Μαχητικός πρεσβευτής  για επιστροφή της Αμμοχώστου

*Του Δρα Βασίλη Μαύρου

Λίγες μέρες απομένουν από την ετυμηγορία των πολιτών για την εκλογή των τοπικών  αρχόντων. Το μέγα ερώτημα που θα απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα το βράδυ της 9ης Ιουνίου όταν θα κλείσουν οι κάλπες  για την δημαρχία της Αμμοχώστου είναι εάν οι πολίτες θα επιλέξουν τους τοπικούς  άρχοντες που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν ή εκείνους που έχουν στο ενεργητικό τους πληθώρα προσπαθειών  σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα για την επιστροφή της Βασιλεύουσας. Της αγαπημένης μας Αμμοχώστου που εδώ και 50 χρόνια περιμένει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της .Την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία στην Κύπρο καταπατούνται από την Τουρκία  και παραβιάζονται κατάφωρα.

Το δικαίωμα επιστροφής των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους δεν είναι ένα νεφελώδες αίτημα με συνθηματική χροιά αλλά μια απαίτηση την οποία οφείλουμε να υλοποιήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Για τούτο θέλω να υπογραμμίσω πως ο καλύτερος και πιο μαχητικός πρεσβευτής για την επιστροφή της Αμμοχώστου είναι ο λαός της Αμμοχώστου που με την σωστή καθοδήγηση και με φάρο το δίκαιο μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Διεκδικώ τη δημαρχία της Αμμοχώστου ως νόμιμος κάτοικος της πόλης μας προερχόμενος από την ενορία της Αγίας Ζώνης, ενισχυμένος από την ενθάρρυνση της επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ που μαζί διεξάγαμε εκδηλώσεις αλλά και διαμαρτυρίες στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δίκαια της Κύπρου και ειδικά της Αμμοχώστου. Η πείρα τριάντα χρόνων είναι η αρένα που θα δώσει στην δημαρχία την μεγάλη κινητήρια δύναμη για να βάλει πλώρη για μια άνευ προηγουμένου καμπάνια στο εξωτερικό για να βρούμε τα δίκαια μας. Και με το ίδιο θάρρος, την τόλμη, την μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα και δυναμική να πετύχουμε την πολυπόθητη απελευθέρωση της Αμμοχώστου.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου πιστεύω πως διαθέτω τα καλύτερα δυνατά εφόδια για αυτό το τιμητικό αξίωμα.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια και ως πρόεδρος των Φοιτητικών Συνδέσμων σε Πανεπιστήμια στα οποία φοίτησα  έθεσα στόχο και σκοπό μου την απελευθέρωση της Αμμοχώστου.

Αργότερα ως ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Βρετανίας και μετά Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχωστιανών Βρετανίας ανάπτυξα μια πολύπλευρη και αδιάκοπη δράση. Μαζί με την επιτροπή πετύχαμε για πρώτη φορά στα ιστορικά του Συνδέσμου Αμμοχώστου την προώθηση ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από την βουλή των κοινοτήτων στις 15 Νοεμβρίου 2015 μετά από εισηγήσεις και πρωτοβουλία του  Συνδέσμου. Ήταν  τεράστια και μοναδική στη Βρετανική βουλή για την Κύπρο η επιτυχία αυτή της ομόφωνης έγκρισης αυτού του ψηφίσματος, το οποίο αποδεχόταν σχεδόν όλες τις δικές μας θέσεις για την Αμμόχωστο και την Κύπρο γενικότερα.   Αποτέλεσμα αυτής και άλλων συναντήσεων ήταν η προώθηση δύο άλλων ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο.

Ακόμη πιο σημαντικό για την Αμμόχωστο και την Κύπρο είναι το ψήφισμα που καταθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία και που περιέχει  όλες τις δικές μας θέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης.  Και για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια Τουρκικής εισβολής και κατοχής πέρασε (σε πρώτο στάδιο) ψήφισμα για την Αμμόχωστο και την Κύπρο.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος  τονίζω ακόμα μια φορά πως σε αυτό τον αγώνα πρέπει να παραμείνουμε ανεξάρτητοι. Ο καθένας από εμάς μπορεί  να έχει τα δικά του ιδεολογικά πιστεύω αλλά ενωνόμαστε στο κοινό αγώνα για την απαλλαγή της πόλης μας από την κατοχή.

