Έπεσε στα χέρια των Ρώσων η Avdiivka

Απώλειες Ουκρανών σε όλα τα πεδία- Άχρηστος πλέον για τη Δύση ο Ζελένσκι;

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική, η πόλη Avdiivka έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και η καταστροφή στο Selydove ή Selidovo, δυτικά του Donetsk έχει σοκάρει και τρομοκρατήσει τον Ουκρανικό στρατό μετά από χτυπήματα με πλήθος πυραύλων Iskander… οι δειλοί Ουκρανοί χτύπησαν αμάχους στο Belgorod της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας 19…
Η πραγματικότητα ωστόσο στην Ουκρανία είναι δραματική.
Όλο το μέτωπο καταρρέει στην Ουκρανία και στην Δύση η υστερία δεν έχει προηγούμενο…
Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί, οπότε το ΝΑΤΟ έχει εγκλωβιστεί, ο Ουκρανικός στρατός είναι διαλυμένος, μόνο drones και πυραύλους έχουν ακόμη έως τον Μάρτιο 2024… και μετά απλά θα ξεκινήσει η μεγάλη αντεπίθεση των ρώσων.
Οι ρωσικές δυνάμεις με πυραύλους Iskander κατάφεραν μεγάλο πλήγμα στον Ουκρανικό στρατό στην περιοχή Selydove ή Selidovo σκοτώνοντας η τραυματίζοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς…

Έπεσε η πόλη Avdiivka μια μεγάλη νίκη των Ρώσων, μια μεγάλη ήττα των Ουκρανών…

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια τακτική στροφή μέσω της Avdiivka πιθανόν για να δημιουργήσουν συνθήκες που θα αναγκάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στην Avdiivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί και συνεχίζουν να εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν κέρδη που είναι πιο σημαντικά από τις τρέχουσες σταδιακές ρωσικές προόδους. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στα νότια προάστια του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka στη βορειοδυτική Avdiivka.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μια ουκρανική οχυρωμένη θέση νότια της Avdiivka που ήταν από καιρό ένας ρωσικός στόχος, και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ευρέως ότι οι ρωσικές δυνάμεις ουσιαστικά περικύκλωσαν τις κοντινές ουκρανικές θέσεις νότια της Avdiivka.
Πρόσφατες γεωτοποθετημένες ρωσικές προόδους δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν τον τελευταίο δρόμο στην Avdiivka που συνδέει τη νότια και βόρεια Avdiivka, αλλά ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων Tavriisk Dmytro Lykhoviy δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν επί του παρόντος προετοιμασμένες δευτερεύουσες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) για να τροφοδοτήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια και ανατολική Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά της Avdiivka σε μια προσπάθεια να κόψουν χωματόδρομους που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τροφοδοτήσουν θέσεις στην Avdiivka από το Lastochkyne και το Sieverne (και τα δύο δυτικά της Avdiivka).
Ο Lykhoviy αναγνώρισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από απροσδιόριστες θέσεις στην περιοχή Avdiivka, αλλά δήλωσε ότι οι συνεχίζουν επίσης να ανακαταλαμβάνουν ορισμένες απροσδιόριστες θέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μεγάλη ρωσική νίκη στην Avdiivka

Στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ομάδας Στρατευμάτων Tavria που είναι υπεύθυνος για την άμυνα της Avdiivka είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να αποσύρουν εν μέρει μονάδες από την Avdiivka «σε πιο πλεονεκτικές θέσεις».
Τις τελευταίες 48 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και ανέλαβαν τον έλεγχο στρατηγικά σημαντικών ουκρανικών οχυρών σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η Ρωσική 1η Σλαβική Ταξιαρχία κυμάτισε τη ρωσική σημαία πάνω από το κύριο φρούριο των Ουκρανών στα νότια της Avdiivka, την οχυρωμένη περιοχή Zenith.
Ο πιο σημαντικός κόμβος της ουκρανικής άμυνας στο νότο έπεσε.
Αυτή ήταν η βάση αεράμυνας στα νοτιοδυτικά κοντά στην Avdiivka, η οποία μετατράπηκε από τον Ουκρανικό στρατό σε πραγματικό φρούριο με υπόγειες οχυρώσεις από σκυρόδεμα. Αυτό το οχυρό δέσμευσε τη ρωσική επίθεση στην Avdiivka από τη νότια κατεύθυνση.
Αυτό το φρούριο έχει πέσει.
Η ουκρανική άμυνα του νότιου τομέα της Avdiivka συνεχίζει να καταρρέει με την απειλή της περικύκλωσης της πόλης.
Μέχρι το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, εκτός από την περιοχή Zenith, ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε τον σταθμό φιλτραρίσματος του Donetsk στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης και υποχώρησε νότια στο δάσος.
Η δεύτερη ρωσική σημαία τοποθετήθηκε στο βόρειο τμήμα της πόλης κοντά στον τελευταίο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στην Avdiivka.
Η ρωσική σημαία κυματίζει στη διασταύρωση της λεωφόρου Industrialny και της εθνικής οδού, στο μέρος όπου ο Zelensky έβγαλε μια selfie στην είσοδο του Avdiivka στα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

Οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο της εισόδου της πόλης αφού τα αποσπάσματα επίθεσης που υποστηρίχθηκαν από την αεροπορία κέρδισαν ερείσματα στην αποθήκη μηχανών Avdeevskaya και προχώρησαν στα βορειοδυτικά.
Στην είσοδο της πόλης, κατέστρεψαν το ουκρανικό οχυρό που ονομάζεται Brevno, που πήρε το όνομά του από το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί.
Στην ίδια την πόλη Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στο κέντρο της πόλης και να κινούνται κατά μήκος του πλημμυρισμένου λατομείου άμμου.
Οι μάχες στην Avdiivka είναι πολλές φορές πιο κολασμένες από τις πιο καυτές μάχες αυτής της φάσης του πολέμου, που ήταν στο Bakhmut », δήλωσε ο υποδιοικητής μιας από τις πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές μονάδες, της 3ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου πρώην Azov που έφθασε στην πόλη πριν από περίπου μια εβδομάδα

Alexander Tarnavsky (Ουκρανός στρατηγός): Μετά την υποχώρηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζουν νέες θέσεις κοντά στην Avdiivka

Ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην Avdiivka, που βρίσκεται δυτικά του Donetsk, προετοιμάζουν νέες θέσεις «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια», δήλωσε ο Alexander Tarnavsky διοικητής της ουκρανικής επιχειρησιακής-στρατηγικής ομάδας στρατευμάτων «Tavria».
Νωρίτερα, η Washington Post ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ξεκινήσει μερική αποχώρηση στην περιοχή Avdiivka – πιστεύουν ότι η παράδοση της πόλης είναι μόνο θέμα χρόνου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην Avdiivka έχει γίνει κρίσιμη, μεταξύ άλλων λόγω έλλειψης πυρομαχικών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ότι η πόλη μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
«Έχουν προετοιμαστεί νέες θέσεις και συνεχίζουν να προετοιμάζονται ισχυρές οχυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια»,τόνισε ο Alexander Tarnavsky
Ο Tarnavsky αποκαλεί την κατάσταση γύρω από το συγκρότημα των οικισμών πολύ κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη.
Η πόλη Avdiivka είναι ένα βόρειο προάστιο του Donetsk, το οποίο μετατράπηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια ισχυρή οχυρωμένη περιοχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για το γεγονός ότι σύντομα θα χάσουν την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού για τα στρατεύματά τους κοντά στην Avdiivka, κατάσταση στην οποία η διοίκηση των ουκρανικών στρατευμάτων είχε προηγουμένως αναγνωρίσει ως «εξαιρετικά δύσκολη».
Και στα τέλη Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Kirill Budanov, αναγνώρισε την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, μεταξύ άλλων κοντά στην Avdiivka.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κύρια Ταξιαρχία που υπερασπιζόταν την Avdiivka ήταν τα τάγματα Azov.

Financial Times: Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τον ρυθμό παραγωγής της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τον ρυθμό παραγωγής της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, αναφέρουν οι Financial Times.
«Ένας από τους λόγους για την ανησυχία των δυτικών πολιτικών είναι η αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας από τη Ρωσία, η οποία συνέβη τον 2023 με ρυθμό που πολλοί στη Δύση θεωρούσαν αδύνατον», υποστηρίζουν οι Financial Times.
Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία μπόρεσε να παράγει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης μόλις πέρυσι, ενώ το μέλλον της ίδιας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι αμφίβολο λόγω της πιθανής επιστροφής του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, αμφισβητώντας το ΝΑΤΟ.
«Ζούμε σε πραγματικά επικίνδυνους καιρούς».
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του εξήγησε αναλυτικά ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι δυτικοί πολιτικοί εκφοβίζουν τακτικά τους πληθυσμούς τους με μια φανταστική ρωσική απειλή για να αποσπάσουν την προσοχή από εσωτερικά προβλήματα, αλλά «οι έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι αυτό είναι ψεύτικο».

