Η Ρωσία ενσωματώνει με δημοψήφισμα και το Χάρκοβο: Επείγεται να επανεκκινήσει την οικονομία των νέων εδαφών της

Η Μόσχα θα ενσωματώσει την περιφέρεια του Χαρκόβου στην Ρωσική Ομοσπονδία, μια απόφαση που έχει την σφραγίδα του Β.Πούτιν. Μια κίνηση που είχε προγραμματίσει να κάνει και τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά η ανακατάληψη της περιοχής από την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση την είχε ματαιώσει, αφού δεν είχε απομείνει περισσότερο από το 10% της περιφέρειας υπό ρωσικό έλεγχο.

«Στο  άμεσο μέλλον» πρόσθεσε ο Γκάντσεφ, «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον πληθυσμό της περιοχής του Χάρκοβο να μιλήσει και να καθορίσει σε ποια χώρα θέλει να ζήσει. 

Πρέπει πρώτα από όλα να δοθεί η ευκαιρία στον πληθυσμό της περιοχής του Χαρκόβου να μιλήσει γιατί κατανοούμε πολύ καλά τι είδους πολιτική ασκείται στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να μιλήσουν και στη συνέχεια ο πληθυσμός της περιοχής του Χάρκοβο θα αποφασίσει πώς βλέπει το μέλλον μας». συνόψισε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Γκάντσεφ.

Το δημοψήφισμα θα γίνει το αργότερο στις αρχές φθινοπώρου, άρα η Ρωσία υπολογίζει να ελέγχει την ομώνυμη πόλη μέχρι τότε.

Η ενσωμάτωση και του Χάρκοβου, μετά την Χερσώνα (η νότια-νοτιοανατολική περιοχή της), η (νότια) Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που έγιναν με δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο του 2022, θα έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση σχεδόν όλων των ρωσόφωνων περιοχών της παλιάς Ουκρανίας.

Μόνο η Οδησσός και εν μέρει το Σούμι απομένει από τις περιοχές όπου πλειοψηφεί το ρωσικό στοιχείο, υπό ουκρανικό έλεγχο ακόμα.

Ο Ρώσος επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης του Χάρκοβο ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος  για την ένταξη της Λαϊκής Δημοκρατίας Χαρκόβου στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ήδη η επιθετική κίνηση προ δυο εβδομάδων περίπου έχει αποδώσει περίπου 300 τετραγωνικά χλμ. ελέγχου στην Ρωσία, ενώ ο ρωσικός Στρατός απέχει περίπου 14 χλμ, από τον κρίσιμο Περιφερειακό της πόλης.

«Συνολικά, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν 49 κωμοπόλεις και χωριά οικισμούς σε αυτήν την περιοχή» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτάλι Γκάντσεφ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης του Χάρκοβο, ενώ 36 κωμοπόλεις και χωριά απελευθερώθηκαν από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την προέλαση προς το Κουπιάνσκ».

Εχουμε σημειώσει ότι επείγει για την Ρωσία ο έλεγχος της περιφέρειας του Χάρκοβου, κυρίως για οικονομικούς λόγους: Ο προγραμματισμός του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει εκκίνηση των οικονομιών της περιοχών της Νέας Ρωσίας το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει ο έλεγχος των σιδηροδρομικών γραμμών που περνούν από το Χάρκοβο να ελεγχθούν από την Μόσχα.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές προς το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ περνούν μόνο από Χάρκοβο καθώς οι Ουκρανοί κατέστρεψαν τα σιδηροδρομικά δίκτυα που ένωναν αυτές τις περιοχές με την Ρωσία, μεταξύ 2016-2022 και άφησαν άθικτη μόνο την σιδηροδρομική σύνδεση Χάρκοβου-Ρωσίας.

Χωρίς να συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να διακινηθούν προϊόντα και να υπάρξει ανάπτυξη των περιοχών, κάτι που επείγει για πολλούς λόγους: Η περιοχή από το Χάρκοβο μέχρι την Χερσώνα θα δώσει άνω του 10% ώθηση στην ρωσική οικονομία και ο πληθυσμός τους θα ανακουφιστεί από την συνεχή πολεμική εμπλοκή 2,5 ετών που ακολούθησε τον πόλεμο του 2014-2015.