Η φον ντερ Λάιεν ελπίζει να ανοίξει την Κυριακή ο διάδρομος για τη Γάζα

Την ελπίδα την Κυριακή να αρχίσει η λειτουργία της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις, ύστερα από επίσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο λιμάνι Λάρνακας και στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σημειώνει ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για εξελίξεις και την επικεφαλής της Κομισιόν να εκφράζει στήριξη στις προσπάθειες του ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι «μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την κα. Φον Ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στο ΚΣΕΔ ως «ένα πολύτιμο εταίρο και αληθινό φίλο της Κύπρου. Η Κύπρος, η νοτιο-ανατολικότερη γωνιά της Ένωσης, στέκεται ως φάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη σημαντική και γεμάτη προκλήσεις περιοχή» είπε και σημείωσε πως «αυτή είναι η μοναδική προοπτική που φέρνει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι «η Μέση Ανατολή είναι επίσης γειτονιά της Ευρώπης και είναι μια κρίσιμη γειτονιά, όπου απαιτείται ο ρόλος και η ηγεσία της Ευρώπης».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η παρουσία της «είναι μια καθαρή επίδειξη αυτού του ρόλου και της ηγεσίας».

Σημείωσε πως «αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, μας αφορά άμεσα ως Ευρωπαίους. Ο πόλεμος που διεξάγεται απέναντι από την Κύπρο δεν είναι μια περιφερειακή κρίση περιορισμένου ενδιαφέροντος ή αντίκτυπου» είπε και πρόσθεσε πως «η επέκταση της κρίσης θα είναι ακόμη πιο καταστροφική, με βαθιές συνέπειες για την περιοχή και πέραν αυτής και έχουμε την ευθύνη να δράσουμε».

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αναφερθήκαμε στην κοινή μας ανησυχία όσον αφορά τη σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα». «Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία» είπε και σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρα σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στο θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε πως «αποσκοπεί στην αύξηση της βοήθειας συμπληρώνοντας άλλα δρομολόγια, που περιλαμβάνουν την πολύ σημαντική διέλευση στη Ράφα από την Αίγυπτο και τις ρίψεις από αέρος, από την Ιορδανία. Είναι ακόμα σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου απλά πρέπει να ξεκλειδώσουμε όλα τα πιθανά δρομολόγια».

Από τον περασμένο Οκτώβριο, συνέχισε «η ομάδα μας εργάζεται ακούραστα για την εκπόνηση του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα με αφετηρία τη Λάρνακα. Αυτό το πράξαμε επειδή είναι πεποίθηση μας ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καρδιά της περιοχής, η Κύπρος έχει ηθικό καθήκον να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αξιοποιώντας το ρόλο της και τις άριστες σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «από την αρχή μια ένθερμη υποστηρικτής του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου» και την ευχαρίστησε «για το όραμα και τον ηγετικό της ρόλο».

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος «εκτιμά βαθύτατα την πλήρη υποστήριξη» της κας Φον Ντερ Λάιεν , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους με τους οποίους «είχαμε εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «η ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ και η εντολή της για συντονισμό, αύξηση και τυποποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία για να καταστεί ο διάδρομος μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη θαλάσσια σανίδα σωτηρίας για τους αμάχους στη Γάζα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα, είμαστε ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας των αμάχων στη Γάζα, στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστη εγκατάσταση των κρίσιμων υποδομών του σχεδίου Αμάλθεια. Η άλλη κρίσιμη εγκατάσταση στο σχέδιο Αμάλθεια είναι το CYCLOPS, το Κέντρο για την Ασφάλεια της ξηράς, των ανοικτών θαλασσών και λιμένων, το οποίο δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, συνέχισε «παρακολουθούμε επίσης όλη τη θαλάσσια κυκλοφορία που εισέρχεται και εξέρχεται από την Κύπρο».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον αριθμό τον μεταναστών από τη Συρία και το Λίβανο, που όπως είπε «αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην Κύπρο».

Είπε ακόμα ότι με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν σήμερα «τις προσπάθειές που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μια λύση του κυπριακού προβλήματος θα είχε επίσης ηχηρό περιφερειακό αντίκτυπο» υπογράμμισε.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, στις οποίες το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί βεβαίως βασικό συστατικό στοιχείο».