Το πρόγραμμα μου βασίζεται στην  εισήγηση για πλήρη αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Δήμου Αμμοχώστου. Ως αφετηρία προτείνω 20 σημεία με άξονα την ανάληψη νέας διεθνούς εκστρατείας και την ενεργοποίηση της διπλωματίας, ενώ ως πρώτιστο και σημαντικό βήμα,  είναι η  ενδυνάμωση της ενότητας  και αγωνιστικότητας των δημοτών της Αμμοχώστου.

Να υπενθυμίσω πως η επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου της οποίας είμαι Πρόεδρος έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς για τα δίκαια μας. Μεταξύ αυτών είναι οι συναντήσεις και οι εκδηλώσεις για την Αμμόχωστο στο ίδιο το Βρετανικό κοινοβούλιο με φιλοξενούμενους  βουλευτές, λόρδους, μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αλλά και διπλωμάτες αντιπροσώπους Πρεσβειών που εδρεύουν στο ΗΒ.

Μια εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία είναι όπως αυτή, στο Εργατικό κόμμα, όπου πετύχαμε για συμπερίληψη ειδικής αναφοράς για την Αμμόχωστο στο μανιφέστο τους με τις δικές μας τις θέσεις.

Να επισημάνω επίσης τις διοργανώσεις και συμμετοχή σε δυναμικές  διαμαρτυρίες και πικετοφορίες έξω από την Τουρκική Πρεσβεία, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και έξω από το Κοινοβούλιο.

Να αναφέρω ακόμα πως η επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου διεξήγαγε και παράδωσε αυτοπροσώπως στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στις Βρυξέλλες αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίσημη αίτηση (petition) για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Η αίτηση συνοδευόταν  από επιστολές και έγγραφα που απεδείκνυαν την  συγκέντρωση πάνω από 50.000 υπογραφών.  

Η επίσημη αίτηση είχε παραδοθεί στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας με αντίγραφο της συνοδευτικής επιστολής σε όλα τα μέλη του βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα μέλη της Κομισιόν και στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις συνοδευτικές επιστολές επισημαίνονταν ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» πραγματοποίησε  μια δημοσκόπηση στην οποία το 73% των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου ψήφισε υπέρ της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σίμος Ιωάννου ο οποίος επαναδιεκδικεί,  όχι μόνο δεν έπραξε τα δέοντα στον ουσιώδη χρόνο , αλλά διέπραξε ένα σοβαρό ατόπημα. Εμφανίστηκε ισότιμος με τον παράνομο  τ/κ λεγόμενο δήμαρχο Αμμοχώστου τον οποίο διόρισε το κατοχικό καθεστώς προσκαλώντας τον στις ελεύθερες περιοχές.

Κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί πως οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ Ε/Κ και Τ/κ δεν συνεπάγονται υπονόμευση  της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπαναχώρηση από θέσεις αρχών. Η νομιμότητα δεν εξισώνεται με την παρανομία και τα παρεπόμενα της.

Είναι δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων να υποστηρίζουν υποψηφίους από τον χώρο τους , οι οποίοι δοκιμάστηκαν αλλά απέτυχαν.

Το αξίωμα του δημάρχου δεν έχει σχέση με τα κομματικά δρώμενα αλλά με τον υπέρτατο και υπερκομματικό στόχο την απελευθέρωση της Αμμοχώστου και όλων των κατεχομένων.

Μαζί με όλους τους Αμμοχωστιανούς θα είμαστε ένας μαχητικός πρεσβευτής  για την επιστροφή σε μια Ελεύθερη Αμμόχωστο.

*Ο Δόκτωρ Βασίλης Μαύρου είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου