Κατεχόμενα: Στις κάλπες για το β΄ γύρο

Στις κάλπες για το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που θα αναδείξει τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας προσέρχονται σήμερα 176.980 Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι 693 κάλπες θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 8 το βράδυ.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÊÏÓÌÏÓ

Στο δεύτερο γύρο κατέρχονται οι Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι πέρασαν από τον πρώτο γύρο στον οποίον πήραν μέρος επτά συνολικά υποψήφιοι.

Ο κ. Έρογλου είχε λάβει 30.328 ψήφους, ποσοστό 28,15% και ο κ. Ακιντζί 29.030 ή 26,94%.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι ήταν 176.916 αλλά σε αυτούς προστέθηκαν όσοι έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους αυτή την εβδομάδα και όσοι κατά λάθος είχαν διαγραφεί ή μη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Στις “εκλογές” θα εργαστούν περίπου 4000 άτομα.

Στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου πρώτος εμφανίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί και δεύτερος ο Ντερβίς Έρογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο άρχισε επίσημα την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το απόγευμα.

Την υποψηφιότητα Ακιντζί, εκτός από τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, στηρίζει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό ενώ την υποψηφιότητα Έρογλου, όπως και πριν, τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό. Ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε στην απόφασή του να μην κατευθύνει τους ψηφοφόρους του.

Το σύνθημα του Ακιντζί από τον πρώτο γύρο που ήταν “Απάντηση Ακιντζί” έγινε “Η απάντηση του καθενός Ακιντζί”. Του Έρογλου διατηρήθηκε ως κύριο σύνθημα “Φυσικά και Έρογλου”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ψηφίζει στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 11 το πρωί και ο Ντερβίς Έρογλου στην Αμμόχωστο στις 10.30.

Είναι η τρίτη φορά που οι “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα καταλήγουν σε δεύτερο γύρο. Και τις δύο προηγούμενες φορές παρών ήταν και πάλι ο Ντερβίς Έρογλου, ανθυποψήφιος του Ραούφ Ντενκτάς το 1995 και το 2000. Το 2000 πριν το δεύτερο γύρο ο Ντερβίς Έρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του και έτσι δεν επαναλήφθηκε η διαδικασία και ο Ραούφ Ντενκτάς επανεκλέγηκε στην “προεδρία”.

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική και εξειδικεύτηκε στην ουρολογία, όμως ασχολείται με την πολιτική πολλές δεκαετίες τώρα. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε “προεδρικές εκλογές”. Διετέλεσε επίσης “πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Έρογλου έχει τέσσερα παιδιά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί έχει τρεις κόρες.