ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Πρωτοβουλία Ελλάδας για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η ψηφοφορία προκάλεσε σάλο τόσο στη Σερβία όσο και στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρόταση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου έλαβε την υποστήριξη της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία στην έκθεσή της τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπέρ της γνωμάτευσης ψήφισαν οι τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους της Ελλάδας ενώ και οι δύο εκπρόσωποι της Κύπρου Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου την καταψήφισαν.

Η Γνωμάτευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), της οποίας εισηγήτρια είναι η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη εγκρίθηκε χθες Τρίτη κατά πλειοψηφία..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Συνόδου 2024 της ΚΣΣΕ τη Γνωμάτευση υπερψήφισαν 131 βουλευτές, ενώ 29 μέλη τάχθηκαν κατά της εν λόγω Γνωμάτευσης και 11 βουλευτές τήρησαν αποχή, με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργο Λουκαΐδη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, να καταψηφίζουν τη Γνωμάτευση.

Καταψήφισαν τη γνωμάτευση οι Κύπριοι εκπρόσωποι

Όπως αναφέρεται, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η θετική σύσταση της ΚΣΣΕ για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ ουσιαστικά διευκολύνει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο δηλαδή την Επιτροπή Υπουργών, να λάβει την τελική απόφαση, ενώ τάχθηκε κατά της θετικής σύστασης, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ακόμη ότι τα σημεία που αναδεικνύονται στη Γνωμάτευση, καθώς και σε άλλες συστάσεις του Οργανισμού όσον αφορά στα ελλείμματα του Κοσόβου σε σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένης της μη σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, της μη ρύθμισης των απαλλοτριώσεων περιουσιών όπως προβλέπει το Σχέδιο Ahtissari και της ανεπαρκούς προόδου στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας,  θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί, προτού εξεταστεί το αίτημα ένταξης στον Οργανισμό, ώστε να υπήρχε κίνητρο για την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.

Ως βασικό λόγο δε της αντίθεσής του στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, ο κ. Λουκαΐδης πρόταξε τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους. Οφείλουμε, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Από την πλευρά της, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ως θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται και προειδοποίησε ότι η αποδοχή της ένταξης στο ΣτΕ οντοτήτων που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία και δεν είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ιδιαίτερα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Συμπληρώνεται ότι αναγνωρίζοντας το θετικό βήμα που αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσόβου σχετικά με τη Μονή Visoki Dečani, η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα καίρια ζητήματα, όπως η ρύθμιση των περιπτώσεων απαλλοτριώσεων γης από τις αρχές στο Κοσόβου, η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων και η διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Αντιδράσεις Σερβίας

Η στάση της Ελλάδας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβίας.

Σημειώνεται ότι τέσσερις στους πέντε Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου.

Πρόκειται για τους:

Ντόρα Μπακογιάννη
Άννα Ευθυμίου
Γιώργο Σταμάτη
Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Καταψήφισε προς τιμήν της μόνο η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απείχαν οι Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην Σερβία είναι έξαλλοι με την Ντόρα Μπακογιάννη και όχι μόνο με αυτή αλλά και με ολόκληρη την Ελλάδα .

Το Κόσοβο δεν είναι απλά μία περιοχή. Είναι σερβικό έδαφος και οι Σέρβοι αυτό το θεωρούν (και είναι) εδαφικός «ακρωτηριασμός».

Η Μπιλιάνα Πάντιτς Πίλια αποκάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη ανέντιμη και υποκρίτρια.

«Με αυτό που κάνετε θα ανοίξετε το Κουτί της Πανδώρας», είπε η Σέρβα βουλευτής απευθυνόμενη στην Ντ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ελλάδα.

Βλέποντας τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια κάποιος εύκολα θα μπορούσε να πει ή να υποθέσει ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεδίωξε ή τουλάχιστον δεν εμπόδισε να διαρραγούν οι σχέσεις της Ελλάδας με ομόδοξες χώρες που ιστορικά στάθηκαν στο πλευρό της.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κόσοβο αποσπάστηκε βίαια από την πρώην Γιουγκοσλαβία με τον πόλεμο του 1999 από το σερβικό εθνικό «κορμό» όπως συνέβη το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η απαράδεκτη ενέργεια της Ντόρας Μπακογιάννη ανοίγει έμμεσα το δρόμο στην Τουρκία να απαιτήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν είχε καν διανοηθεί να προχωρήσει σε έμμεση αναγνώριση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από το σερβικό εθνικό κορμό για τον απλούστατο λόγο ότι θα άνοιγε τον δρόμο στην Τουρκία για νομιμοποίηση των κατεχόμενων περιοχών στην Κύπρο.

.