Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συμμετοχή μαχητικών από το Ακρωτήρι-Ο Πρόεδρος λέει πως δεν μας ενημέρωσαν

Την ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ.

Σε μεσημβρινή δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη «κατέρριψαν αριθμό ιρανικών επιθετικών drone».

Όπως σημείωσε, «χάρη σε μια διεθνή συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία το ΗΒ συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σώζοντας ζωές όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία».

Πιστεύεται ότι η κατάρριψη των ιρανικών drone από τα βρετανικά αεροσκάφη έγινε πάνω από το Ιράκ και τη Συρία. Τα μαχητικά φέρονται να είχαν αναπτυχθεί σε αυτό το πεδίο ευθύνης ώστε να αντικαταστήσουν αμερικανικά αεροσκάφη που έσπευσαν προς άμυνα του Ισραήλ εγκαταλείποντας τις θέσεις τους στο πλαίσιο της πάγιας Επιχείρησης Shader. Πρόκειται για επιχείρηση αποτροπής της απειλής του ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Ο κ. Σούνακ επανέλαβε πως είχε ενισχυθεί ο στόλος των βρετανικών αεροσκαφών στην περιοχή, με τους σχολιαστές να λένε ότι τα πρόσθετα αεροσκάφη είχαν σταλεί στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε αναφερθεί η απογείωση τουλάχιστον ενός αεροσκάφους τύπου Voyager των Βρετανών από το Ακρωτήρι, με σκοπό τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών. Όπως επισήμαναν στρατιωτικοί σχολιαστές στο Λονδίνο, μετά από τη δήλωση Σούνακ επιβεβαιώνεται πως απογειώθηκαν και αεροσκάφη τύπου Typhoon.

Τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν μεν χθες στο πλαίσιο της Επιχείρησης Shader, αλλά όπως είχε δηλώσει τη νύχτα ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είχαν την πρόσθετη εντολή αναχαίτισης ιρανικών drone που θα εισέρχονταν στην περιοχή ευθύνης τους.

Ο κ. Σούνακ χαρακτήρισε την ιρανική επίθεση «επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση», καταδικάζοντας την εκ νέου με τους αυστηρότερους όρους. Είπε επίσης ότι τώρα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και εξήρε δε τη γενναιότητα και τον επαγγελματισμό των πιλότων των βρετανικών μαχητικών.

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται λέει ο Χριστοδουλίδης

Από την πλευρά του ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο οίκημα της Αροδαφνούσας από όπου ξεκίνησε η πορεία Χριστοδούλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, είπε «βλέπετε τις εξελίξεις, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ευχή και προσδοκία μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Ερωτηθείς αν μας ενημέρωσαν οι Βρετανοί για τις επιθέσεις από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών. Μετά που είδαμε και εμείς, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες βράδυ με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και ενημερώθηκε για την κατάσταση, αλλά, όχι, δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση».
Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που λαμβάνονται σε σημεία ιρανικών συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι σήμερα. Δεν ήταν σημερινή απόφαση, εδώ και μέρες έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να στοχοποιηθεί η Κύπρος λόγω των επιχειρήσεων των Βρετανών από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο. Η Κύπρος – και το δείχνει ο ρόλος μας, χθες το βράδυ, για παράδειγμα, ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη, θα αναχωρήσουν σήμερα φυσικά, κάποια ήδη έχουν αναχωρήσει – η χώρα μας αποδεικνύει στην πράξη με πολλές ενέργειες που κάνει ότι δεν εμπλεκόμαστε σε καμία απολύτως περίπτωση.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης και δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα».