Διόρθωση χάρτη της Κύπρου σε δημοσίευμα του Guardian για το Ακρωτήρι

Σε αλλαγή του χάρτη της Κύπρου που συνοδεύει διαδικτυακό δημοσίευμα για τις αντιδράσεις στο νησί όσον αφορά την εμπλοκή της βάσης Ακρωτηρίου στον πόλεμο στη Γάζα, προέβη ο Guardian.

Ο αρχικός χάρτης ανέγραφε με ομοειδή τύπο και μέγεθος γραμματοσειράς τους όρους «Κύπρος» και «Βόρεια Κύπρος».

Με τη διόρθωση, μετά από επισημάνσεις και αντιδράσεις, ο προσδιορισμός των κατεχόμενων εδαφών έχει αλλάξει σε «υπό τουρκική κατοχή βόρεια Κύπρος».

Το δημοσίευμα σημειώνει τις αντιδράσεις και ανησυχίες Κυπρίων για τη χρήση των βάσεων αναφορικά με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνονται με δηλώσεις εκπροσώπου τους οι ανησυχίες για πιθανή στοχοποίηση της Κύπρου μετά από την επιχείρηση βρετανικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι κατά των Χούθι στην Υεμένη, αλλά και για πιθανή χρήση των βάσεων για αποστολή όπλων στο Ισραήλ, τόσο από τη Βρετανία όσο και από τις ΗΠΑ – ανησυχίες που όπως σημειώνει το δημοσίευμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Ως προς τη συμμετοχή των βρετανικών Typhoon στις επιθέσεις κατά των Χούθι, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης όσο και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στο νησί είχαν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επικείμενη στρατιωτική δράση πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Επίσης, το δημοσίευμα επικαλείται έναν διπλωμάτη της ΕΕ στη Λευκωσία που λέει πως «αν κοιτάξεις πάνω από το φράκτη στο Ακρωτήρι θα δεις αμερικανικά αεροσκάφη παρακολούθησης και άλλα».