιας ώρας και θα επαναρχίσει η ώρα 1 το μεσημέρι και θα λήξει κανονικά η ώρα 6 το απόγευμα. Οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν καθοριστεί κατ’ ανάλογο τρόπο, ώστε όλες οι κάλπες να κλείνουν στις 6 το απόγευμα ώρα Κύπρου.

Δικαίωμα ψήφου και έγγραφα άσκησης εκλογικού δικαιώματος

Ο Έφορος διευκρίνισε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο με την επίδειξη απαραίτητα είτε εκλογικού βιβλιαρίου ή δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εγκλωβισμένοι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν, προσκομίζοντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.

Οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις περιοχές που η Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο ψηφίζουν με δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε από το σύστημα Αρχείου Πληθυσμού.

Οι Κοινοτικοί εκλογείς ψηφίζουν για τις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με την προσκόμιση είτε εκλογικού βιβλιαρίου είτε του εγγράφου, βάσει του οποίου έχουν εγγραφεί στον αντίστοιχο ειδικό εκλογικό κατάλογο, και για τις εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του εγγράφου, με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Όπως ανέφερε, σε περίπτωση απώλειας εκλογικού βιβλιαρίου, μπορεί να γίνει επανέκδοση από τις Επαρχιακές Διοικήσεις μέχρι και το Σάββατο, ώρα 1 το μεσημέρι, ενώ ακόμη και την ημέρα των εκλογών μπορούν να παραληφθούν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις ήδη εκδοθέντα εκλογικά βιβλιάρια.

Μία κάλπη για όλα τα ψηφοδέλτια

Όλα τα ψηφοδέλτια θα ρίχνονται σε μια κάλπη, σημείωσε ο Έφορος. “Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και των υπαλλήλων κατά τη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, τα ψηφοδέλτια φέρουν διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής”, πρόσθεσε.

Στις δημαρχούμενες περιοχές οι εκλογείς, ανάλογα με τον εκλογικό κατάλογο στον οποίον είναι εγγεγραμμένοι, θα λαμβάνουν μέχρι έξι ψηφοδέλτια και στις Κοινότητες μέχρι τέσσερα. Οι εκτοπισθέντες εκλογείς ψηφίζουν σε άλλο εκλογικό κέντρο για τον κατεχόμενο Δήμο ή Κοινότητα τους με τρία ή δύο ψηφοδέλτια αντίστοιχα. Επίσης, οι εκλογείς των ημικατεχόμενων δημοτικών διαμερισμάτων λαμβάνουν μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια.

Ορθός τρόπος ψηφοφορίας

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει σημειώνοντας ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «x» ή «+» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του μεμονωμένου υποψηφίου της προτίμησής του/της.

Τυφλός εκλογέας ή πρόσωπο με φυσική αναπηρία μπορεί να ψηφίσει μόνος του, αν το επιθυμεί ή με τη βοήθεια προσώπου της απολύτου εμπιστοσύνης του. Μπορεί επίσης να ψηφίσει με τη βοήθεια του προεδρεύοντα στην παρουσία βοηθού υπαλλήλου.

Τα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα πρέπει να φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας και ο εκλογέας να έχει ψηφίσει με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα του δοθεί στο εκλογικό κέντρο.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας επιλέξει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του συνδυασμού, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετράγωνα που είναι δίπλα από το όνομα των υποψηφίων του συνδυασμού. Διευκρινίζεται ότι οι σταυροί προτίμησης δεν είναι υποχρεωτικοί.

Άκυρα ψηφοδέλτια

Ως άκυρο απορρίπτεται οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, περιέχει οποιοδήποτε γράμμα ή σημείο, με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του εκλογέα, από το οποίο ελλείπει οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος του ή το οποίο είναι ασυμπλήρωτο, δεν περιέχει όλους τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, στο οποίο ο εκλογέας έχει ψηφίσει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή έναν συνδυασμό και έναν μεμονωμένο υποψήφιο, στο οποίο ο εκλογέας σημείωσε οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα ή αριθμό, εκτός από τα καθοριζόμενα σημεία και ψηφοδέλτιο στο οποίο ο εκλογέας έχει ψηφίσει με πέννα οιουδήποτε άλλου χρώματος εκτός από τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, που διατίθενται για τον σκοπό αυτό εντός του θαλάμου ψηφοφορίας.

Επιπλέον, άκυρο θεωρείται ψηφοδέλτιο αν είναι αδύνατη η εξακρίβωση της θέλησης του εκλογέα.

