Κατεχόμενα:Πόλωση και αλληλοκατηγορίες λίγα 24ωρα πριν τον β΄ γύρο

Πόλωση και αλληλοκατηγορίες έχει δημιουργήσει το κλίμα των τελευταίων 24ωρών πριν από το δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” στα κατεχόμενα.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÍÔÅÑÂÉÓ ÅÑÏÃËÏÕ

Όπως έχει ανακοινωθεί στα κατεχόμενα, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής, 26 Απριλίου και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 8 το βράδυ. Δεν υπήρξε ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο καθένας βγαίνει καθημερινά σε τηλεοπτικές εκπομπές διαφόρων καναλιών.

Ο κ. Ακιντζί είχε χθες προεκλογική πορεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τη συμμετοχή “βουλευτών” και αξιωματούχων των κομμάτων που τον στηρίζουν, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν στο Ριζοκάρπασο και τη Μόρφου.

Από την άλλη ο κ. Έρογλου φέρεται ο ίδιος να έχει αναλάβει ρόλο ενεργό αφού σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Genc tv δήλωσε ότι “έκανα τόσα πολλά τηλεφωνήματα που τα αυτιά μου μούδιασαν”.

Χθεσινές δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου ότι και ο ίδιος άκουσε τις φήμες πως μια παράλληλη δομή στην Κύπρο – εννοώντας το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν – και η Αμερική βρίσκονται πίσω από τον Μουσταφά Ακιντζί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου αλλά και “φωτιά” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι μια μαύρη προπαγάνδα του κ. Έρογλου, συκοφαντία και προσπάθεια να συρθεί η τουρκική κυβέρνηση να αναμειχθεί στις “εκλογές”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε γραπτή δήλωσή του χθες ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη διάρκεια της ζωής του δεν έχει δεσμευθεί σε κανέναν άλλο παρά στους Τ/κ και ποτέ στη ζωή του δεν συναντήθηκε με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και επέκρινε τον Έρογλου ότι “όλοι γνωρίζουν πόσο αδυνατεί να κατανοήσει τι εστί δημοκρατία” και πως “είναι γνωστό πως δεν έλειπε από πολιτικές ίντριγκες” αλλά και ότι “για το προσωπικό του σουλτανάτο έχει ρίξει τόσο πολύ το πολιτικό επίπεδο που περιμένει βοήθεια, κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, σπέρνοντας το φόβο, αντί την ελπίδα, καταπιέζοντας και εκφοβίζοντας”.

Ο Έρογλου κατάλαβε ότι θα χάσει και χρησιμοποιεί το τελευταίο του χαρτί που είναι οι συκοφαντίες, δήλωσε εξάλλου χθες βράδυ σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σε επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας Χαβαντίς ο κ. Ακιντζί είπε ότι η αλλαγή που θέλει ο “λαός” έρχεται την Κυριακή και πως μαζί με το ΡΤΚ θα προχωρήσει στο Κυπριακό. Δεν είναι η μέρα για πικρίες, στο παρελθόν περπατήσαμε ίδιους δρόμους με το ΡΤΚ, πρόσθεσε.

Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι τον γνωρίζει και υπήρξε επαφή μαζί του. “Είμαστε και οι δυο Λεμεσιανοί. Έπρεπε το πρόβλημα να το είχαν λύσει οι προηγούμενες από εμάς γενιές. Εάν δεν το λύσει ούτε η δική μας γενιά, τότε πραγματικά ανησυχώ για τις επόμενες”.

Σε ομιλία του σήμερα από τον παράνομο Μπαϊράκ ενόψει της δεύτερης Κυριακής, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε ότι την τελευταία αυτή περίοδο της πολιτικής του καριέρας ανέλαβε το καθήκον μια μόνιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Ο “λαός” είπε που θα πάει στις κάλπες την Κυριακή πρέπει να τα αφήσει όλα και να σκεφτεί μόνο το Κυπριακό. “Δεν το λέω για να λασπολογήσω. Άλλωστε είναι φανερό ποιοι είναι οι υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί. Ένα κόμμα που από την ημέρα που ιδρύθηκε αποκαλεί την Τουρκία κατοχική δύναμη, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο της εκστρατείας και θεωρεί ότι επειδή στηρίζει τον Ακιντζί θα έχει και θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται μια διαπραγματευτική ομάδα στην οποία ένας θα αποκαλεί την Τουρκία κατοχική και διερωτήθηκε “πού θα μας βγάλει αυτό; Παρακαλώ να απαντήσετε εσείς σε αυτό το ερώτημα”, υποστηρίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Ακιντζί δεν έγινε υποψήφιος “πρόεδρος” του ψευδοκράτους αλλά μόνο ένας ηγέτης κοινότητας στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτό θα βοηθήσει μόνο τους Ε/κ να βρουν τη λύση που θέλουν.