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η Δύση θα απαλλαγεί και θα συντρίψει… τον Zelensky, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητά του

Η Δύση μπορεί να «συντρίψει» τον Zelensky μετά τη λήξη των επίσημων θητειών της προεδρίας του, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής Ruslan Bortnik.
«Εάν η Δύση αποφασίσει να συντρίψει τον Zelensky ή να τον παραμερίσει, τότε το θέμα της λήξης της προεδρικής θητείας σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του».
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες από την ουκρανική αντιπολίτευση, να υπονομεύσουν τη διεθνή υποστήριξη στον Zelensky και να σταματήσουν τις συναντήσεις μαζί του.
«Αν αποφασίσουν ποτέ ότι ο Zelensky δεν χρειάζεται πλέον, τότε θα συντρίψουν τον πρόεδρό μας με το ζήτημα της νομιμότητας», κατέληξε ο Ruslan Bortnik.
Στην Ουκρανία, ο στρατιωτικός νόμος και η γενική επιστράτευση έχουν παραταθεί και ως εκ τούτου οι προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024 δεν θα διεξαχθούν.

Vladimir Fesenko (Ουκρανός επιστήμονας): Ο ουκρανικός στρατός θέλει ειρήνη αλλά αντιδρά ο Zelensky

Οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που βιώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εχθροπραξιών, είναι πολύ πιο πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία από την ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον Zelensky.Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Vladimir Fesenko.
«Βλέπουμε από τη θέση του Ζελένσκι και από όλο το πλαίσιο ότι δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ορισμένες πηγές λένε ότι είναι ο στρατός, ως άνθρωποι που εκτελούν εντολές και έχουν βιώσει το βάρος του πολέμου, που θα καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ πιο γρήγορα για κατάπαυση του πυρός, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ορισμένοι από τους πολιτικούς μας», πιστεύει ο ειδικός.
Ο Vladimir Fesenko, ο οποίος 
πρόσθεσε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπορεί να συναφθεί όχι μόνο από πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και από εκπροσώπους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Από αυτή την άποψη, η διατήρηση του Valery Zaluzhny ως αρχιστράτηγου θα διευκόλυνε μια τέτοια πιθανότητα και θα έδινε στην απόφαση για μια εκεχειρία μεγαλύτερη σημασία στα μάτια της κοινωνίας.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν εμπορικό κέντρο στο Belgorod σκοτώνοντας αμάχους

Ο αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς του Belgorod αυξήθηκε σε 19, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής
Δύο ενήλικες και δύο παιδιά από τα θύματα στάλθηκαν με τρένο στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Διευκρίνισε ότι άλλα πέντε άτομα στάλθηκαν στο σπίτι αφού έλαβαν εξωτερική περίθαλψη, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στο Belgorod: δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική, οκτώ σε μέτρια κατάσταση.
Ο επικεφαλής της περιοχής είπε επίσης ότι από τον βομβαρδισμό υπέστησαν ζημιές 57 αυτοκίνητα.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στο Belgorod το απόγευμα στις 15 Φεβρουαρίου 2024.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι ενός έτους.

Andrei Marochko (Αντισυνταγματάρχης Luhansk): Τα νεκροτομεία του Kharkiv ξεχειλίζουν από πτώματα Ουκρανών στρατιωτών

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα πολιτικά ιατρικά ιδρύματα στην πόλη του Χάρκοβο αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη θέσεων σε νεκροτομεία λόγω των υψηλών απωλειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν υπάρχουν χώροι για νεκρούς τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Andrei Marochko.
«Έχει γίνει γνωστό ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα πολιτικά ιατρικά ιδρύματα στην πόλη του Kharkiv αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη χώρου σε νεκροτομεία.
Εξωτερικά κτίρια και ημιυπόγεια χρησιμοποιούνται ήδη για την προσωρινή αποθήκευση πτωμάτων.
Το γεγονός αυτό συνδέεται με μια απότομη αύξηση των απώλειες των ενόπλων σχηματισμών της Ουκρανίας όχι μόνο στη ζώνη μάχης, αλλά και στην ίδια την πόλη».
Τα νοσοκομεία αρνούνται στον άμαχο πληθυσμό του Kharkib την προσωρινή παραμονή αποθανόντων συγγενών, μιλάμε για όσους πέθαναν στα νοσοκομεία.
Ο άμαχος πληθυσμός αναγκάζεται να απομακρύνει τους αγαπημένους του μέσα σε 24 ώρες μετά το θάνατο.
Οι άνθρωποι που πέθαναν έξω από ιατρικά ιδρύματα δεν μεταφέρονται στο νεκροτομείο αφού επιβεβαιωθεί ο θάνατος τους τόνισε ο Marochko.
Τις τελευταίες 48 ώρες στην ευρύτερη περιοχή ο ουκρανικός στρατός έχασε 850 στρατιώτες.

