Πεσκόφ: Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση πολέμου

ΜΟΣΧΑ, 22 Μαρτίου – RIA Novosti. Αφού η Δύση συμμετείχε στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε στην πραγματικότητα πόλεμος, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Arguments and Facts .

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, ξεκίνησε ως μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά μόλις αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε εκεί, όταν η συλλογική Δύση συμμετείχε στο πλευρό της Ουκρανίας, για εμάς έγινε ήδη Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Και όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό, για την εσωτερική τους κινητοποίηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αργότερα, ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι το νομικό καθεστώς της ειδικής επιχείρησης δεν είχε αλλάξει, αλλά de facto, μετά την εμπλοκή της «συλλογικής Δύσης», μετατράπηκε σε πόλεμο για τη Ρωσία.

Τώρα ο στόχος της Ρωσίας είναι να εξασφαλίσει τους κατοίκους τεσσάρων νέων περιοχών και να απελευθερώσει το έδαφος που στην πραγματικότητα κατέχει το Κίεβο , πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της προεδρίας, η Μόσχα θα συνεχίσει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας να μην μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και του εδάφους.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει την ύπαρξη ενός κράτους στα σύνορά της που έχει τεκμηριώσει την «πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε μεθόδους» για να καταλάβει την Κριμαία και νέες περιοχές.

Ο Όρμπαν κατονόμασε πιθανές ημερομηνίες αποστολής στρατευμάτων από τη Δύση στην Ουκρανία

Η ιδέα της αποστολής στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία εκφράστηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο  Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο σε μια διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη του Κιέβου. Τότε δεν τον στήριξε ούτε ένας συμμετέχων στη συνάντηση. Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde, οι γαλλικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν το θέμα της αποστολής στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2023. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Μακρόν δήλωσε σε στενό κύκλο ότι «φέτος» «θα πρέπει να στείλει τα παιδιά στην Οδησσό».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών , Σεργκέι Ναρίσκιν , η Γαλλία προετοιμάζει ήδη ένα σώμα· στο πρώτο στάδιο θα αριθμεί περίπου δύο χιλιάδες στρατιωτικούς.

Όπως τονίζει το Κρεμλίνο, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις που γίνονται και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της αποστολής ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.