Διατύπωσε δε τα ερωτήματα προς τους ψηφοφόρους εάν θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας, εάν αποδέχονται την ιδέα ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και εάν πουν ‘ναι’ σε ένα μοντέλο που θα άρει το σύστημα εγγυήσεων και θα τους αφομοιώσει μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου σε άλλο τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι οι χθεσινές του δηλώσεις με τους εκ Τουρκίας δημοσιογράφους για τον Μουσταφά Ακιντζί και την “παράλληλη δομή” έτυχαν εκμετάλλευσης και ο ίδιος δεν είπε ότι υπάρχει διασύνδεση του κ. Ακιντζί με το κίνημα Γκιουλέν, αλλά ότι υπάρχουν τέτοιες φήμες που ο ίδιος δεν μπορεί να ξέρει εάν είναι σωστές. Πήραν τη δήλωσή του και την εκμεταλλεύτηκαν κάνοντάς την τίτλο, πρόσθεσε, λέγοντας ωστόσο ότι εάν έχει σχέση με το κίνημα Γκιουλέν ο Μουσταφά Ακιντζί, αυτό θα το ξέρει ο ίδιος ή αυτοί που τον στηρίζουν.

O κ. Έρογλου ευχαρίστησε τον πρώην “πρωθυπουργό” και μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας Χακκί Ατούν για τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας στο δεύτερο γύρο (σσ. στον πρώτο είχε στηρίξει την Σιμπέλ Σιμπέρ) και ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον “δήμαρχο” Λαπήθου και πρώην ΓΓ του ΚΕΕ, Φουάτ Ναμσόι, ο οποίος είχε στηρίξει στον πρώτο γύρο τον Κουντρέτ Οζερσάι και τώρα του ανέφερε ότι θα σκεφτεί εάν θα στηρίξει τον ίδιο. “Δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι υπέρ μου αλλά ούτε και εναντίον μου στο δεύτερο γύρο”, πρόσθεσε.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα της Βολκάν ότι ζήτησε θέση στη διαπραγματευτική ομάδα του Ακιντζί έναντι της στήριξής του, προσέφυγε στο “δικαστήριο” το οποίο και απαγόρευσε στη συγκεκριμένη εφημερίδα να αναφερθεί στο όνομά του μέχρις τις 28 Απριλίου.

 Μεγάλη υποστήριξη προς Ακκιντζί

Συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα συνεχίζουν να εκφράζουν τη στήριξή τους στις παράνομες εκλογές στον Ντερβίς Έρογλου ή τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μία ακόμη συντεχνία, η Türk-Sen εξέφρασε τη στήριξή της στον Μουσταφά Ακιντζί με τον πρόεδρό της, Αρσλάν Μπιτσιακλί να δηλώνει γραπτώς ότι όπως πάντοτε, η συντεχνία θα είναι κοντά στις νοοτροπίες που θέλουν πραγματική λύση, πραγματική ειρήνη.

Εξάλλου δύο μικρά κόμματα, το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρος εξέφρασαν και αυτά την υποστήριξή τους στον κ. Ακιντζί, δίδοντας στήριξη στο επιχείρημά του για αλλαγή και όχι σε αυτούς που υποστηρίζουν το νυν καθεστώς.

Από την άλλη ο πρόεδρος του συνδέσμου “ηρώων ΤΜΤ”, Γιλμάζ Μπορά σε γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή μια ενοποιημένη Κύπρος με τους Ε/κ και υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, στις 26 Απριλίου θα είναι η μέρα που ο “τ/κ λαός” θα δείξει την πρόθεσή του να μην ξεχάσει τον αγώνα του για ύπαρξη, όπως πράττει με αποφασιστικότητα από το 1878 και για ένα ανεξάρτητο κράτος. Τον Έρογλου στηρίζουν και το “συμβούλιο εθνικής ύπαρξης Τ/κ” και η συντεχνία Hizmet-Sen.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε, σύμφωνα με την Αφρίκα, ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει μετατραπεί σε ένα “δημοψήφισμα” μεταξύ του Ακιντζί που υποστηρίζει μια ομόσπονδη λύση στην Κύπρο, ειρήνη, δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και του Ερογλου που έφερε την τ/κ κοινότητα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, που στήριζε σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα τη μη λύση, λαφυραγωγός και ενεργώντας κομματικά.