Ταυτόχρονα εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας της στην Κύπρο, προκειμένου, όπως είπε «να παραδώσουμε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, του θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα», λέγοντας καταληκτικά ότι το ταξίδι μας μόλις τώρα αρχίζει.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι βρισκόμαστε εδώ «επειδή οι Παλαιστίνιοι και ιδίως εκείνοι στη Γάζα, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να βρίσκονται σε απόγνωση για βασικές ανάγκες» είπε και σημείωσε πως «σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, και στεκόμαστε στο πλευρό των αθώων πολιτών στην Παλαιστίνη».

Γι’αυτό συνέχισε «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και στην περιοχή – 250 εκατομμύρια ευρώ μόνο φέτος, ωστόσο η βασική πρόκληση είναι να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χερσαία σύνορα στη Γάζα, είτε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα είτε μέσω του οδικού διαδρόμου του Ιορδάνη» σημείωσε.

Αυτός είναι ο λόγος, είπε «για τον οποίο σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη φυσικά και άλλων εταίρων, ανακοινώνουμε την πρόθεση μας να ανοίξουμε τον θαλάσσιο διάδρομο για να παραδώσουμε τις αναγκαίες πρόσθετες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης».

Μαζί, είπε η κα. Φον ντερ Λάιεν «τα κράτη μας σκοπεύουν να βασιστούν σε αυτό το μοντέλο για την παροχή σημαντικής πρόσθετης βοήθειας μέσω θαλάσσης».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό για την ηγετική τους θέση στην καθιέρωση της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, σημείωσε ότι «αυτό τον θαλάσσιο διάδρομο τον ξεκινούμε μαζί η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες» και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται χάρις στις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη διαδρομή.

Αφού ανέφερε ότι «βρισκόμαστε τώρα πολύ κοντά στην έναρξη λειτουργίας του διαδρόμου, ελπίζουμε αυτή την Κυριακή» εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα θα λειτουργήσει αυτός ο διάδρομος πιλοτικά.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η Κύπρος αποτελούσε ανέκαθεν γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, αποδεικνύει σήμερα για άλλη μια φορά τον ιστορικό της ρόλο» χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο του Προέδρου Χριστοδουλίδη που λειτούργησε «ως μεσολαβητής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ταυτόχρονα επαίνεσε την προσπάθεια του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «να κινητοποιήσει την υποστήριξη για την ενεργοποίηση αυτού του διαδρόμου, εξασφαλίζοντας το πρώτο από τα πολλά φορτία αγαθών, προς τους κατοίκους της Γάζας» ενώ κάλεσε «όλους όσοι έχουν ρόλο να βοηθήσουν για αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας».

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κα. Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς», σημείωσε πως «οι προσπάθειές μας για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω όλων των δυνατών διαδρομών, θα συνεχιστούν» και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανθρωπιστική αερογέφυρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν δρομολογηθεί 41 πτήσεις που μετέφεραν πάνω από 1.800 τόνους βοήθειας».

Αφού ανέφερε ότι «η προσοχή μας πρέπει επίσης να εστιαστεί στην πρόληψη της ανάφλεξης της βίας σε ολόκληρη την περιοχή» πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου και τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας».

Στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ναυτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει δύο αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για την συγκεκριμένη αποστολή.

Σημείωσε ακόμα ότι με την «Ασπίδες» η Ευρώπη ενεργεί για να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους της.

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα είπε ότι “πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για μια βιώσιμη προοπτική, και αυτή η προοπτική εξακολουθεί να βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών. Αυτό απαιτεί την άμεση ανθρωπιστική ανάπαυλα που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγκαστική εκτόπιση των Παλαιστινίων και αποκλεισμός της Γάζας” είπε και σημείωσε πως “είναι εξίσου σαφές ότι η Γάζα δεν μπορεί να είναι ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες και ότι θα συνεχίσουμε να ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς”.

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους όσοι εργάζονται στο ΚΣΕΔ, αφού όπως σημείωσε θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία της θαλάσσιας διαδρομής Αμάλθεια.

Η Κύπρος, συνέχισε διαδραματίζει «έναν σημαντικό και κεντρικό ρόλο στην περιοχή», είπε πως αντιλαμβάνεται πως «ο ίδιος ο κυπριακός λαός γνωρίζει πώς μπορεί να αισθάνεται ο πόνος και η απώλεια» και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαραστέκεται στην προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος». «Και σε αυτό μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς» κατέληξε η κα. Φόν ντερ Λάιεν.