Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες .

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για ενημέρωση μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και ότι αναμένεται ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το Κυπριακό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς να αναφερθεί στη λύση δύο κρατών που στηρίζει η Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι συζητήσαμε, προφανώς, και το κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς. Ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο».

«Γι’ αυτό και χαίρομαι για τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών», πρόσθεσε.

Συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας

Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. «Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία συμφωνία μας να κρατήσουμε τους διαύλους διαλόγου και να αναπτύξουμε την δυναμική στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι είχαν μια εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο».

Ωστόσο διαφώνησαν στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, στο θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί και στο κατά πόσο η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, λέγοντας «η θετική ατμόσφαιρα θα συμβάλει στα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα».

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

«Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Σε αναφορά του στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια ότι «είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους»

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». 

Ο κ. Ερντογάν πήρε τότε για δεύτερη φορά τον λόγο για να απαντήσει ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». «Η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση της οποίας τα εδάφη είναι κατεχόμενα και προστατευμένα από το 1947. Δυστυχώς, αυτή η οργάνωση είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που αγωνίζεται να προστατεύσει το Ισραήλ από τη βάναυση ανθρώπινη απώλεια 45 χιλιάδων. Πρέπει να το δούμε αυτό. Θα ήταν σκληρή προσέγγιση να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».

«Ψηφίζοντας θετικά στον ΟΗΕ, δεν συμμετείχατε στη βαρβαρότητα ούτε γίνατε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Σας ευχαριστώ για αυτό. Αν πείτε τώρα ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, θα στεναχωρηθούμε. Προς το παρόν, παρακολουθώ τη Χαμάς βήμα προς βήμα. Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε λάθος προσέγγιση εδώ, δεν συμφωνώ με αυτό. Η Δύση τους επιτίθεται με όλα τα είδη όπλων και θα μου προκαλούσατε λύπη αν αποκαλούσατε τη Χαμάς, η οποία έχει απομονωθεί από αυτά τα εδάφη, τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πάλι τον λόγο και είπε: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι». «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.