Επιστήμονες είδαν καρχαρία τίγρη να ξερνάει ολόκληρη έχιδνα

Επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο περιστατικό καθώς είδαν έναν καρχαρίας – τίγρης να κάνει εμετό μια νεκρή έχιδνα.

Οι έχιδνες, μικρά θηλαστικά που το σώμα τους καλύπτεται από αγκάθια, είναι κοινές στην Αυστραλία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στο Βόρειο Κουίνσλαντ κατέγραψαν το σπάνιο περιστατικό παρατηρώντας τη θαλάσσια ζωή στο νησί Ορφέας τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Ήμασταν πολύ σοκαρισμένοι με αυτό που είδαμε. Πραγματικά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», δήλωσε στην ανακοίνωση ο θαλάσσιος βιολόγος Νίκολς Λούμπιτζ, πρώην διδάκτορας στο πανεπιστήμιο και ερευνητής στο Biopixel Oceans Foundation.

«Όταν το έφτυσε, το κοίταξα και είπα «τι στο διάολο είναι αυτό;». Κάποιος είπε να τραβήξω μια φωτογραφία, κι έτσι έτρεξα να πάρω το τηλέφωνό μου», συνέχισε, προσθέτοντας: «Κατάφερα να βγάλω μόνο μία φωτογραφία, αλλά μπορείτε να δείτε το περίγραμμα της έχιδνας στο νερό».

Η έχιδνα ήταν νεκρή και «εντελώς άθικτη» με «όλα της τα αγκάθια και τα πόδια της» όταν βγήκε από τον μήκους τριών μέτρων καρχαρία σύμφωνα με τον Λούμπιτζ.

Το πώς ακριβώς κατάφερε ο καρχαρίας να πιάσει την έχιδνα δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά ο Λούμπιτζ υποθέτει ότι η έχιδνα πιθανότατα κολυμπούσε στα ρηχά ή ανάμεσα στα νησιά, καθώς πρόκειται για ζώα που αν και ζουν στη στεριά, μπορούν να κολυμπήσουν (κωπηλατώντας με τα πόδια τους και χρησιμοποιώντας τη μακριά μύτη τους σαν αναπνευστήρα).

Όπως εξήγησε πάντως είναι «σπάνιο» οι καρχαρίες-τίγρεις να ξερνούν την τροφή τους, αν και αυτό μπορεί να συμβεί όταν είναι αγχωμένοι. «Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι την έχιδνα πρέπει να την ένιωθε λίγο αστεία στο λαιμό του». Ο καρχαρίας δεν τραυματίστηκε και αφέθηκε πίσω στο νερό από την ομάδα αφού του τοποθετήθηκε ακουστικός ιχνηλάτης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ένας άλλος καρχαρίας που η ομάδα έπιασε και σημάδεψε έκανε επίσης μια παλινδρόμηση «έκπληξη» ξερνώντας μισό ντιγκόνγκ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Πρόκειται για ένα φυτοφάγο θαλάσσιο ζώο που συναντάται πιο συχνά στην Αυστραλία.

Τι γνωρίζουμε για τους καρχαρίες τίγρεις

Οι καρχαρίες τίγρεις θεωρούνται ιδιαίτερα λαίμαργοι. Τρώνε άλλους καρχαρίες, ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσια πτηνά, αλλά και σκουπίδια, τενεκέδες, ρούχα και κόκαλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί να καταπίνουν ακόμα και πινακίδες κυκλοφορίας, μικρές οθόνες τηλεόρασης και ελαστικά. «Έχω δει βίντεο να τρώνε μια πέτρα χωρίς λόγο», πρόσθεσε ο Λούμπι