Σε θριαμβευτικούς τόνους και με ειρωνείες κατά του ΝΑΤΟ η συνάντηση Πούτιν-Σοϊγκού στο Κρεμλίνο

Με θριαμβευτικούς τόνους και με ειρωνείες έναντι της πολεμικής τακτικής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άκουσε στο γραφείο του στο Κρεμλίνο την αναφορά του υπουργού Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος του εξέθεσε επί χάρτου την κατάσταση στην Αβντέεφκα (Αβντίιβκα στα ουκρανικά) έξω από το Ντονέτσκ, που πέρασε πρόσφατα υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ και οι δύο απέρριψαν ως ανυπόστατες τις δυτικές κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο Διάστημα.

Απαντώντας στους πρόσφατους ισχυρισμούς αξιωματούχων των ΗΠΑ, τον «θόρυβο, που σηκώθηκε», όπως τον χαρακτήρισαν, ότι η Ρωσία σχεδιάζει ή εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στο Διάστημα, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε τροχιά και πρόσθεσε ότι «αντίθετα, καλούμε όχι μόνο να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες, που ισχύουν σε αυτόν τον τομέα, αλλά και προτείνουμε να ενισχυθεί επανειλημμένα αυτή η κοινή εργασία». Κατά τον Ρώσο πρόεδρο «η Ρωσία δεν αρνείται καμία διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων και για την Ουκρανία», ωστόσο «οι ΗΠΑ και ολόκληρη η Δύση, από τη μία πλευρά, ζητούν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, και από την άλλη δήθεν θέλουν να έχουν διάλογο με τη Μόσχα για τη στρατηγική σταθερότητα, πιστεύοντας ότι το ένα θέμα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο», όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο για τη ρωσική πλευρά.

Ο Σοϊγκού από την πλευρά του είπε ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ούτε σχέδια της Ρωσίας να τα αναπτύξει στο Διάστημα και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος «να τρομάζουν τους γερουσιαστές με ότι δεν υπάρχει, ενώ υπάρχουν πραγματικά όπλα, που θα έπρεπε να φοβούνται, στα οποία θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους» και απαρίθμησε μια σειρά εξ αυτών, όπως τα συστήματα «Ποσειδών», «Μπουρεβέστνικ», «Αβανγκάρντ», «Περεσβέτ» και «Κινζάλ», που χρησιμοποιούν εξελιγμένη, κατά τις ρωσικές περιγραφές, πυραυλική, πυρηνική και λέιζερ τεχνογνωσία, την οποία δεν διαθέτει η Δύση. «Η Ρωσία κάνει στο Διάστημα μόνο ό,τι κάνουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και το γνωρίζουν», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνεχάρη τον υπουργό του για την επιτυχή κατάληψη της Αβντέεφκα, που του ανακοινώθηκε προ τριημέρου και ζήτησε να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιτυχία, με τον Σοϊγκού να υποστηρίζει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε «με ελάχιστες απώλειες», γι’ αυτό και «θα μπει στα στρατιωτικά εγχειρίδια», αν και η απόπειρα απόκρουσης των ουκρανικών δυνάμεων σε μια περιοχή, που συνορεύει με το υπό ρωσικό έλεγχο Ντονέτσκ, έχει ξεκινήσει πρακτικά από την άνοιξη του 2022.

Κατά τον Σοϊγκού «ο ουκρανικός στρατός, φεύγοντας από την πόλη, άφησε πολλούς τραυματίες, όπλα και ναρκοθετημένες περιοχές», ενώ μετά την κατάληψη της Αβντέεφκα, η κίνηση προς τα δυτικά συνεχίζεται και ήδη 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους έχουν περάσει υπό ρωσικό έλεγχο. Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Άμυνας η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο, «προετοιμάστηκε σε αρχηγείο εκτός Ουκρανίας» και από επιτελικά στελέχη της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε από 260 δορυφόρους του ΝΑΤΟ, ωστόσο «δεν κατόρθωσε παρά το μέγεθός της να φθάσει ούτε στην πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας». Μάλιστα όπως υποστήριξε ο Σεργκέι Σοϊγκού «το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης έδειξε ότι οι μέθοδοι και οι τεχνολογίες τους στις πολεμικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο μοναδικές, επιτυχημένες», «το ΝΑΤΟ υπέστη πλήρες φιάσκο», εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσφατο παράδειγμα επιτυχούς στρατιωτικής δράσης της Δύσης, απαριθμώντας τις χώρες Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι εξουδετερώθηκε «ένα οχυρωματικό έργο εννέα ετών», αλλά και αποτράπηκε η ανάκτηση της πρόσβασης στην Αζοφική Θάλασσα, όπως και η επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, που σχεδιαζόταν να γίνει μέσω του στρατηγικού οικισμού Κρίνκι, μεταξύ Χερσώνας και Κριμαίας. Το Κρίνκι επίσης πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε ο Σοϊγκού, ο οποίος υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, τόσο πιο ισχυρός γίνεται ο ρωσικός στρατός», που χρησιμοποιεί σήμερα «εκατοντάδες μη επανδρωμένα και παράγει χιλιάδες», ένα σημείο, στο οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτος, ειδικά κατά την πρώτη χρονιά του πολέμου, αλλά και έως σήμερα, καθώς δέχεται συχνά οδυνηρά χτυπήματα από τον στρατό του Κιέβου ακόμη και σε συνοριακές ρωσικές πόλεις, αλλά και στην ίδια τη Μόσχα έως πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας 540.000 Ρώσοι πολίτες κατατάχθηκαν πέρυσι στον ρωσικό στρατό εθελοντικά ως συμβασιούχοι, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής της, περί τις 166.000 σε νεκρούς και τραυματίες. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στις ρωσικές απώλειες, οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις επίσης μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε μάλιστα τους Ουκρανούς στρατιωτικούς «να μην κλαίνε στην ασύρματη επικοινωνία, ζητώντας να τους απομακρύνουν, αλλά να παραδίδονται ως αιχμάλωτοι στον ρωσικό στρατό», ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας να τηρούνται επισταμένως όλοι οι διεθνείς κανόνες για τους αιχμαλώτους, αλλά και απορώντας γιατί οι άνδρες του Κιέβου «πέφτουν και ξαναπέφτουν στην παγίδα μας», όπως χαρακτήρισε τον κλοιό της Αβντέεφκα.