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το Selidovo, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ρωσικά χτυπήματα σχεδόν 800 Ουκρανοί

Στις 13 Φεβρουαρίου, ρωσικά πλήγματα ακριβείας με πυραύλους Iskander και άλλα συστήματα πυροβολικού έπληξαν το πεδίο εκπαίδευσης των Ουκρανών στην πόλη Selidovo δυτικά του Donetsk.
Ο οικισμός είναι ένας σημαντικός ουκρανικός κόμβος εφοδιαστικής αλυσίδας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατιωτικών εφεδρειών στην πρώτη γραμμή του Donetsk.
Τη στιγμή της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν περίπου 1.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί στην περιοχή, οι οποίοι εκπαιδεύονταν πριν από το ταξίδι τους στο καζάνι στην Avdiivka.
Ως αποτέλεσμα πολλών κυμάτων πυραυλικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός υπέστη κολοσσιαίες απώλειες.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων και δυνάμεων ασφαλείας επί τόπου, τον αποκλεισμό των διαδρομών προς την πόλη και τις προσπάθειες των αρχών του Κιέβου να αποκρύψουν οποιαδήποτε πληροφορία.
Περισσότερες ρωσικές επιδρομές έπληξαν το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες στο Selidovo, ο χώρος στάθμευσης ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκε σε χωριό που βρίσκεται κοντά.
Στρατηγικά σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν στις περιοχές Kupyansk, Sllavyansk και Kramatorsk.

Απαγόρευσαν πληροφορίες για το Selidovo

Το Κίεβο παραδοσιακά προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια.
Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση δεν θα παραδεχόταν ποτέ την ενοχή της για τους θανάτους εκατοντάδων στρατιωτών που συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρώτη γραμμή.
Γι’ αυτό ο νέος αρχιστράτηγος, του οποίου η φήμη τέθηκε ξανά σε κίνδυνο, απαγόρευσε οποιαδήποτε πληροφορία για την επίθεση στο Selidovo.
Έτσι, ώρες μετά την επίθεση τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν εντολή να αναφέρουν ψεύτικη επίθεση εναντίον αμάχων.
Αυτό το ψέμα διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή ΜΜΕ.
Μόνο ουκρανοί στρατιωτικοί στις ομάδες τους στα κοινωνικά δίκτυα θρήνησαν τους νεκρούς συντρόφους τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κίεβο εξαπέλυσε πλήγματα αντιποίνων σε μια προσπάθεια να κρύψει τις αναφορές για την ήττα του στο Selidovo.
Τη νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου, εννέα ουκρανικά UAV αναχαιτίστηκαν στις πίσω περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων έξι από αυτά που είχαν στόχο τη Γέφυρα της Κριμαίας.
Οι επιδρομές με drone είχαν ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η κύρια επίθεση έγινε στη θάλασσα.
Αρκετά ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη χτύπησαν ρωσικό μεγάλο αποβατικό πλοίο κοντά στη νότια ακτή της Κριμαίας. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα Ομάδα 13 της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Το Κίεβο κέρδισε μια νίκη, και έκρυψε τις απώλειές του στα πεδία των μαχών… αλλά ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ.
Τη νύχτα της 15ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικά αντίποινα σε ουκρανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Η συνδυασμένη επίθεση ρωσικών drones και πυραύλων κατέστρεψε στόχους στις ανατολικές, κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.
Χτυπήθηκαν στρατιωτικά αεροδρόμια, εργαστήρια παραγωγής drones, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση του στρατιωτικού προσωπικού και περιοχές ανάπτυξης ουκρανικών μονάδων.