Ειδικές περιπτώσεις

Ωστόσο, ο Γενικός Έφορος διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που ο εκλογέας ψηφίσει ένα κομματικό συνδυασμό και ταυτόχρονα σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους άλλου συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά υπερισχύει η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό. Πέραν αυτού, είπε ότι υπάρχουν κι άλλες ειδικές περιπτώσεις που καθιστούν έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο.

Διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων

Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση την ειδική κάλπη των Κεντρικών Φυλακών και κάποιες κάλπες μικρών κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει με τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει με την εκλογή Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, αν πρόκειται για Δήμο, θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικής Εφορείας. Αν πρόκειται για Κοινότητα θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή Κοινοτάρχη και Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η διαλογή των ψηφοδελτίων αρχίζει με την κομματική διαλογή. Το φύλλο καταμέτρησης των ψήφων διαβιβάζεται άμεσα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής των αποτελεσμάτων στον Έφορο Εκλογής.

Ακολουθεί η διαλογή των σταυρών προτίμησης, οι Πίνακες των οποίων παραδίδονται μαζί με την κάλπη στον Έφορο Εκλογής.

Απαγορεύσεις εκλογικής νομοθεσίας

Ο κ. Ηλία τόνισε ξανά ότι το Σάββατο και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας απαγορεύονται δραστηριότητες, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Εκλογές, με στόχο οι εκλογείς να αφεθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεπηρέαστα. Απαγορεύεται επίσης η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων ή αφισών, καθώς και η ρίψη φυλλαδίων και η αναγραφή συνθημάτων.

Απαγορεύεται επίσης, από την περασμένη Κυριακή, η δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, ενώ η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων εξόδου (Exit Poll) πρέπει να γίνει μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Ερωτηθείς για το πού μπορεί να απευθύνεται ο κόσμος για τυχόν παραβιάσεις των παραπάνω, είπε «εμείς αυτό που καλούμε τους υποψηφίους είναι να αφήσουν τους πολίτες ήσυχα και χωρίς περαιτέρω επηρεασμό, να έχουν ένα ήσυχο Σάββατο και μία Κυριακή για να εκδηλώσουν την απόφασή τους μέσα στην κάλπη».

Διευκρίνισε ότι το Γραφείο του και οι Έφοροι εκλογών μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε παράπονα τα οποία θα διερευνηθούν. Αν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, είπε, μπορούν να απευθυνθούν και στην Έφορο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Εκτιμώ όμως ότι θα πρέπει να δείξουν σύνεση οι υποψήφιοι. Είναι και περιπτώσεις που το να στείλεις ένα μήνυμα το Σάββατο το πρωί για να πεις «ψήφισε εμένα» μπορεί να ενοχλήσει τον ψηφοφόρο και να λειτουργήσει αντίθετα», είπε.

Σημείωσε ότι αν κάποιοι έχουν στατικές ιστοσελίδες, οι οποίες υποστηρίζουν τις υποψηφιότητές τους, «δεν θα ενοχλήσουμε τις ιστοσελίδες, δικαιούνται να τις έχουν και το Σάββατο και την Κυριακή».

Όσον αφορά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είπε ότι υπάρχει ομάδα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η οποία τα παρακολουθεί για τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Τελετές ανακήρυξης εκλεγέντων

Την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, στις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης των εκλεγέντων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ανακηρύξεις από τους Εφόρους Εκλογής για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Έφορος ευχαρίστησε τον Βοηθό Γενικό Έφορο, τους Εφόρους Εκλογής και τα επιτελεία τους, τη Διευθύντρια και το προσωπικό του ΓΤΠ, τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, όλο το προσωπικό που θα στελεχώσει τα εκλογικά Κέντρα, τον Αρχηγό και τα μέλη της Αστυνομίας, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, και όλες τις Υπηρεσίες, που με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην επιτυχή διεξαγωγή των Εκλογών.

Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “για το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της διεξαγωγής μιας αδιάβλητης εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για όλη τη στήριξη που προσφέρει τόσο σε μένα όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό για τη διεκπεραίωση της σημαντικής αυτής αποστολής”.

«Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, θα ήθελα να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Η δυνατή φωνή της Κύπρου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά μέσα από το δικό μας χέρι. Η επιτυχία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαρτάται από την επιλογή της κάθε μιας και του κάθε ενός από εμάς. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφιερώσουμε λίγη ώρα από τον χρόνο μας, για να καθορίσουμε ποιος θα διεκδικήσει για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κάθε γειτονιά της χώρας μας», είπε.