Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»φώναζαν οι διαδηλωτές

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή πολλών επαγγελματικών κλάδων, ομοσπονδιών και κοινωνικών χώρων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Με αιτήματα που αφορούν την απόδοση δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και με ευρύτερες διεκδικήσεις για εργασιακά δικαιώματα, μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και για αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών και στελέχωση όλων των κρίσιμων δομών του κράτους, συνδικάτα, σωματεία και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του ΠΑΜΕ, οι οποίες στο σύνολό τους συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Με συνθήματα, «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ», «μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες έθεσαν στο επίκεντρο το θέμα της απόδοσης ευθυνών για τα Τέμπη. Παράλληλα, συγκεντρωμένοι νέοι έγραψαν με κόκκινα γράμματα, στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, τα ονόματα των 57 θυμάτων.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης, τα οποία ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών έριψε μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με τις τελευταίες να απαντούν με χρήση χημικών.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα λόγω της συμμετοχής τους στην 24ωρη απεργία ήταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, δηλαδή τα λεωφορεία, το μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ, τα τρένα, ο προαστιακός και τα ταξί, ενώ δεμένα είναι και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.