Scott Ritter (πρώην CIA): Το ρωσικό χτύπημα Iskander κατέστρεψε δύο τάγματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο ρωσικός στρατός έπληξε με πυραύλους Iskander, καταστρέφοντας μερικά τάγματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter
“Οι Ρώσοι έστειλαν δύο πυραύλους Iskander σε εχθρικές συγκεντρώσεις.
Μιλάμε για 200 νεκρούς και 300 τραυματίες, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.
Απλώς κατέστρεψαν δύο τάγματα ακριβώς επί τόπου” τόνισε ο Scott Ritter
Σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός χτυπά τις εφεδρείες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα μετόπισθεν για να αποτρέψει τη συγκέντρωσή τους στην πρώτη γραμμή.
Την περασμένη εβδομάδα , το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν 31 ομαδικές επιδρομές εναντίον στόχων ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, τοποθεσιών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξένων μισθοφόρων.

Ινστιτούτο Κιέλου: Στα 42,2 δισ ευρώ η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ – Πιθανό να μη δώσει τίποτα το 2024

Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει το κενό που προκύπτει από την απουσία βοήθειας από τις ΗΠΑ αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών του Κιέλου, τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.
«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024» υποστηρίζει το Ινστιτούτο, το οποίο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023.
Δηλαδή οι ΗΠΑ έστελναν βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 35,2 δισεκ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό.
«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία» αναφέρει το Ινστιτούτο.
Όπως υποστηρίζει, από τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά 265,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 141,3 δισεκατομμύρια είναι για οικονομική βοήθεια, τα 107,5 δισεκατομμύρια για στρατιωτική και 16,3 δισεκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι βασικότεροι δωρητές της Ουκρανίας είναι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της (144,1 δισεκ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισεκ.) και η Βρετανία (15,7 δισεκ.).

Military Watch Magazine: Ανώτερα τα άρματα μάχης T-80BVM από τα αμερικάνικα Abrams

Τα ρωσικά άρματα μάχης T-80BVM είναι ανώτερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά Abrams σε πολλούς δείκτες υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Military Watch Magazine.
«Όντας ένα πολύ μικρότερο τανκ από το Abrams, το T-80 έχει πολύ καλύτερη αναλογία ισχύος προς βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα πυροβόλο μεγαλύτερου διαμετρήματος
Επιπλέον, το T-80BVM διαθέτει έναν ισχυρό κινητήρα αεριοστροβίλου, ο οποίος παρέχει στο άρμα καλή ικανότητα ελιγμών σε ακραίες καιρικές συνθήκες» τονίζει το δημοσίευμα.
Είναι αξιοσημείωτο, αναφέρει το δημοσίευμα, πως η Ρωσία έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο διοικητής μιας μονάδας αρμάτων μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-80BVM έφτασαν για πρώτη φορά σε μονάδες του ρωσικού στρατού στην κατεύθυνση της Zaporizhia.
Όπως είπε, το άρμα μάχης έχει μια σειρά από νέα και βελτιωμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν πολύ αποτελεσματικό στο πεδίο της μάχης.
Το τανκ είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα επικοινωνίας που παρέχει αξιόπιστο σήμα σε απόσταση έως και δέκα χιλιομέτρων, διαθέτει ενισχυμένη προστασία και μια σειρά από άλλες καινοτομίες.
Επιπλέον, ο Ρώσος διοικητής υπογράμμισε ότι στο άρμα είναι εγκατεστημένες πρόσθετες μονάδες θωράκισης, οι οποίες μπορούν να αντέξουν χτυπήματα από drones FPV και από αντιαρματικές ρουκέτες τύπου ATGM και RPG.

Axios: Ο «αρχιτέκτονας» των αντιρωσικών κυρώσεων επιστρέφει στον Λευκό Οίκο…

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Dalip Singh, ο οποίος αποκαλείται «αρχιτέκτονας» των αντιρωσικών κυρώσεων, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ανέφερε το portal Axios.
«Ο Dalip Singh αναμένεται να βοηθήσει στον συντονισμό της θέσης των ΗΠΑ στις συνόδους κορυφής των G7 και G20, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο», γράφει το Axios.
Η θέση που θα αναλάβει ο οικονομολόγος θεωρείται από τις πιο σημαντικές στον Λευκό Οίκο, πρόσθεσε το Axios.
Ο Singh υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Διεθνείς Οικονομικές Υποθέσεις από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Εγκατέλειψε τη θέση για οικογενειακούς λόγους.