Χριστοδουλίδης: Συμβόλαιο με την κοινωνία η απελευθέρωση και η επανένωση

Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης σε επετειακή εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την κορυφαία μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση του τόπου μας και την επανένωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε δε πως και με την συμβολή της ΕΕ έγινε εφικτή η έναρξη της νέας προσπάθειας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. 

Τονίζοντας πως γνωρίζει πολύ καλά ότι πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή ότι τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «όμως ποτέ δεν είπαμε και δεν θεωρήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ήταν εύκολη», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική και απαιτεί κυριαρχική ισότητα, μιλά για δύο κράτη και επικαλείται τις δήθεν πραγματικότητες».

«Για εμάς, η απάντηση είναι απλή, και ας μου επιτραπεί να την επαναλάβω και ενώπιόν σας: Λύση δύο κρατών ουδέποτε θα γίνει αποδεκτή, λύση δύο κρατών ουδέποτε θα συζητηθεί. Εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε, να γίνει χώρος ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου», είπε.

«Αυτή», υπογράμμισε, «είναι η υπόσχεση που έδωσα στον κυπριακό λαό όταν ζητούσα την ψήφο τους. Αυτό υπαγορεύει το πρόγραμμα διακυβέρνησής μου που αποτελεί το συμβόλαιό μου με την κοινωνία. Και αυτό θα τηρήσω μέχρι τέλους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο ίδιος πιστεύει στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την προσπάθεια.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να είναι ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης  και σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο επενδύουμε, γνωρίζοντας πολύ καλά και τα μέσα και τα εργαλεία που η Ένωση έχει στη διάθεσή της, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για δεύτερη φορά μετά την ένταξή της.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για μια αποστολή που λαμβάνει διαστάσεις εθνικής προτεραιότητας», είπε, για να προσθέσει ότι «η Κυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημαντικότατο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε, δώδεκα χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της πρώτης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 20 χρόνια πλέον ως Κράτος-Μέλος, «είμαστε σαφώς πιο έμπειροι και περισσότερο έτοιμοι γι’ αυτό το κορυφαίο στοίχημα που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε».

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μνημόνευσε τον «ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης», τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ, τον οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη.

«Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον γιατρό, όλοι γνωρίζουν την ιστορική του πορεία, θα περιοριστώ μόνο σε κάτι που έχει άμεση σχέση με ένα από τα ορόσημα που τιμούμε σήμερα, τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Με αφορμή την 55η επέτειο από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος μετέφερε «τις ευχαριστίες μου και, βεβαίως, να εξάρω τον διαχρονικό ρόλο και την προσφορά της ΕΔΕΚ, η οποία υπερασπίστηκε έμπρακτα τη νομιμότητα σε τούτο τον τόπο, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η ΕΔΕΚ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ιδρύθηκε σε μια ιδιαίτερα τεταμένη και εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η οποία λίγα χρόνια μετά, πέντε χρόνια μετά, θα βίωνε την προδοσία, την πολιτική ανωμαλία και εν τέλει την καταστροφή, με την παράνομη τουρκική εισβολή».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «έχετε κάθε λόγο να είστε περήφανοι για τη συνδρομή σας, τη συνδρομή της ΕΔΕΚ, στις άοκνες προσπάθειες του λαού μας, πρώτα από όλα των απλών ανθρώπων, για πολιτική σταθερότητα, για οικονομική ανάπτυξη, για κοινωνική προκοπή, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας».

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του «για τη στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς, ώστε να πάρουμε τη χώρα μας πιο μπροστά, να την παραδώσουμε καλύτερη και πιο ισχυρή, μια πατρίδα, μια Κύπρο που αλλάζει καθημερινά». 

Υπενθύμισε αναφορές του Βάσου Λυσσαρίδη ότι «αυτοί οι μεγάλοι στόχοι – και αυτό έλεγε και ο μακαριστός γιατρός –  δεν επιτρέπουν μικροπολιτικές προσεγγίσεις» και συμπλήρωσε: «Δικό μας κόμμα – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη – είναι η Κύπρος και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας. Με ασπίδα και δόρυ μια ισχυρή οικονομία, θωρακίζουμε το κράτος μας και αναβαθμίζουμε την ασφάλεια μας, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις».

Όπως είπε, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η στήριξη πρωτίστως των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η επένδυση στην παιδεία μας, οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, το κοινωνικό κράτος, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των ΣΥΟΠ, η πάταξη της διαφθοράς και πολλά άλλα με επίκεντρο τον άνθρωπο, «είναι ψηλά στις δικές μας προτεραιότητες, είναι η καθημερινή μας έγνοια».

«Στέκομαι ενώπιον σας χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτούς τους 16 μήνες λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου. Στέκομαι, όμως, ενώπιον σας και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτούς τους 15 μήνες υλοποιούμε όλα αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Και σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε, σας θεωρώ πολύτιμους συνεργάτες, πολύτιμους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.